Едуард Сноудън: САЩ хакват Китай и Хонконг от години

Интервюто на Сноудън за „Саут Чайна морнинг пост“

Едуард Сноудън, чиито разкрития предизвикаха бурни реакции по целия свят, обеща, че ще обяви нови подробности за следенето на интернет от американските власти. Това обяви хонконгският вестник „Саут Чайна морнинг пост“, за който той даде ексклузивно интервю.

„Не съм нито предател, нито герой. Аз съм американец“, заяви бившият агент, цитиран в сайта на вестника. Понастоящем той се укрива на няколко тайни места в Хонконг, след като избяга от Хаваите и направи разкритията си за строго секретни подслушвания на телефонна и интернет комуникация от САЩ.

В своето интервю за „Саут Чайна морнинг пост“ Сноудън обеща да разкрие допълнителни подробности за обектите на следене от САЩ, както и плановете си за близкото бъдеще. „Хората, които смятат, че съм допуснал грешка при избора си на Хонконг, като тълкуват погрешно намеренията ми. Не съм дошъл тук, за да се крия от правосъдието, а за да разкрия престъпления“, каза Сноудън за вестника.

Той се зарече да се бори срещу всякакъв опит за екстрадиция в САЩ. „Намерението ми е да поискам от съда и народа на Хонконг да решат съдбата ми. Нямам причина да се съмнявам в системата ви“, подчерта Сноудън.

Смята се, че САЩ са започнали наказателно разследване, но все още не е подадена молба за екстрадирането му. Хонконг има екстрадиционно споразумение със САЩ, макар че според анализатори всякакви опити да бъде върнат Сноудън могат да отнемат месеци наред и да бъдат блокирани от Пекин, отбелязва вестникът.

В интервюто Сноудън обявява, че в продължение на няколко години САЩ провеждат редовни хакерски атаки срещу Китай и Хонконг. Той е показал на изданието и документи, според които от 2009 г. насам има редовни атаки.

Според документите не е била открита информация засягаща китайските военни. Той обаче допълва, че атаките са били насочени и срещу университети, фирми, студенти и други лица.

Според Сноудън са били извършени общо над 61 хил. атаки по целия свят, включително и срещу стотици цели в Китай и Хонконг. „Хакваме основни компоненти на мрежите, рутери, които ни дават достъп до комуникациите на стотици хиляди компютри, без да се налага да хакваме всеки от тях поотделно“, казва Сноудън.

Той отново конкретизира и мотивите си за своите действия. „Миналата седмица американското правителство щастливо работеше в сенките без да уважава съгласието на народа, но вече това не е така. Всяко ниво на обществото вече иска отговорност и контрол“, коментира Сноудън.

Бившият служител на АНС допълва, че иска да демонстрира и „двуличието на американското правителство, което твърди, че цивилната инфраструктура не е негова цел, за разлика от враговете им“. Той твърди, че разчита на обучението си, за да се справя с предстоящите трудности и не смее да се свърже със семейството си.

Сноудън допълва, че „САЩ се опитва да тормози правителството на Хонконг да ме екстрадира“. „Чух от достоверен източник, че правителството на САЩ се опитва да тормози правителството на Хонконг да ме екстрадира, преди то да научи, че АНС хаква хора в Хонконг. Американското правителство ще направи всичко да не ми позволи да изведа тази информация в полезрението на обществото и затова искат екстрадация“, коментира Сноудън.

„Много съм благодарен на обществото за подкрепата. Но моля то да действа в свой интерес. Спестявайте си парите за писма към правителството, което да премахне закона и да направи по-добър. Реалността е, че поех огромен персонален риск, за да помогна на световното общество, без значение дали е в Европа, Америка или Азия“, завършва интервюто си Сноудън.

Същевременно основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж препоръча на Едуард Сноудън да се приюти в Русия или Латинска Америка, предаде агенция „Франс прес“. Асанж направи тази препоръка по време на интервю за руската англоезична телевизия „Раша тудей“. Той коментира изявлението отпреди два дни на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков, в което той казваше, че ако Сноудън поиска убежище в Русия, Москва ще разгледа искането му.

Самият Асанж получи политическо убежище в Еквадор и от година живее в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция по обвинения за сексуални престъпления.

БТА

Още по темата: Самопровъзгласил се патриот, разочарован от шпионажа на САЩ

Андрей Соколов
ДПА

Ако Едуард Сноудън казва истината, от фактите на човек му настръхва косата. Агенцията за национална сигурност (АНС) не само е създала глобална мрежа, която може да следи всеки и всичко, ами до нея имат достъп голям брой хора.

29-годишният Сноудън даже не е бил служител на АНС, а разпределен в Хавай работник на външна фирма. Той не е бил официално анализатор на разузнаването, а човек, завършил гимназия с основни компютърни знания.

Сноудън казва, че дори с тази ниска квалификация е успял да научи имейл адреса на президента, както и на федерален съдия.

„Вие си нямате представа за какво става дума. Обхватът на техните възможности е ужасяващ“, каза той пред британския в. „Гардиън“. „АНС е изградила инфраструктура, която й позволява да следи почти всичко“, заяви Сноудън.

Той предупредил журналист на в. „Вашингтон пост“, че дори журналистите, които са следили неговата история, са били в опасност преди публикуването на разкритията. Разузнавателната общност на САЩ „най-вероятно ще ви ликвидира, ако сметне, че сте единственият източник на издънка и че само така може да спре разкритията и тя да остане единственият притежател на информацията“, каза той.

Това може да звучи като сюжет на холивудски шпионски трилър, но Сноудън изглежда спокоен, докато обмислено отговаря на въпросите, задавани му от интервюиращия го журналист на в. „Гардиън“.

Учтивият и създаващ приятно впечатление млад мъж с очила и набола от три дена брада явно смята, че го чака нерадостно бъдеще. Той казва, че е оставил приятелката си в Хавай, семейството си и сигурната си работа, от която е печелел по 200 000 долара на година.

„Готов съм да пожертвам всичко това, защото съвестта не ми дава да позволя на правителството на САЩ да унищожава личния живот, интернет свободата и основните свободи на хората по света с тази огромна машина за наблюдение, която тайно изгражда“, каза той пред „Гардиън“.

Сноудън заминал от Хавай за Хонконг на 20 май с вярата, че това е едно от малкото места на света, което може и ще се противопостави на диктата на правителството на САЩ и на усилията, които е възможно да предприеме то за екстрадирането му, според разказа му в интервюто за „Гардиън“.

Вестникът посочва, че Сноудън е работил в разузнавателната общност на САЩ в продължение на 10 години. Преди това се е записал в сухопътните сили, но е бил освободен от служба, след като си счупил двата крака по време на подготовка за приемане в специалните сили.

После работил като охранител в АНС, след което постъпил в ЦРУ, където бързо се издигнал благодарение на компютърните си умения. Изпращането му в Швейцария през 2007 г. довело до засилване на разочарованието му от методите на ЦРУ. Той напуснал управлението през 2009 г. и започнал работа в частна фирма.

Първоначалните надежди, че нещата биха се променили при президентството на Барак Обама, бяха разбити, каза той, докато описваше как „гледал, че Обама води същата политика“, която мислел, че „може да бъде обуздана“. „Закоравях“, заяви той пред „Гардиън“.

Сноудън е работил за технологичната и консултантска компания „Буз Алън Хамилтън“, която се търгува на борсата и се разрасна след терористичните нападения през 2001 г. Миналата година фирмата е имала приходи от 5,8 милиарда долара – всичките от договори с правителството на САЩ.

Подобно на много от 25-те хиляди души, работещи за компанията, Сноудън имал необходимите разрешителни за работа с класифицирана информация, пише в. „Ню Йорк таймс“. „Буз Алън Хамилтън“ потвърди в съобщение в неделя, че Сноудън е работил за нея от по-малко от три месеца и е бил разпределен в екип в Хавай.

Компанията определи като „потресаващи“ информациите, че Сноудън се е обявил за източника на изтеклите класифицирани данни. Ако е вярно, това би представлявало „сериозно нарушение на правилата за поведение и на основните ценности на нашата фирма“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.