Бразилия – световна столица на мистицизма

Франс прес

Тия Нейва и Долината на зората. Колаж: официален сайт

Столицата на Бразилия е известна с футуристичните си сгради, проектирани от Оскар Нимайер, ценен от любителите на архитектурата в целия свят. Но бразилската столица привлича и друг тип туристи – мистиците от всички ордени, търсещи силни емоции, като например обладаването от духове.

В Бразилия, столицата на страната, наброяваща най-много католици в света, и нейните околности има над 1000 храма, посветени на най-различни култове, някои от които пораждат дори насмешка.

Такъв е например случаят с Вале до Аманечер (в превод Долината на зората), град с 35-хилядно население на 40 километра от Бразилия, в сърцето на полупустинната страна.

Там по улиците обикалят десетки мистици в състояние на транс, облечени с екстравагантни дрехи, напомнящи за изчезнали или за бъдещи цивилизации, магове, нимфи, войни, принцове на маите. И всичко това се случва под смаяните погледи на туристите.

На какво се дължи този мистичен плам в Бразилия и околностите й? Столицата е открита официално през 1960 г. и се възвисява над район, който според богомолците, е пропит от силна космическа енергия. Бразилия е на мястото, на което се пресичат три големи южноамерикански реки, върху плато с недра, богати на кристали.

Корали Аредиш преоткри вярата именно във Вале до Аманечер. „Толкова нещастие и мизерия познах през живота си, че престанах да вярвам в Бог. Намерих отговор на всичко това в спиритизма“, разказва тази 86-годишна жена, бивша католическа мисионерка, прекарала половината от живота си в Африка.

Мястото е основано през 60-те години от тираджийка, която открила, че притежава способности на медуим – Нейва Чавес Зелая. Починала през 1985 г., тя е все още почитана под името Тия Нейва (леля Нейва).

Мястото е запазило естетическия си вид от онова време, вдъхновен от научната фантастика. Разположено до египетска пирамида, неговият основен храм прилича на космическа совалка. Вътре цветовете са ярки и множество огледала отделят зоните, посветени на Луната, Слънцето, Исус Христос или Савската царица.

Главният олтар служи за припомняне на делата на Бялата стрела – местен жител, смятан за въплъщение на Свети Франциск от Асизи. В индийска нишка, посетителите идват тук, за да познаят духовното изцеление, да пречистят душите си или да влязат в контакт с отвъдното. Всичко се случва в атмосфера, пропита с дима на тамяна и религиозните песнопения.

Някои от богомолците носят одежди, направо излезли от научнофантастични сериали. „Католиците носят расо, евреите – кипа, а ние си имаме свои дрехи, символизиращи възкресението или нашата мисия в Долината“, разказва 50-годишна последователка на култа.

Религиозният туризъм не престава да се развива в Бразилия и околностите й. До такава степен, че властите обмислят да създадат маршрут за религиозен туризъм в партньорство с ЮНЕСКО, казва местната туристическа представителка Мейре Франче.

Посещаваното от 100 000 души на месец място в Бразилия не е една от сградите с женствени контури на Нимайер, а Храма на добрата воля – пирамида, издържана в стила на тези в нилската долина. Тя е отворена 24 часа в денонощието и в нея блести най-чистия в света кристал.

На 70 километра от столицата, град Абадиана посреща хиляди поклонници, от които доста чужденци и знаменитости, като бившия бразилски президент Лула да Силва.

Те идват тук, за да се лекуват при един от най-известните бразилски медиуми Жоау де Деуш Божият Йоан , или да присъстват на зрелищни спиритически операции, извършвани със скалпели и игли, но без упойка и без болка.

В Гама, на тридесетина километра от Бразилия, неграмотен медиум на 73 години твърди, че лекува душите. От 55 години Валентин Рибейру Соуза приема три пъти седмично хиляди пациенти, много от които болни от рак или загубили вяра в традиционната медицина. Той е подпомаган от стоящата неотлъчно до него асистентка Шерифа Мохамед Гонсалес, пластичен хирург, чийто съпруг твърди, че е бил излекуван тук от аневризма.

С бяла лекарска престилка, ножици в ръка, доктор Валентин започва работа всяка сутрин точно в 7 ч. Той намира дума за всеки, когото докосва с ножиците си. Това е неговият начин да лекува.

Този медиум, прекарал 14 години от живота си на инвалидна количка преди спонтанното си излекуване, което го е превърнало в духовен лекар, успява за четири часа да излекува 900 пациенти. В събота тук ще дойдат още 1400 страдащи.

За да лекува така хората един след друг, Валетин е подпомаган от шейсетина духове, за да вижда какво се случва вътре в хората.

Бразилия може и да е толерантна към тези възможно най-странни култове, но трудно разбира онези, които не вярват в отвъдното. Така атеистите в Бразилия са дамгосвани и са смятани за чужденци в собствената си страна. Онзи, който не вярва, не само поражда изумление, но и враждебност и повечето хора предпочитат да се ръководят от принципа, че две религии струват повече от нито една.

„Човек трябва да е много смел тук, за да каже, че е атеист. Мнозина атеисти предпочитат да се крият“, обяснява Даниел Сотомайор, председател на бразилската Асоциация на атеистите и агностиците, която се бори срещу най-потресаващите предубеждения срещу онези, които не вярват в Бог.

Сотомайор, който е инженер от Сао Пауло и е на 41 години, е получил анонимни смъртни заплахи. Той уверява, че в Бразилия, където от 22 до 28 юли ще се състоят Дните на световната католическа младеж, за които ще дойде папа Франциск, да си атеист е равносилно на престъпник.

Атеистите, подобно на цветнокожите и на хомосексуалистите, са жертви на насилие. Често пъти те са заплашвани физически или са гонени от работата или от семейството си, ако дръзнат да признаят открито, че не вярват в нищо.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.