Руските ракети Ес-300 предизвикват шумотевица и спорове

Асошиейтед прес

Ракетна установка Ес-300. Снимка: дни

Това са може би най-обсъжданите оръжия в света, както и едни от най-загадъчните. Въпросът дали Русия е доставила ракетни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) Ес-300 (S-300) на Сирия предизвика вълна от неясни изказвания от страна на високопоставени фигури в Русия, САЩ, Израел и Западна Европа.

Президентът Владимир Путин във вторник най-после предложи отговор, заявявайки, че Русия е подписала сделка да достави ракети на Сирия преди няколко години, но все още не я е изпълнила.

Ето един поглед върху това оръжие и споровете около него:

– ГОЛЯМ ОБСЕГ:

Ес-300 имат обсег от поне 200 км, както и възможности да засичат и поразяват едновременно множество цели със смъртоносна точност. Руски представители казват, че те също така могат да свалят бойни глави на балистични ракети с малък и среден обсег.

Някои руски представители се хвалят, че Ес-300 е по-добра от американската система „Пейтриът“. Във вторник Путин определи тези руски ракети като „може би най-доброто оръжие по рода си в света“.

Освен в руската армия, Ес-300 е на въоръжение и в няколко бивши републики на СССР и в страни от бившия съветски блок. Системата се използва и от въоръжените сили на страни като Китай, Венецуела и членуващата в НАТО Гърция.

Тя обаче никога не е била използвана в бойни действия, за разлика от „Пейтриът“, която участва във Войната в Залива през 1991 г. и във Войната в Ирак през 2003 г.

– ПОТЕНЦИАЛ ДА ПРОМЕНИ ИГРАТА:

Израел предупреди, че доставките на Ес-300 за Сирия ще означават прекрачване на червена линия и заплаши да удари ракетните батареи, ако бъдат доставени. Ракетите Ес-300 ще ограничат свободата на действие на еврейската държава, дори в собственото й въздушно пространство, и ще са сериозно предизвикателство за всяка възможна атака по въздух.

Тел Авив се опасява също, че тези модерни руски оръжия могат да попаднат в ръцете на Хизбула – важен съюзник на Сирия в съседен Ливан.

Ес-300 обаче не може да промени играта веднага – руски аналитици казват, че екипажите, които ще обслужват ракетите, имат нужда от година обучение.

– СПОРОВЕ ОКОЛО СДЕЛКАТА СЪС СИРИЯ:

За сделка за Ес-300 с Дамаск се говори от няколко години. Миналия месец израелски представители поискаха от Русия да отмени продажбата, която според тях ще се осъществи всеки момент. Министър-председателят на еврейската държава Бенямин Нетаняху побърза да посети Путин, за да обсъдят въпроса, но никой от двамата лидери не каза нищо по въпроса публично до изказването на руския президент във вторник.

Миналата седмица заместник външният министър на Русия Сергей Рябков потвърди за пръв път, че Москва има договор да снабди Сирия с Ес-300, но не каза дали вече има доставени ракети.

В четвъртък ливанска телевизия съобщи, че в интервю за нея президентът Башар ал Асад е заявил, че правителството му е получило първата партида от системата. Но в самото интервю, което бе излъчено по-късно, той не спомена нищо конкретно за Ес-300.

Министърът на отбраната на Израел Моше Яалон заяви в понеделник, че според „това, което руснаците говорят“ Ес-300 не са доставени.

Накрая Путин заяви категорично, че Москва не е изпълнила сделката.

– РАЗМЕННА МОНЕТА ПРИ ПРЕГОВОРИ:

Русия отхвърли критиките на Запада и Израел за оръжейните си продажби на режима на Асад, но очевидно се придържаше към определени граници и се въздържа да достави най-ефикасните оръжейни системи в света. Москва не удовлетвори и настойчивите искания на Сирия да достави ракети с малък обсег „Искандер“.

Същевременно отказът на Кремъл да анулира сделката за Ес-300 подсилва позициите му в споровете със Запада за Сирия. Ако САЩ и съюзниците им от НАТО пристъпят към доставяне на оръжия на сирийските бунтовници въпреки руските критики, Москва може да отвърне, като достави системата на Дамаск.

Русия по сходен начин разигра картата с Ес-300 и в кризата по иранската ядрена програма, когато подписа договор за доставката им, но в крайна сметка отложи сделката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.