Попарените надежди за Цацаров. Възмездието може да закъснее, но ще дойде…

Из интернет се носят коментари на разочарование – „Язък за бурната подкрепа, за страници във Фейсбук като „Цацаров, България е зад теб, нито крачка назад“… Как да обясниш на въодушевените от някои действия на новия главен прокурор, че са били жертва на илюзии?

Най-силният повод за разочарование е заключението на прокуратурата, че няма престъпление в скандалния разговор Борисов – Кокинов – Найденов. Престъпление бил записът на този разговор, а не съдържанието му, оповести говорителката на прокуратурата. Такова официално съобщение, без допълнителен коментар, е направо смешно и е напълно в стилистиката на множество досегашни замазващи действия на прокуратурата, когато се прави на ударена за неща, засягащи хора по високите етажи на властта.

Обезкуражаващо е не толкова, че прокуратурата спира това разследване, а обясненията. Те показват, че действията на прокуратурата дотук са били само хвърляне на прах в очите. Защото прокурорът, участвал в разговора, подаде оставка с пълното съзнание, че това е недопустимо.

Една почтена прокуратура щеше да разследва всички данни за престъпление, които се съдържат в този разговор и да обяви – ние разследвахме, но не намерихме доказателства. А една прокуратура с воля и компетентност щеше да намери доказателства.

От това, което се случва, се разбира, че прокуратурата на Цацаров нито е почтена, нито има воля и компетентност. И става ясно, че Цацаров ще покрие с чадър Борисов. Има поне няколко случая, по които може да бъде разследван. Цацаров ги отхвърля един по един.

Никой досега не постави под съмнение автентичността на разговора Борисов – Кокинов – Найденов. И това е страшното. В този разговор се съдържат данни за престъпления. Участниците обсъждат как да спасят кожата на един бивш министър. Репликите показват търговия с влияние, един прокурор търси подкрепа от бивш премиер, издава, че има с него отношения, които нарушават закона. От разговора става ясно, че един бивш премиер се меси в съдебната власт, получава услуги от нейни представители. Прокурорът на няколко пъти подхвърля репликата „Ти си го избра“ – за новият главен прокурор Цацаров. И в отговор получава усмивки, ако се съди по коментарите му. Тоест, Борисов не коментира дали той е избрал Цацаров, а само се усмихва. И тук е заровено кучето. Поведението на Борисов в този разговор издава, че той поддържа връзка с главния прокурор, потвърждава, че той го е избрал (Борисов открито заяви в медиите преди избора, че най-добре работил с него като главен секретар на МВР).

Обвинението към Цветанов също може да се окаже блъф, от който той да излезе чистичък и горд, и да се отръска като гъска, целият в бяло. Цацаров може да се окаже една бутафорна фигура, избрана от Борисов само да му пази гърба.Но, ако не този, следващият главен прокурор ще ги изправи пред съда с достатъчно доказателства и двамата.

Както сме писали неведнъж в e-vestnik, тук ще се повторят събитията от някои балкански страни, в които най-силните политици постепенно залязват, влизат в затвора. А Борисов ще бъде осъден като бившия френски президент Жак Ширак за неща отпреди години.

Това ще се случи дори Борисов да стане президент след 3 години. Рано или късно върховенството на закона в България ще победи.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.