Лицензи по унгарски

Преразпределянето на лицензите за продажба на тютюневи изделия под претекст за борба с тютюнопушенето предизвиква скандал в Унгария, защото вместо малките магазинчета, които се предполагаше, че ще се възползват от промяната, мнозина облагодетелствани са близки до управляващата партия Фидес.Скандалът избухна в градчето Сексард на 150 км южно от Будапеща, където местният клон на Фидес според унгарския седмичник „ХВГ“ е „сортирал“ офертите.

Кметът на Сексард Ищван Хорват отначало отрече обвиненията, но след като „ХВГ“ публикува аудиозапис на заседанието, той посочи, че ставало дума за „неофициален частен разговор“.

Пуснатият в интернет аудиозапис ясно показва, че подборът се е извършил по политически критерии.

Съдейки по резултатите от набирането на оферти, публикувани от Националното дружество за търговия с тютюневи изделия (NDK), лицензите в много случаи са били дадени на лица, близки до партията на консервативния премиер Виктор Орбан.

Сред получилите лиценз е например близкото до Фидес търговско дружество CBA (Це Бе А), местни ръководители на тази партия или на нейни сателитни организации и в няколко случая лица, свързани с унгарската тютюнева фабрика „Континентал“, която е участвала в изготвянето на закона за тютюневите изделия.

В списъка на щастливите получатели на лиценз има и приятели и близки и далечни роднини.

Освен това броят на лицензите рязко е намалял от над 42 000 до малко повече от 5400, докато разрешеният марж на печалба е увеличен от 4 на 10 процента. Също така, сега магазинът за тютюневи изделия може да продава и сладоледи, което не е било предвидено първоначално.

Премиерът Виктор Орбан енергично заяви, че „решенията не са били взети по политически съображения“ и увери, че „стотици представители на левицата също са получили лицензи“.

Обвиненията на седмичника обаче бяха потвърдени от няколко члена на управляващата партия, като представителят на местните власти в Сексард от Фидес Акош Хадхази.

„Партийната ни организация беше на заседание с кмета. Трябваше да проверим кого познаваме и кой е подходящ за получаване на лиценз. Разгледахме кандидатурите една по една, кой кого познава и т.н. Учудих се, защото мисля, че процедурата не беше правилна“, каза той пред „ХВГ“.

Подозрителността допълнително се засилва от факта, че правителството не е дало информация нито за критериите на избор, нито за състава на комисиите по подбора.

В края на април парламентът гласува закон, който ограничава достъпа до информация за държавните разходи.

В началото на май президентът Янош Адер отказа да го подпише и го върна в парламента. Според критиците на закона той нарушава прозрачността и насърчава корупцията.

Опозиционните партии обвиниха Фидес, че е приела закона в много кратък срок, само за два дни, за да прикрие следите от корупционния скандал с монопола на лицензите за продажба на тютюневи изделия.

Неправителствени организации и два големи онлайн портала, Индекс и Ориго, на 4 юни подадоха жалба срещу правителството, за да издействат оповестяването на всички подробности по спорните търгове.

Главната опозиционна сила – Унгарската социалистическа партия, внесе в прокуратурата жалба за корупция и злоупотреба със служебно положение.

„Експроприирането на дребните предприемачи и връчването на имотите им на хора на Фидес протече планирано и организирано“, заяви председателят на партията Атила Мещерхази.

Прокуратурата обаче прецени, че тези обвинения са необосновани и отказа да започне досъдебно производство. Магазините за тютюневи изделия и новите им собственици трябва да започнат работа от 1 юли.

Унгарското правителство е обвинено, че е отслабило другите власти, особено съдебната.

Въпреки официалното отричане упорито се носи слух за друг проект на правителството, този път за продажбата на алкохол.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.