Ердоган разделя и бошняците в Турция

Дойче веле

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Неделната реч на турския премиер Ердоган разпали страстите. Той се опита да спечели на своя страна и гражданите, чиито корени са от други балкански страни, особено бошняците босненските мюсюлмани . Какво мислят те за постъпките на Ердоган?

Речта, както каза Ердоган на митинга в негова подкрепа в Истанбул, трябваше да бъде чута от мюсюлманите в цял свят, с чиито страни той поддържа близки отношения. „Вие трябва да викате така силно, че да ви чуят и Сараево и Зеница“, призова Ердоган своите привърженици. Той изпрати поздрав и на жителите на Македония и Косово.

Много турци, преселили се от други балкански страни, от години са верен електорат на Ердогановата Партия на справедливостта и развитието. Той спечели техните гласове преди всичко с политическото и икономическото си ангажиране в страните, от които произхождат предците им. Такъв е случаят на Есат Гюнай, чието семейство е дошло преди 50 години от Босна в Турция. „Балканите са много важни за нас. Както държим на Кипър, така държим и на Балканите. Ако хората там са доволни, доволни сме и ние. Радваме се, че Ердоган включи в своята политика и Балканите“, казва Есат Гюнай.

Политическото и икономическото влияние на Турция на Балканите през последните години нарасна много. В кризата, през която преминава, Ердоган се надява на подкрепата на турците от балкански произход. Но мнозина виждат в това преднамерена тактика на турския премиер. Така разсъждава и 32-годишният турски бошняк Ердоган Ерден от Истанбул.

„Помощта, която турското правителство оказва на Босна, Туркменистан и арабските страни, има политически мотиви. Те сътрудничат с ислямския свят, купуват ги, за да могат един ден да ги използват за свои интереси. Това правят и в Турция, и в други страни, а преди всичко в Босна. С религията подмамват бедните хора“, казва Ердоган Ерден.

И 30-годишната Гамзе Генчебай произхожда от Балканите. Нейните родители са от Санджак област между Сърбия, Черна гора, Босна и Косово . Тя има ресторант с босненски специалитети в истанбулския квартал Пендик, населен главно с бошняци. Гамзе се опасява, че вълната от протести ще подели дълбоко турското общество. „Отношението към нас, бошняците, разбира се, е много добро. В това отношение турците не правят никаква разлика. Така и трябва да бъде, защото всички ние сме граждани на Република Турция. Тук живеем и си печелим хляба. Нашите корени не би трябвало да интересуват никого. Това усещане трябваше да ни осигури премиерът от самото начало. Той обаче направи обратното“, казва Гамзе Генчебай.

Бошнякът Енвер Демир критикува стила, с който Ердоган управлява страната от поста си на премиер. Демир е председател на спортен клуб „Балкан“ в Истанбул. И неговите родители са дошли в Турция от Санджак през 1958 г. Той смята, че опитът на Ердоган да спечели бошняците на своя страна е напразен. „Ние не желаем правителството да смесва вяра и политика. Вярата е за хората, но няма какво да търси в политиката. Той се опитва с вярата да привлече хората на своя страна, но повечето бошняци не подкрепят това.“

Вълненията в Турция през последния месец са първите протести през десетгодишното управление на Ердоган. За мнозина анализатори неговата „подстрекаваща“ реторика е доказателство, че сегашното правителство не знае как да се справи със ситуацията, в която е изпаднало.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.