Ултраси организират погром над кинофестивал в Пловдив

Група от над десет души прекъсва прожекция, поврежда техниката и отправя заплахи и обиди към организаторите и гостите

Организираният в Пловдив фестивал на киноизкуството, посветено на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполови хора (ЛГБТ), бе нападнат в петък, 14 юни, привечер от група от над 10 човека, разпознати от организаторите като ултраси и националисти, съобщиха организаторите.

Прожекцията беше петата поредна от едноседмичния фестивал и беше определена за провеждане в бар „Mojito“. Фестивалът се провежда в подкрепа на инициативата „Пловдив 2019 – кандидат за европейска столица на културата“.

Малко преди началото на прожекцията в заведението влиза групата с думите „Тук ли ще е педераската прожекция?“. Минути по-късно се нахвърлят с порой от обиди и заплахи към събралите се зрители и организаторите. Заплашват, че това ще е „първият и последният гей фестивал в Пловдив“, че „няма да позволят тези болни изроди хомосексуалните да промиват мозъците“ и че са там да прекратят силово прожекцията. Повреждат прожекционната техника, след което напускат заведението.

Управителката на заведението не пожелава да повика СОТ, а повиканите полицаи от Второ РУП пристигат след 20 минути, твърдейки, че не са знаели за събитието, въпреки че организаторите са изпратили писмо с молба за охрана до кмета инж. Иван Тотев и въпреки че са получили уверението на общинската администрация, че ще има осигурена охрана. По случая започва разследване.

Напомняме, че на предходната прожекция на американския филм „Парии“ полицията бе осигурила патрулна кола, а на прожекцията присъстваше културният аташе на Американското посолство, за да представи лентата. Прекъснатата в петък прожекция е на филма „Красота“, предоставен от Британското посолство.

Фестивал ще продължи до 17 юни въпреки нападението, казват организаторите. Последната прожекция е обявена в офиса на фондация „Пловдив 2019“, а филмовият ЛГБТ фестивал подкрепя кандидатурата на града за европейска културна столица.

По-рано вчера е изпратено и писмо до ректора на „Аграрен университет – Пловдив“ с молба ръководството на университета официално да се разграничи от позицията на техен преподавател доц. д-р Тодор Димитров Бъбриков, създател на Фейсбук група против „София Прайд“ и пловдивския фестивал. Сред коментарите в организираната от Бъбриков група имало дори призив за палеж на заведенията, където са предвидени прожекциите от феста.

По-рано срещу ежегодното шествие „София Прайд“ пък се обявиха от Сдружение на българските футболни привърженици, оглавявано от Елена Ваташка от Български футболен съюз. След инцидента с поздрав към Адолф Хитлер по случай годишнината от раждането му и развяването на нацистко знаме на мача „Литекс“ – „Левски“ на 20 април 2013 г., от сдружението на Ваташка се обявиха за легализиране на пиротехниката по стадионите, допускането на малолетни под 14 години, както и премахването на „цензурата“ на изразните средства на стадионите.

В началото на седмицата пък от агитката на ФК „Ботев – Пловдив“, наречени „бултраси“, с изпълнено със слово на омраза и клевети спрямо ЛГБТ общността писмо до кмета по културата Стефан Стоянов оттеглиха подкрепата си от общинска фондация „Пловдив 2019“, която подкрепя филмовият фестивал.

„В петък словото на омразата се превърна в престъпление от омраза“, заяви Ивелина Паничарова, председател на младежката организация „ЛГБТ Пловдив“, която организира филмовият фестивал.

„Подобни дръзки престъпления имат висока обществена опасност, защото тяхна жертва не са определени личности или инициативи, а цели общности в българското общество. Подобни нагласи са неприемливи в държава, която не пропуска да изтъква как е спасила евреите си по време на Втората световна война. Надявам се, че всички, които са се обявили против филмовият фестивал, по много ясен и публичен начин сега ще осъдят насилието и ще окажат съдействие на органите на реда са установяване на самоличността на нападателите. Противното би значело само, че това е поведение, което подкрепят“.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.