Тунизийката Амина от „Фемен“ – символ на борбата срещу ислямизма

Франс прес

Тунизийката Амина. Снимка: от тв екрана

Амина Сбуи, младата тунизийка, която бе арестувана след протести, насочени срещу салафитите, се превърна за западните феминисти в символ на борбата срещу ислямизма, но нейните методи на топлес акции, вдъхновени от „Фемен“, далеч не се приемат единодушно в Тунис.

Амина Сбуи си избра псевдонима Амина Тайлър през март тази година, за да шокира сънародниците си, като публикува в интернет свои топлес снимки. Така тя отправи предизвикателство срещу арабско-мюсюлманските традиции и си навлече заплахи от страна на радикалните ислямисти.

„Всеки има правото да изразява мнението си, както си поиска и аз искам да го направя в стила на „Фемен“ заяви тя през април, критикувайки консервативните ограничения на свободите, след като ислямистката партия Ан Нахда взе властта след революцията през 2011 г.

„Ще бъда щастлива да стана свидетел на падането от власт на Ан Нахда“, казва Амина, докато пуши цигара. С къса коса, изпито лице и крехка фигура, 18-годишната Амина се радва, че е толкова известна. „Разбира се, че съм доволна, че станах знаменитост и привлякох вниманието на медиите“, казва тя.

Младата бунтарка, която след първите снимки пребоядиса черната си коса в платинено руса, разказва как този жест е шокирал семейството й, което, според нея, я е отвлякло и държало под ключ, за да я вкара в правия път.

Майка й отрича тези твърдения и казва, че е искала да я защити след заплахите на ислямистите. Тя подчертава, че Амина, която е била депресивно момиче още от 14 години, е трябвало да бъде изолирана.

„Дъщеря ми има психически проблеми от 2009 г. и се консултира с лекари от психиатричната болница Рази близо до Тунис“, казва майката на Амина.

Думите й като че ли се потвърждават от медицински документи, които тя показва. Единият от тях е с дата от март и в него пише, че „от няколко месеца състоянието на Амина отново се е влошило и че тя страда от безсъние, тъжно настроение, раздразнителност, изливаща се в гневни пристъпи, налудничави идеи, чувство за вина, негативна самооценка, смущения в поведението, съпровождано от желание за самоубийство и самонараняване“.

Самата Амина разказва, че имала трудно детство, прекарано отчасти в Саудитска Арабия. Тя казва, че е била обект на сексуално посегателство опипване , когато е била на три годинки. Майка й отрича отново и повтаря, че „секстремисткото“ движение „Фемен“ използва за свои цели психическите проблеми на дъщеря й, без да се интересува от бъдещето й.

Амина, която не се интересува от предупрежденията на майка си, избяга от дома си и реши да протестира в очакване на виза за Франция, където ще се яви на матура.

На 19 май обаче тя беше арестувана в свещения за исляма град Керуан, в централната част на страната, по обвинения, че е надраскала името на „Фемен“ на гробищна стена. Жестът бил насочен срещу предвиден протест на салафитско джихадистко движение, но властите в крайна сметка забраниха тази демонстрация.

Амина беше разпитана вчера от съдия следовател по този случай, смятан за накърняване на нравите и оскверняване на гробището. Засега не се съобщава нищо за това изслушване, за което Амина беше доведена с белезници в съда в Керуан.

Във Франция феминистките сипят хвалебствия по адрес на Амина и я наричат героиня. „Фемен“ изпрати три европейски активистки две французойки и една германка да протестират топлес в Тунис, което беше дебют на движението в арабския свят и им коства арест.

Делото срещу тях трябваше да се гледа вчера, но процесът беше отложен за 12 юни по настояване на няколко ислямистки асоциации, които искат да се конституират като гражданска страна по процеса. Трите жени остават в ареста. Четвърта украинска активистка на „Фемен“, също дошла в Тунис, беше експулсирана от властите.

„Очевидно е по-лесно да се обвинява едно младо момиче, на което не му липсва нито кураж, нито дързост и което знае какво не иска. Амина се опитва да събуди народа, който отново се придържа към принципа: „Не знам, не чух, не видях“, казва френската есеистка Каролин Фуре.

В Тунис антиислямската опозиция си остава доста по-умерена. Надя Шабан, депутатка и феминистка, казва, че подкрепя Амина в нейните съдебни проблеми, но не одобрява методите й в стил „Фемен“.

„Нейните форми на борба не пораждат консенсус. Мисля, че Амина е леко неориентирана тийнейджърка, но пък настървението срещу нея не може да бъде оправдано“, казва тя.

Мунир Сбуи, бащата на Амина, с когото тя е най-близка, от своя страна обобщи полемиката с едно изречение. „Гордея се с дъщеря си. Тя стига до крайности, но защитава идеите си“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.