А как подслушват в Русия? Всичко според закона?

Руска редакция

Докато в САЩ информацията за прекия достъп на специалните служби до сървърите на телефонни компании и интернет доставчици предизвика скандал, в Русия, както твърдят специалисти, спецслужбите имат неконтролиран от никого достъп до лична информация.

Съгласно федералния закон на Руската федерация „За оперативно-издирвателната дейност“ подслушването на телефонни разговори, проверката на електронната поща и следенето на активността на хората в интернет не може да се осъществява без разрешението на съда и наличието на наказателно дело.

Но както поясни пред Би Би Си главният редактор на сайта Агентура.ру Андрей Солдатов, на практика тази забрана лесно се заобикаля вследствие на пролуки в самия закон. Солдатов отбелязва, че това не значи, че спецслужбите автоматично винаги нарушават закона, просто контролът за наличието на разрешение на съда се осъществява от тях самите и това не може да бъде проверено от никого.

Бившият депутат от Държавната дума и член на комисията по сигурност Генадий Гудков смята, че всички опити да бъда регулирана по законодателен път тази сфера не са довели до успех, докато според Инга Чернишова, редактор на списанието „Лични данни“ (Персональные данные), в работата си спецслужбите полагат усилия да добиват информацията по легални начини, а дейността им е строго регламентирана от закона.

СОРМ

В Русия, както разказват специалистите, действа Системата за оперативно-издирвателни мероприятия (СОРМ). При това руските оператори на мобилна връзка и доставчиците на интернет по традиция инсталират оборудване и го включват в тази система самостоятелно.

Трудно е да се съди за възможностите на системата, но според някои данни тя е в състояние да проследява телефонните разговори на определен абонат. Не е известно дали може да осъществява контрол върху големи групи абонати. По правило кабели от тази апаратура са прокарани към съответните комуникационни отдели в спецслужбите или правоохранителните органи и доставчиците не могат да контролират процеса на проследяване.

ВСИЧКО Е ПО ЗАКОН

В световната практика са известни случаи, когато спецслужбите са получавали неразрешен достъп както до кореспонденция, така и до телефонни разговори. Но руските спецслужби изпълняват своята работа според регламента на закона, каза за Би Би Си Чернишова.

По думите на Генадий Гудков, който над 10 години е работил в КГБ (Комитета за държавна сигурност) на СССР, спецслужбите обикновено не нарушават изискването на закона за задължително разрешение от съда за извършването на следствени мероприятия като подслушване на мобилна връзка или контрол над интернет-активност.

„Има съдии, които са „командировани“ към различни органи. Задачата им е да дават разрешение за едни или други оперативно-технически мероприятия. Фактически се получава така, че на своя човек – съдията, му носят всякакви задачи или изобщо без такива, просто му показват някакъв телефон и формално пишат, че сред контактите на Бин Ладен са установени десет, сто, двеста телефона, които веднага се взимат под контрол“, обясни бившият депутат.

ВЪТРЕ В СИСТЕМАТА

Както поясни Андрей Солдатов, доставчикът или операторът, при когото е инсталирана апаратура за проследяване, по никакъв начин не проверява наличието на разрешение от съда.

„Служител на Федералната служба за сигурност (ФСБ) получава разрешението, показва го на своя началник, но всичко това остава вътре в системата“, каза експертът, като добави, че единственият контролиращ орган в този случай е самата система. По думите му обаче в закона има възможност да се заобиколи и изискването за наличие на отделно наказателно дело и разрешението на съда – може да се добавят нови телефони във вече съществуваща съдебна заповед.

„Взимате някое наказателно дело за разследване на организирана престъпна група, в което са изброени 10 номера. Вие трябва да подслушате вашия човек, който няма отношение към това разследване. Просто намирате номераму и казвате, че имате оперативна информация, че този номер се явява връзка на един от лидерите на престъпната група“, разказа той.

Солдатов добави, че този способ се използва за подслушването на телефоните на лица, които по закон не може да бъдат подслушвани.

ПОЛИТИЧЕСКО ПОДСЛУШВАНЕ

Гудков, един от лидерите на протестното движение в Русия, смята, че спецслужбите и правоохранителните органи подслушват телефонните разговори и следят дейността в интернет на всички активисти от опозицията. „Та аз мисля, че дори сега ни слушат“, каза той в телефонен разговор с Руската служба на Би Би Си.

В миналото резултати от подслушване на телефонни разговори и материали за интернет-активността на опозиционери са фигурирали в наказателни дела срещу тях.

През декември 2012 г. Върховният съд на Русия призна за законно подслушването на телефоните на депутата от „Яблоко“ в Екатеринбургската градска Дума Максим Петлин, в чиято дейност съдът видя признаци на екстремизъм. Петлин се опитваше да оспори решението на Свердловския областен съд, който през 2010 г. разрешил на ФСБ да следи депутата.

На 29 май 2013 г. на процеса срещу Алексей Навални неговата защита поиска да не бъде допуснато в качеството на доказателство подслушването на разговори, но съдията Сергей Блинов отклони искането. Защитата на блогъра се опитваше да докаже, че записите на разговорите са били направени незаконно, без разрешение от съда.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.