Телевизионна мрежа: Помощ! Разсмиват ни!

1. „Младост 5“, bTV. Предаване без сценарий. (И му личи!)

Младост 5. Снимка: от тв екрана

Форматът бил много успешен в Русия и в Германия, услужливо ни информира медийната пиар-машина. Хубаво, ама на наш терен шоуто за безсмислен смях е сред най-големите тъпотии, застигали нещастния заложник пред малкия екран.

Модераторът поставя задача на актьора. Актьорът не я знае предварително. Започва да импровизира. (На Краси Радков обикновено му се получава, на Иво Сиромахов – понякога, за Венета Харизанова не ми се говори.) В това време  модераторът е поставил нова задача – без да е дал край на предишната и без да е ясно как новата ще си взаимодейства с предходната.

В нашенския „Младост 5“ на всеки се възлага да прави това, в което е добър и което често е (до болка) познато на зрителя от „Щоуто на Слави“. Така Краси Радков е: Тодор Батков, македонски войвода, Димитър Пенев, робот, животно. Иво Сиромахов е: Андрей Райчев, обикновен неудачник. Мариан Бачев е: полицай, Веселин Маринов, Коцето Калки. Венета Харизанова е: прелъстителка.

Обикновено хаотичните сценични превъплъщения завършват с всеобщ неконтролируем кикот – на актьори и публика.

2. „Пълна лудница“, Нова ТВ. Предаване с трудна съдба

Започнала като шоу за пародии на тв формати, „Лудница“-та претърпя остър завой към битово-селски хумор, за да се завърне като нещо от типа на „смесен магазин“.

Сега драгият зрител гледа и пародии, и постоянни комедийни образи в сюжетни ситуации.
Очевидно сърцата на публиката са спечелени от Жоро Бекъма, Марчето и мама Божка, защото недодяланите смешки се леят във всяко издание.

Имитациите на тв предавания обаче не са изоставени. За жалост Гола и Милен Цвеклов толкова малко приличат на първообразите си като екранно поведение, та ако не са гримът и декорът, едва ли някой ще ги разпознае.
За добрата стара буфонада пък какво да кажем – мислех, че изпълнения от типа „Дует Тритон“ сме ги оставили в 80-те години…

По всичко личи, че екипът са забавлява при снимането повече, отколкото уважаемата публика при излъчването…

3. „Шоуто на Канала“, БНТ. Беззъби и безпомощни…

Като гледа човек русата креслива водеща, разбира защо в България жена комик е рядкост…

От „Шоуто на Канала“ не се уморяват да търсят актуалност – няма издание, в което да не се зачекват обществени и политически проблеми от седмицата. За голямо съжаление скечовете се получават беззъби, безпомощни, с постни песенни текстове и нелогични диалози, разчитащи на първосигнални имитации.

А това, че влачат Кирето и Сийка и хамалите вече над десетилетие, изобщо, ама изобщо не работи в тяхна полза…

4. „Комиците“, bTV. Какво забавно има?

Нищо по-дразнещо от представянето на ВИП гостите на предаването! Дали Гатьо Танков, или д-р Измилова, Циганката или Полицая – няма значение, резултатът е тъпоумни подмятания и плоски шеги.

Амбицирани да се впишат сред жалоните на българската смехова традиция, „Комиците“ щедро произвеждат устойчиви езикови формули, които блестят с посредствеността си. „Много си тъп, Саше“ е само един пример.
И какво забавно има в двете глухи баби или в семейството старци, които са забравили дори имената си!
А пък този професор (или учител?) по кой предмет изпитва студента (ученика) си, така и не можах да разбера – по всичкология вероятно…

От шоуто на Милошев-Нейков също се пробват в пародирането, но им се получават единствено новините. Може би защото да пародираш предаване, което отдавна не е в ефир, като „Минута е много“, не носи дивидент сред по-младата аудитория.

5. „Аламинут“, bTV. Не е измислен по-скъп начин да се разказват стари вицове!

Кратките видеоформи обаче дразнят с безподобната си разтегленост и груб, често недопустим език. Поантата на вица е предвидима, актьорите маниерничат.

Върхът на лошия вкус е сентенцията, изписана на дъската в „кухнята“ – често мъдрата мисъл е отмъкната от известен автор, напълно извадена от контекст, или е вторично фолклоризиран афоризъм, с който и тийнейджър не би впечатлил компанията си.

Комедийните ни актьори са впримчени в слаба тв драматургия и бедни образи.
Обаче пък какво да правят, като новото българско кино така рядко посяга към комедийния жанр…

От блога Телевизионна мрежа

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.