Толерантността в Русия става наказуема

Руската полиция разпръсква гей-прайд в Москва. Снимка: синюз

Толерантността в Русия става наказуема, пише „Ведомости“ в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си. По данни на вестника в близките дни Държавната дума ще приеме на ключовото второ четене поправки в закона за защита на децата от вредна информация. Те ще превърнат в наказуемо деяние „представата, че традиционните и нетрадиционните сексуални отношения са социално равностойни“.

Създавайки такава представа, руските граждани ще рискуват глоби до 100 000 рубли, медиите – глоби до 1 милион рубли или затваряне за срок до 90 дни. Чужденците правонарушители ще бъдат застрашени от арест или експулсиране от Русия.

Според юристи гъвкавите норми, присъщи за дейността на днешните руски законодатели, ще осигурят възможност обикновени граждани и журналисти да бъдат наказвани, щом споменат за хората с нетрадиционна ориентация, за тяхното всекидневие, работата и проблемите им. Вестникът смята, че при желание ще може да се налагат глоби, дори ако някой „разказва за предбрачни отношения“. Според него депутатите се опитват да втъкат „елементи на религиозни табута в правната тъкан на светската държава“ в Русия.

Проблемът не е само в новите еластични – „ластични“ норми, които разширяват полето за действия по усмотрение, произвола и корупцията. Руските депутати законодателно затвърждават социалната неравностойност на обичайните и на нетрадиционните сексуални отношения, пише „Ведомости“. „Така Държавната дума подхранва хомофобията на еснафите, които гледат на сексуалните малцинства с подозрителност и агресия“, обвинява всекидневникът.

По данни на центъра „Левада“ 75 на сто от хората в Русия смятат за „пропаганда на хомосексуализма“ всяка информация в медиите, 65 на сто – образователните предавания за същината на това явление, а 50 на сто – общуването с нетрадиционно ориентирани хора. Две трети от анкетираните подкрепят руския проектозакон за борба с пропагандата на нетрадиционни отношения.

„Депутатската инициатива е и твърде показателна стъпка по пътя към отказ от толерантност към малцинствата, които, без да нарушават родните закони, се придържат към други вероизповедания, начин на живот или сексуална ориентация“, коментира „Ведомости“. Трудно бихме предусетили какво ще признаят депутатите за „социално неравностойно“ занапред, предупреждава руският вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.