Развод по путински – 5 години криене от медиите

Владимир Путин и гимнастичката Алина Кабаева. Няколко години медиите му приписваха връзка с нея. Снимка: Лента ру

Руският президент Владимир Путин и съпругата му Людмила обявиха, че са се развели, предаде РИА Новости, по начин, по който се съобщават новини като аварията в Чернобил. Тогава казваха на шега за това какво пишат вестниците – „Радиация няма, но тя постоянно намалява“. Сега 5 години руските медии криха, че Путин и съпругата му са разделени, за да го обявят тържествено и нагласено, като в най-здравите времена на комунизма.

Държавната телевизия „Росия 24“ съобщи новината по невъзможен за съвременни медии начин (виж видеото). Първо обяви за премиера на балета „Есмералда“ в Кремъл, след което съобщи, че представлението било гледано от Путин и съпругата му Людмила Путина, на които по-късно репортер задал въпроси. В отговор на въпросите и двамата говорят първо за балета, а след това от отговорите им става ясно, че са се развели. По-скоро не става ясно дали вече са го направили де юре, но поне се разбира, че са се разделили де факто. А това се знае и обсъжда от години, без да има официално потвърждение.
„С нашия брак е свършено“, каза Путин. Решението било съвместно. „Да, може да се каже, това е цивилизован развод“, заяви Людмила Путина.


Още през 2008 година Людмила Путина изчезна като придружител на президента при официални посещения и прояви. Например медиите по света и у нас коментираха посещението на Путин в София през 2008 г., че изненадащо отсъствала съпругата му. В следващите години периодично медите тук и там непрекъснато коментираха липсата на Людмила Путина. Маргинални руски медии се осмелиха да съобщят за връзката на Путин с 28-годишната днес гимнастичка Алина Кабаева – олимпийска шампионка, която е два пъти по-млада от него. През април 2008 г. вестник „Московски кореспондент“ бе закрит само няколко дни след като писа за възможността Владимир Путин да се разведе и да се ожени повторно за Кабаева. Тогава Путин отрече слуховете и отправи предупреждение към тези, които „се бъркат в живота на другите със сополивия си нос и еротичните си фантазии“. В неконтролирани от властта интернет медии имаше съобщения, че Кабаева има дете от Путин.
По-късно руски медии свързаха Путин с Ана Чапман – младата шпионка, която бе арестувана в САЩ заедно с още 9 свои колеги. След прибирането си в Русия Чапман става звезда и открито изразява подкрепата си за Путин.
Последното съвместно появяване на Владимир Путин и съпругата му Людмила по време на преброяването на населението през октомври 2010 г. Снимка: от тв екрана

Сега ще очакваме да видим кога на контролираните медии на Путин ще им бъдат позволено да съобщят за връзка на президента с по-млада жена и евентуална женитба. Но фактическата раздяла на президентската двойка, която досега беше премълчавана упорито от Кремъл, се оказа факт. Логично е да се окаже факт и връзката на Путин с друга жена.
По отношение на брака и семейството Путин напомня комунистическият диктатор Сталин. Съдбата на неговите съпруга и дъщеря е драматична, но всичко остава скрито за медиите в Русия, коментира се само по света.

Вестник „Таймс“ още преди година описа слуховете, които се носят за Людмила Путина. Според една от версиите тя се намира в манастир. „У руските царе е имало традиция да пращат омръзналите им жени в манастир а властта на Путин е толкова силна, че мнозина руснаци разсъждават така: Людмила Путина вече не се вижда никъде публично, защото мъжът й е възродил този обичай“, пише авторът на статията Тони Хелпин. Според легендите Людмила била пратена в разкошен дом за гости на стойност 1 млн. британски лири (1,2 млн. евро), построен от държавата на територията на древния Елиазаровски манастир, близо до границата с Естония, в района на град Псков. Авторът напомня, че през ХVI век игумен на манастира бил отец Филотей Псковски, който обявил Москва за „Третия Рим“. „Тази месианска идеология е добре съчетана със стремежа на Путин да възроди величието на Русия“, пише „Таймс“.

Вестникът цитира и социоложката Олга Крищановская, специалист по руските елити, която казва, че въпросът за прозрачността на личния живот на руския лидер може да притеснява само “прозападно настроените, които са под 10 процента от населението”.
“Като цяло обществото е много консервативно, с патриархално отношение към жената. Мъжът има специална роля и не трябва да дели властта със съпругата си”, подчертава тя. Афишираното присъствие на Раиса, съпругата на Михаил Горбачов, който не криеше любовта си към своята елегантна и образована жена, беше изключение в историята на страната и дразнеше немалко руснаци, казва Кирщановская. За разлика от САЩ, където лъжата за сексуалните отношения със стажантка за малко не коства поста на президента Бил Клинтън, „руската общественост не иска да знае истината“, подчертава тя.

Руският президент обяснява решението за развода с факта, че „не всички са готови за високата степен на публичност, която предполага ролята на съпруга на политик на такова равнище“. „Цялата моя дейност… е свързана с публичната сфера, с абсолютна публичност. На някои това се нрави, на други – не, но има хора, с които това е напълно несъвместимо“, каза Путин, косвено упреквайки жена си, че не е издържала на неговата политическа роля. Думи, които могат всъщност да прикриват други мотиви. Той отбелязва, че Людмила Путина кара деветата си година като първа дама на Русия.“Людмила Александровна издържа на вахта вече 8 години, дори девет“, уж я хвали Путин, цитиран от РИА „Новости“.

55-годишната Людмила Путина е родена Калининград и се омъжва за Владимир Путин, докато учи в Ленинградския държавен университет (ЛГУ) по специалността филолог-романист. Бракът на Владимир и Людмила Путини продължи близо 30 години. Той е сключен на 28 юли 1983 г. Руският президент и вече бившата му съпруга имат две дъщери – Мария, родена през 1985 г., и Екатерина, родена през 1986 г. които години наред също остават скрити от медиите.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.