Осама бин Ладен би пляскал с ръце от радост

Вашингтон дари на Осама бин Ладен последния му и най-голям триумф. Документите за програмата „Призма“ (PRISM), разкрити от в. „Гардиън“, показват колко успешни са се оказали усилията му за подкопаване на западните ценности за 12-те години, изминали от 11 септември 2001 г.

Бин Ладен успя да направи така, че държавата да навлиза в личния живот и комуникациите на всички американски граждани. Показа, че самопровъзгласилата се родина на личната свобода е ставала толкова параноична заради неговия „терор“, че е започнала да прониква в интернет, да следи разговори с мобилни телефони, имейли, текстове и вероятно движение чрез джипиес.

Огромните бази данни на „Майкрософт“, „Гугъл“, „ЮТюб“ и „Фейсбук“ са открити за правителството. Те може да твърдят на всеослушание: „Неприкосновеността на личния ви живот е наш приоритет“, но те лъжат. Приоритетът им е да се подчиняват на регулаторния орган.

А какво казва той? Каквото винаги: „Ние събираме значителна информация за лошите хора, но само за лошите.“ Както са казвали полицейските държави през вековете, невинните няма от какво да се страхуват.

Под невинни обаче в крайна сметка разбирай послушни

Това важи и за проследяващата служба, която британските служби за сигурност искат да одобри парламентът в Хартата за събиране на лична информация. Аргументите са същите – че тя се интересува само от размяната на съобщения, а не от тяхното съдържание. Тя всъщност не иска да събира лична информация. Прави го само, ако става дума за „националната сигурност“. Как ли пък не. Така казваше и Щази.

Долавяш дори самодоволство в думите им. Дори успяха да убедят половината парламент, че са прави. Предизвикването на подобна параноя от терора – винаги наричан „терор, свързан с „Ал Кайда“ – е тъкмо това, което ислямските джихадисти смятат за решаващата първа стъпка в подкопаване на псевдолиберализма на Запада.

Целта е демокрацията да изгуби вяра в контрола, да позволи на маниаците на тема сигурност да се развихрят, хората да капитулират пред максимата „по-добре в безопасност, отколкото свободен“. Целта е да се затегне контролът, към който се стреми всеки пореден британски вътрешен министър. Те са полезните идиоти на Бин Ладен.

Западните демокрации и особено Америка и Великобритания са най-неуязвимите държави на света. Те са богати и сигурни. От време на време може да пострадат от експлозии или убийства, но ни най-малко не са изправени пред опасност от „екзистенциално поражение“.

Въпреки това 11 септември доведе до появата на неусетно разпространяващо се следене и потисничество, което демокрацията очевидно не може да спре. Тя никога не е била толкова заплашена, както сега, от това да загуби вярата си в свободата.

Осама бин Ладен би пляскал с ръце от радост.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.