Табуто за личния живот на Путин падна

Политически анализатори и журналисти се чудят как новината за развода на Владимир Путин ще се отрази на рейтинга на руския президент и от какво ще бъде последвана.

Някои посочват, че омъжените жени са в основата на подкрепата му сред населението и разводът, макар и цивилизован, не може да не повлияе на неговата популярност, коментира БиБиСи.

Ръководителят на катедра „Социология“ на Московския държавен университет проф. Анатолий Антонов смята, че хората ще реагират спокойно на новината за развода, тъй като до голяма степен тя отразява реалния живот в Русия – почти всеки, ако не се е развел, знае за роднина или съсед, който го е направил.

Консервативните руснаци смятат, че разводът трябва да се избягва почти на всяка цена, докато свободомислещите са на мнение, че в някои случаи той е най-добрият изход, казва Алексей Левинсон от „Левада център“.

Според него решението на Путин да обяви цивилизован развод ще се асоциира със западната култура и интелигентност, въпреки че руският президент по-често е заставал на страната на традиционните и консервативни ценности. Той обаче напомня, че семейният живот на президента, на държавния глава или на монарха дава образец за поведение на цялото население. Затова на фона на обезлюдаването на страната и отслабването на семейния статут разводът на Путин не е съвсем добро събитие, обяснява сциологът.

Статистически данни показват, че всеки втори брак в Русия се разпада.

„Фактът, че Путин не живее с жена си, не изненада за никого в московските политически кръгове, защото имаше слухове за това от години“, пише „Индипендънт“. Британското издание допълва, че личният живот на президента дълго време е бил табу за руските журналисти и няма съмнение, че въпросът за развода му е бил предварително съгласуван.

Върху този факт акцентира и „Гардиан“: „Людмила Путина изглеждаше напрегната и неуверена как трябва да се държи в присъствието на съпруга си. Нейните маниери напомняха за слуховете, че се оттеглила в манастир“.

„Дейли телеграф“ определя интервюто на руския президент и бившата му съпруга като откровена постановка и пише, че 55-годишната Любмила Путина от дълго време живее далеч от Кремъл в държавна вила за около милион паунда, разположена до границата с Естония.

„Индипендънт“ предполага, че новината за развода може да означава, че Путин скоро ще представи публично новата си жена или партньорка. Неведнъж са се появявали слухове за негова любовна връзка с бившата гимнастичка Алина Кабаева, която стана депутат от пропутинската пария „Единна Русия“. Имаше съобщения в интерент, че тя даже му е родила син.

Самата Кабаева опроверга това. Неотдавна руската телевизия обаче и посвети едночасов документален филм, в който тя казва, че няма деца, но иска да има.

Повечето британски издания подозират, че зад падналото табу за личния живот на Путин се крие нещо, тъй като дълги години пропагандата на Кремъл му е ваела изолиран мачо образ, чиито личен живот е пълна тайна.

Публичните разводи на политическите лидери на Русия са доста необичайни, коментира „Форбс“. Изданието припомня, че по време на съществуването на СССР не е имало нито един такъв случай. Владимир Ленин остава с жена си Надежда Крупская въпреки романса си с Инеса Арманд, а последният развел се руски лидер е Петър І. Той се разделя със съпругата си Евдокия Лопухина през ХVІІ век.

„Путин тръгна по стъпките на Петър І, а не на Ленин. Остава да се види какъв ще е следващият ход на президента на Русия – ще започне да „върти” романси или в най-скоро време ще представи на света жена, която съответства на неговите амбиции и която харесва статута си на публична личност“, пише „Форбс“.

От Кафене.нет

„Утро“: Путин руши семейната институция

Владимир Путин и съпругата му Людмила съобщиха за развода си в деня, когато за пръв път от дълго време се появиха заедно на публично място – гледаха балета „Есмералда“ в Кремъл, посочва „Комерсант“.

Слухове, че Путини се развеждат, плъзнаха преди няколко години. През 2008 г. Путин ги опроверга на преговори със Силвио Берлускони. „В казаното от вас няма нито дума истина“, заяви тогава той, помолен от журналистка да коментира вестникарска публикация.

По думите на руския лидер в публикациите за семейния му живот се споменава за разни хубави, постигнали успех млади момичета. „И според мен няма да е изненада, ако кажа, че ги харесвам, както и всички жени в Русия. Според мен никой няма да се обиди, ако кажа, че жените в Русия са най-красиви“, цитира „Ведомости“ изказване на президента.

Държавната дума още не е успяла да обгрижи като хората традиционните семейни ценности, а първата двойка ненадейно обяви, че се развежда. Можем ли да си представим по-нагледен „пример как се руши семейната институция“, тъй оплаквана напоследък от депутатите? – пита „Утро“.

Парламентаристите се канят да укрепват семейството с глоби за развод, по-сурови правила за абортите и признаване на църковните бракове наред с държавно регистрираните. Такива мерки предвижда проектоконцепцията за държавна семейна политика до 2025 г., която започна да обсъжда тази седмица парламентарната комисия по въпросите на жените, семейството и децата, пояснява мрежовото издание.

„Сега дискусиите ще са бурни сто на сто. За хората в Русия естествено е най-интересно кога „вахтата“ (така нарече този брак самият Путин) ще бъде поета от нова първа дама. И дали Людмила Путина ще се оттегли в манастир (щом стана дума за традиционните ценности)“, пише „Утро“. Президентът припомни в телевизионното интервю, че съпругата му е успяла да издържи близо 9 години „тази вахта“ – да бъде първа дама на Русия.

Тази роля обаче „винаги е била трудна за Людмила Путина, която през последните години дори не се показваше практически пред хора“, изтъква електронният вестник. Освен това демонстрираният здрав брак отдавна не е задължителна съставка от образа на политическия лидер, добавя той, напомняйки развода на бившия френски президент Никола Саркози, оженил се после за топмодел, и скандалната раздяла на бившия италиански премиер Берлускони с неговата съпруга.

Според официалната статистика в Русия се разпадат над половината от сключените бракове, тъй че новият имидж на държавния глава изглежда ще се отрази най-положително на неговия рейтинг. Защо ли обаче ни идват на ум първо глобите за развод, с които депутатите плашат обикновените хора в Русия? Твърде голям е контрастът между поведението на националния лидер и „традиционните семейни ценности“, пропагандирани от руската държава, констатира „Утро“.

Снощи двамата дадоха интервю за държавната телевизия Росия 24, напомня печатът. Путин обясни какво ги е накарало да разтрогнат своя брак, сключен на 23 юли 1983 г., пише „Комерсант“ и цитира руския лидер: „На практика не се виждаме изобщо. Всеки има свой живот. Цялата ми дейност, цялата ми работа е свързана с публичната сфера, с абсолютна публичност“, каза Путин и добави, че „има хора, съвсем несъвместими с това“.

Путин каза още, че и след развода завинаги ще останат близки с Людмила. От своя страна тя съобщи: „Имаме много добри отношения и аз съм много благодарна, че той и до момента ме подкрепя, както и децата. Той много се грижи за децата и децата винаги усещат това“.

Путин добави, че двамата много обичат децата си и се гордеят с тях. „Те пораснаха, имат своя живот. Те и образованието си получиха в Русия, и живеят в Русия“.

Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков семейство Путини още не са регистрирали официално своя развод, отбелязва „Ведомости“. „Те казаха, че се развеждат и не мога да кажа кога ще го оформят документално, но това всъщност не е от голямо значение, защото решението е обявено“, заяви Песков. Засега не се знае нищо за по-нататъшните планове на Людмила Путина, допълва вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.