Пеевски като катарзис

Снимка: Полина Паунова, фейсбук

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е толкова възмутителен, че ще бъде жалко, ако не се събере критична маса за отмяната му.

За всички е ясно, че той е неподходящ да оглави агенцията за национална сигурност, която има амбицията да е еквивалент на американското ФБР с новите си широки правомощия. Пеевски нито има опит в тази работа, нито е доказал морал, че може да я върши. Цялата му досегашна кариера е низ от компромисни назначения на ръба на закона и чести промени в политиката на медийната му групировка в подкрепа на всяко управление, оставящи съмнения за задкулисни договорки.

Засега партиите се ограничиха с политически декларации, а граждани започнаха да се организират за протести. Дали ще намерят пресечна точка може да стане ясно още в петък вечер, когато е организирана демонстрация в София срещу новия шеф на ДАНС.

ГЕРБ декларира, че ще работят за свикване на Велико народно събрание и за нова конституция. Макар да има най-много депутати в парламента, партията на Бойко Борисов обаче е възможно най-неподходящият флагман за съпротивата срещу „пеевщината“ в българската политика. Защото точно при управлението на ГЕРБ депутатът от ДПС и свързаните с него бизнес кръгове добиха мощ, позволяваща им да диктуват случващото се в държавата.

Затова изказванията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов звучат по-скоро нелепо, отколкото вдъхновяващо: „Това е просто най-комичното, което може да се случи в държавата. То и юридически не е издържано. Това е заплаха за националната сигурност на България. Всички европейски институции ще бъдат сигнализирани. Цялото правителство беше съставено под натиск и това, което в момента се случва е, че всъщност прерязахме възможността да работим с евроатлантическите служби по начин, по който можем да работим, и да гарантираме сигурността не само на страната си, на региона, но да бъдем и евроатлантически партньори в борбата срещу важната трансгранична организирана престъпност.“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше още краен: „Ако Пламен Орешарски има малко чест и доблест, трябва да си хвърли оставката, не трябва да стои там да му се маскари името, защото мисля, че е човек, който заслужава уважение.“

Неубедителна и слаба бе съпротивата в редиците на БСП. Народният представител от Коалиция за България Георги Кадиев заяви, че не е подкрепил кандидатурата на Делян Пеевски и е готов да се откаже от депутатското си място, ако партийното ръководство реши, че бойкотът му е срещу соцпартията.

„И на заседание на парламентарна група казах, че има граница на компромиса, която не мога да прескоча. Аз влязох в политиката и в този парламент за възстановяване на професионализъм и морал. Единствената кандидатура беше на г-н Делян Пеевски, представена от г-н Пламен Орешарски. В края на краищата той е премиерът на България. Негова е отговорността, той би трябвало да си я носи и да си я поеме“, обясни Кадиев.

Самият Орешарски също не даде разумно обяснение с какво Пеевски го е спечелил. Считам, че е специалист, който може да ръководи ДАНС, лаконично обясни премиерът. Той даде да се разбере, че не се притеснява от зреещото недоволство срещу назначението на Пеевски и готвените протести, защото ги смятал за част от демократизирането на страната.

Самообявилият се за защитник на недоволните граждани в парламента лидер на „Атака“ Волен Сидеров също остана съмнително тих при избора на новия шеф на ДАНС. Националистите излязоха с декларация, че са гласували против и този път не са помагали да има кворум в парламента за това решение, тъй като имало 27 депутати от ГЕРБ в залата.

По-крайни в оценките си бяха останалите извън парламента партии. ДСБ определиха избора на Пеевски като арогантен знак за овладяването на България от мафията. „Днес е време да разберем, че не се делим на либерали и консерватори, на леви и десни, на управляващи и опозиция. Делим се само на граждани и мафия. Призоваваме всички наши симпатизанти да се включат активно в протеста днес в 18,30 часа пред сградата на МС в София“, посочват от партията в призива си към техните симпатизанти.

„Нека всички заедно се противопоставим на домогванията на мафията да превземе държавата ни. Надяваме се, че всички политически и неполитически организации, които претендират да представляват гражданите, осъзнават отговорността си пред това решение на НС, защото този парламент не може да представлява гражданите“, посочват още от ДСБ.

По-мека бе позицията на „Движение България на гражданите“. Според партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева изборът на Певвски е абсолютно неприемлив и България се превръща в място, където Европа никога не започва. Правителството на Пламен Орешарски не само не преодолява грешките на предишното управление, каквато беше грозната коалиция „Марковска“ между ГЕРБ, БСП и ДПС, но, напротив – то слиза до ново дъно, се казва още в становището на движението.

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.