Едуард Сноудън – нова порода антигерой

ДПА

Интервюто на Сноудън за „Саут Чайна морнинг пост“

„Не съм нито предател, нито герой. Аз съм американец.“ Така описа себе си издайникът Едуард Сноудън в интервю за в. „Саут Чайна морнинг пост“ тази седмица, докато Америка обсъждаше как точно да подходи към непослушния разузнавателен служител.

За поддръжниците му, които са милиони по целия свят, той е герой, изправил се храбро срещу една всемогъща система, за да защити личните права.

Противниците му го смятат за компютърен изменник, изопачил и предал програма с жизнено важно значение за сигурността на страната.

Публикувано вчера проучване на „Хъфингтън пост“ показа, че общественото мнение е почти поравно разделено по въпроса за решението на Сноудън да разкрие подробности за свръхсекретни американски правителствени програми за следене.

Според допитването 38 процента от американците мислят, че Сноудън е постъпил правилно, като е разгласил строго поверителна информация за извършвани от правителството операции за събиране на цифрови разузнавателни данни, а 35 процента заклеймяват изтичането на информацията. Около 28 процента казват, че нямат категорична позиция.

Но сред хората, които внимателно следят случая, везните се накланят още по-силно в полза на Сноудън, като 50 процента казват, че подкрепят компютърния специалист, а 34 процента – че са против него.

Данните от проучването рязко се различават от мненията в елитната политическа класа на страната, където членовете на Конгреса показват рядко срещано единодушие в осъждането на Сноудън и възхваляването на програмите за електронно следене, разкрити от него. През последните пет години не се случва особено често президентът Барак Обама и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър да споделят общи позиции по даден въпрос, но сега случаят е точно такъв.

В защита на Сноудън също така се оформят странни съюзи – изповядващият десни възгледи водещ на дискусионно предаване Глен Бек се оказва в една и съща лодка с архиврага му от левицата, кинодокументалиста Майкъл Мур. „Белези на истински герой“, написа за Сноудън Бек в Туитър, а Мур го нарече „герой на годината“.

В интернет Сноудън почти единодушно беше определен за нова порода антигерой – човек, който даже повече от информатора на Уикилийкс, редника от сухопътните сили Брадли Манинг, представлява възхитителен образец на принципен служител единак, който рискува живота и кариерата си, за да изложи на показ престъпното поведение на едно всемогъщо правителство.

В Туитър например коментарите за Сноудън като герой са по-често срещани при съотношение 30:1 от тези, които го окачествяват като предател, показва анализ на уебсайта Бъзфийд (buzzfeed.com).

Междувременно онлайн петиция, призоваваща Белият дом да го помилва, събра около 70 000 подписа само за три дни, а почти също толкова хора подписаха петиция, номинираща Сноудън за Нобеловата награда за мир.

И Манинг, и Сноудън изглежда са вдъхновени от възгледите за свободата, споделяни от много пионери в киберпространството.

Манинг настоява, че се е опитал да „разпали вътрешни дебати за ролята на армията и нашата външна политика като цяло“, а Сноудън каза пред журналиста от в. „Гардиън“ Глен Грийнуолд, че решението му да разгласи тайни документи е възникнало от убеждението, че не би могъл „със спокойна съвест да позволява на правителството на САЩ да унищожава личния живот, свободата в интернет и основните свободи на хората по света с тази огромна машина за следене, която тайно изгражда“.

Техните мотиви са отглас от един от основополагащите документи за интернет. „Правителства на Промишления свят, вие уморени великани от плът и стомана, аз идвам от Киберпространството – новия дом на Ума“, писа Пери Барлоу, основателят на организацията за защита на свободата в интернет „Електроник фронтиър фаундейшън“ (ЕФФ), в Декларацията за независимостта на интернет през 1996 г.

„От името на бъдещето ви призовавам от миналото да ни оставите на мира. Не сте добре дошли сред нас. Нямате суверенитет там, където се събираме“, се казваше в декларацията. Сноудън парадирал със стикер на ЕФФ на лаптопа си, докато работел в офисите на Агенцията за национална сигурност.

„Не се смятам за герой, защото имам личен интерес от това, което правя: не искам да живея в свят, в който няма лично пространство, а следователно и място за интелектуални проучвания и творчество“, каза Сноудън в интервюто си за „Гардиън“.

В статия във в. „Ню Йорк таймс“ Дейвид Брукс заяви, че Сноудън е продукт на своето време, човек, който изглежда е имал малко социални или семейни връзки и който е гледал живота през технологичната призма на интернет.

Според Брукс неговата ръководна философия е „дълбокото подозрение към властта, силното убеждение, че йерархиите и организациите са съмнителни, пламенното посвещаване на прозрачността, схващането, че предпочитанията на отделния човек би трябвало да са върховен принцип“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.