Вредят ли разкритията на Сноудън на сигурността?

Кадър от свръхсекретна учебна презентация на програмата PRISM, публикуван от в. Гардиън

Във връзка със скандала с подслушванията се състоя изслушване на директора на Агенцията за национална сигурност (АНС) Кийт Алекзандър в комисия в Сената.Генералът, който оглавява и кибернетичното командване на САЩ (то осигурява защита от нападения с кибероръжия), каза на скептичните сенатори, че неговата агенция е правила точно това, което й е било възложено от Конгреса след атаките от 11 септември 2001 г., пише „Ню Йорк таймс“. Алекзандър подчерта, че чрез своята огромна база данни за позвъняванията на и от почти всеки стационарен телефон АНС е успяла да пресече десетки терористични заплахи.

Кийт Алекзандър заяви, че приветства дебатите за законността на програмата, защото според него чрез нея агенцията „с гордост защищава нацията и нашите граждански свободи и частен живот“, което прави под надзора на Конгреса и съдилищата. В енергичната размяна на реплики със сенаторите генералът каза, че желае да декласифицира някои подробности от програмата, след като те бяха разгласени от експерта Едуард Сноудън, направил първите разкрития, добавя „Ню Йорк таймс“.

Сенаторът демократ Даян Файнстийн, която оглавява сенатската комисия по разузнаване, първа потвърди, че събираните от АНС данни се унищожават след пет години, припомня „Ню Йорк таймс“ и посочва, че за днес Файнстийн е свикала изслушване по проблема при закрити врати.

В изложението си шефът на агенцията за сигурност изрази дълбоко безпокойство, че Сноудън е успял да добие достъп до такова количество свръхсекретна информация за програмата за проследяване, както и за нейното функциониране. Генерал Алекзандър обяви, че цялата разузнавателна общност в САЩ прави проверки на сигурността в своите мрежи – нещо, което други членове на правителството се бяха заканили да направят след разкритията на „Уикилийкс“ преди три години, подчертава нюйоркският вестник.

Докато високопоставени разузнавачи, включително шефът на националното разузнаване Джеймс Клапър, смятат, че сегашните разкрития нанасят значителни вреди на разузнавателния потенциал на САЩ, други, като бившия заместник-директор на ФБР Робърт Мъд са на мнение, че вредите ще бъдат краткосрочни, допълва „Ню Йорк таймс“.

„Вашингтон пост“ отбелязва, че в първата публична поява след разкритията на Сноудън пред британския „Гардиън“, шефът на АНС се е стремял „агресивно да отхвърли“ критиките от Конгреса и обществото срещу антитерористичната тактика на правителството.

Пред сенаторите генерал Алекзандър даде като примери за ефективността от наблюденията върху телефони и интернет арестите на афганистанеца Наджибула Зази, планирал самоубийствена атака в Ню Йорк, и на Дейвид Хедли, съучастник в атентатите в Мумбай и заговорник за нападение срещу датския карикатурист, изрисувал пророка Мохамед.

На слушанията в Сената към генерала бе зададен въпрос как е възможно служител на толкова ниско ниво като Сноудън, който освен това е от външна компания, наета от АНС, е успял да се сдобие с толкава важна информация, Алекзандър отговори лаконично: „В случая това лице е било системен администратор с достъп до ключови части от мрежата. Това е сериозен проблем за нас и нещо, което трябва да оправим“, пише вашингтонският вестник.

Програмата за събиране на телефонни данни, разкрита миналата седмица от „Гардиън“, събира „метаданни“, сред които номерата на телефони към които има повикване и продължителността на разговорите. Разузнавателните анализатори използват тези данни, за да разкрият модели и лични контакти. Правителството твърди, че тази програма не обхваща съдържанието на самите разговори.

Другата програма за наблюдение върху дейността в интернет, наречена „Призма“ позволява на АНС да събира видеоклипове, снимки, имейли, документи и „логвания“ на чуждестранни потребители, което става с помощта на водещи интернет компании. Правителството работи по тази програма съгласно заповед на таен съд, създаден по силата на Закона за външно разузнаване и проследяване, припомня „Вашингтон пост“.

САЩ са се съгласили да предоставят на Евросъюза информация за спорната си програма за компютърен шпионаж „Призма“, съобщи топслужител на ЕС, предаде ДПА.

„Съгласна съм със САЩ да се създаде трансатлантическа експертна група за получаване на повече информация за „Призма“ и за изработване на защитни механизми“, е написала в „Туитър“ Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по вътрешните работи.

Малмстрьом и еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг са получили съгласието на Вашингтон на среща в Дъблин с министъра на правосъдието Ерик Холдър и други служители от САЩ, организирана от ирландското председателство на ЕС.

Американците са запознали европейските си колеги с основните елементи от функционирането на програмата, както и с най-общите й законови основания, казаха европейски източници, цитирани от АФП.

В началото на седмицата Европейската комисия изпрати до американските власти писмо, в което изрази „сериозното си безпокойство“ от евентуалното нарушаване на основни човешки права на гражданите на ЕС и настоя за разяснения във връзка с целта и мащаба на програмата. Комисията се поинтересува по-специално дали тя засяга американски граждани или главно чужди граждани, какъв е мащабът й и дали се ограничава до индивидуални случаи.

Междувременно стана ясно, че Едуард Сноудън, който разкри свръхсекретни американски програми за електронно следене, е предоставил на в. „Саут Чайна морнинг пост“ доказателства, че кибернетичното разузнаване на САЩ незаконно е събирало компютърна информация в Хонконг и други райони на Китай, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според хонконгското издание сведенията, предадени от Сноудън, включват ай-пи адресите на компютри в Китай, станали обект на хакерски атаки от страна на САЩ през последните четири години. Посочва се, че успеваемостта на подобни атаки е била над 75%. Сноудън е уточнил, че събираната от САЩ информация се е отнасяла за компютри на граждански организации, а не на китайски военни структури.

По мнение на местни експерти по компютърна сигурност една от главните цели на хакерските атаки е бил Китайският университет в Хонконг. Китайският вестник „Глобал таймс“ призова Пекин да се опита да получи повече информация от Сноудън, а не да го предава на американските власти, тъй като разкритията му за тайните програми за следене на САЩ засягат националните интереси на Китай, посочи АП.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.