Сирия – дайте оръжия на опозицията, за да има мир

Миналия месец държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров анонсираха международна конференция за прекратяване на кръвопролитията в Сирия. Кери предупреди, че „алтернативата е още по-голямо насилие“. Лавров подчерта, че най-голямо безпокойство у Русия буди „съдбата на целия сирийски народ“.

Дипломатическата подготовка за конференцията започна. Коалицията на сирийската опозиция, като легитимният представител на сирийския народ, потвърди ангажимента си да работи с всекиго, който седне на масата за преговори с искрени намерения. САЩ, Франция и Великобритания, както и Русия, координираха действията си с регионални съюзници, за да осигурят одобрение за конференцията по същество и планираха други срещи. За пред външния свят режимът на Асад в Дамаск изглежда се съгласи да участва във форума и представи списък с пратеници – настоявайки същевременно президентът да запази властта си.

В самата Сирия обаче режимът му пристъпи към съвсем различна подготовка. Сирийските сили се струпаха около западния град Кусейр, близо до границата с Ливан, и поискаха всичките му жители да се евакуират. Само дни по-късно, точно когато Кери пристигна в Близкия изток, за да гради дипломатическа подкрепа за мирни преговори, стотици бойци от ливанските милиции Хизбула нахлуха в Кусейр. С помощта на яростни въздушни удари, описани от местни активисти като най-тежките, които са виждали някога, режимът и бойците на Хизбула превзеха района. Лидер на местната Свободна сирийска армия ми каза, че са преброили повече от 40 изстреляни ракети в минута.

Тази битка имаше тежки хуманитарни последици. В Кусейр живееха 40 000 души. Тъй като режимът отряза пътищата за бягство, хиляди цивилни остават в капан. Режимът отхвърли искането на Международния Червен кръст да евакуира 1500 ранени, нуждаещи се спешно от медицински грижи. С оглед на тенденцията режимът да извършва систематични масови убийства в превзети наново райони, както в Хула, може да последва още едно голямо клане.

Получихме и съобщения за сериозно проникване на ливански, ирански и базирани в Ирак милиции дълбоко в сирийска територия. Това заплашва да увеличи религиозното напрежение и кланетата, завинаги да наруши териториалната цялост на Сирия и да попречи на доставката на така необходимата хуманитарна помощ. Присъствието им също така представлява сериозна пречка за прилагането на каквото и да било споразумение за преход.

Казано накратко, ние чуваме какво казва Асад, но също така виждаме какво прави режимът му. Той използва преговорите като средство за печелене на време, докато продължава атаките си срещу невинни цивилни. Това създава хуманитарна катастрофа и показва двуличие към решаването на конфликта.

Целите, с които Кери и Лавров се ангажираха – да не се допусне повече насилие и да се осигури безопасността на сирийски народ – бяха компрометирани в основата си от Асад и неговите съюзници-нашественици. Дори и режимът да претендира на дипломатическо равнище, че се подготвя за преговори, той ескалира насилието и подкопава сирийския суверенитет на място. Преговорите не могат да бъдат резултатни, докато Асад оркестрира такава масирана офанзива и хуманитарна криза.

Коалицията на сирийската опозиция остава ангажирана с политическо уреждане. Ние подкрепяме прилагането на получилото широка подкрепа Женевско комюнике, което в основата си призовава за прехвърляне на цялата изпълнителна власт – включително на всички пълномощия във военната област и в областта на сигурността – на преходно правителство, взаимноприемливо и за двете страни. Призоваваме също така Анкетната комисия на ООН за Сирия да изпълни мандата си и да извърши разследвания във всички части на страната, включително в районите, които са под контрола на опозицията.

По време на неотдавнашните преговори в Истанбул нашата коалиция се разшири, включвайки светски активисти, активисти в Сирия и умерени бунтовнически бойци. Възнамеряваме да се заемем със структурни промени и други належащи въпроси като подготовката на преговорите в Женева и на прехода след Асад.

Международната общност не трябва да бърка нашите понякога разпалени и хаотични разногласия по отношение на тактиката с липса на консенсус за крайната ни цел. Цялата ни коалиция подкрепя една демократична Сирия, свободна от автократичния контрол на Асад. Вътрешнополитическите разделения сред сирийските демократи не са извинение за продължаващото бездействие на света в момент, когато Асад, Иран и Хизбула извършват брутални кланета, за да закрепят една провалила се диктатура.

В края на краищата насилието в Сирия трябва да свърши и страната трябва да започне дългия, болезнен процес по възстановяване и помирение. Но той не може да започне, докато Асад е в Сирия и причинява хуманитарна катастрофа. САЩ трябва да засилят политическия натиск върху Русия и другите поддръжници на сирийския президент, за да се сложи край на насилието и да се позволи демократичен преход без Асад.

За да посрещне най-неотложните нужди на гражданите, международната общност трябва да установи хуманитарен коридор, за да осигури на населението в Кусейр и на други места в Сирия безопасен изход. Международната общност трябва също така да осигури на проверени, продемократични елементи от Свободната сирийска армия проследими оръжия за отбрана, за да могат те да отблъскват атаките на Асад срещу цивилни. Това ще му попречи да смаже революцията с убийства. Ще попречи на извършването на още кланета на мирни жители и, в крайна сметка, ще улесни постигането на политическо решение за прекратяване на насилието.

Още по темата: САЩ решиха да оказват пряка военна подкрепа на сирийските бунтовници

Правителството на САЩ реши да започне за първи път да доставя леки оръжия и боеприпаси на сирийските бунтовници, след като стигна до заключението, че режимът в Дамаск е използвал химически оръжия срещу опозиционните сили, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Според американски служители, цитирани от изданието, възможно е помощта за бунтовниците да включва противотанкови оръжия. Те обаче казаха, че засега не се обмисля доставяне на противовъздушни оръжия, за каквито настояват бунтовнически командири.

Въпреки решението за снабдяване на бунтовниците с някои оръжия американското правителство остава дълбоко разделено по въпроса дали да предприеме по-енергични действия, за да помогне за решаване на конфликта. Много служители от администрацията на президента Барак Обама смятат, че от военна гледна точка през последните месеци везните се накланят в полза на режима в Дамаск и че американските оръжейни доставки за подбрани групи може да са твърде закъснели и прекалено недостатъчни, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Белият дом заяви, че Обама е разрешил пряка американска военна подкрепа за бунтовниците, след като разузнаването е установило с „висока степен на сигурност“, че сирийското правителство е използвало химически оръжия срещу опозиционните сили, пише в. „Вашингтон пост“.

Заместник-съветникът по въпросите на националната сигурност Бенджамин Роудс не уточни в какво ще се изразява разширената военна помощ, а само каза, че доставките ще „отговорят на нуждите“, представени от бунтовническите командири. По думите му Обама не е взел решение за прибягване до военни действия като установяване на забранена за полети зона и е изключил възможността от разполагане на сухопътни американски войски, изтъква изданието.

Доставките, които може да започнат до седмици, ще бъдат координирани от ЦРУ, което е главният представител на САЩ в контактите с бунтовническия Висш военен съвет. С този начин на действие се избягват правните ограничения за снабдяване с оръжия за атаки срещу друго правителство без одобрението на международна организация като ООН, казаха пожелали анонимност американски служители, цитирани от вестника.

Оръжията вероятно ще бъдат доставени в Сирия по въздух през Турция или Йордания – или и през двете страни – и по суша по контролирани от бунтовниците коридори, посочва „Вашингтон пост“.

САЩ за първи път подкрепиха изказаните през последните седмици твърдения на Великобритания и Франция, че сирийското правителство е използвало химически оръжия срещу бунтовниците, отбелязва британският в. „Гардиън“.

Този ход на американското правителство значително покачва залозите на предстоящата среща на върха на Г-8 в Северна Ирландия, където още преди това се очакваше Сирия да бъде основна тема на разговорите в кулоарите, коментира британският в. „Дейли телеграф“.

БТА

*Халид Салех е директор на пресслужбата на сирийската опозиционна коалиция и е сред основателите на Сирийския национален съвет

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.