Пеевски в ДАНС – какво се е случило зад кулисите?

Няма никакви конспирации, а лични амбиции, самозаблуда и маниакален Доган

Бареков с господарите си Пеевски и Василев. Снимка: Булфото

Думите се изтъркаха – шок, ужас, потрес и т. н. За избора на Пеевски се чуха всякакви оценки и конспиративни теории. Ход очевидно самоубийствен и за БСП, и лично за Станишев и Орешарски, за правителството като цяло, дори за депутатите, които са го гласували.

Те напълно изпариха впечатлението, че има нещо експертно в този кабинет. Дори някои министри заради избора на Пеевски станаха смешни и търпят негативи, че участват в този кабинет.
Умряха надеждите, че България има що годе разумно правителство, което ще спасява страната след управлението на ГЕРБ.

Оттеглянето на Пеевски не е достатъчно като спасителен ход за правителството. На гилотината са главите и на Станишев, и на Орешарски. Ще е чудо, ако им се размине и правителството оцелее до пролетта, колкото най-вероятно щеше да продължи животът му.

На следващите избори – дали наесен или напролет, и по-нататък – от БСП ще има траен отлив. Сега през май тя прибави 200 000 гласа в сравнение с миналите избори през 2009 г., включително на хора, които никога не са гласували за БСП, но я подкрепиха, за да отстранят ГЕРБ. А ДПС си е във все същото положение – имат своите твърди избиратели.

И това обяснява всичко.
Пеевски е наложен насила.

Зад този нахален акт стоят Ахмед Доган

и личната амбиция на Пеевски. Новият лидер на ДПС Лютви Местан е по-диалогичен и консенсусен. А изборът беше брутален. Нагласен в петък сутрин, извънредна точка от дневния ред, с депутати изправени пред свършен факт – или Пеевски, или пада правителството. Това може да го направи само Доган. Пеевски е негов фаворит, той го направи депутат, той му даде властта на медииите чрез банка, над която има влияние.

Заради Пеевски той веднъж грубо унизи Сергей Станишев като премиер през 2007 г. Когато Станишев уволни Пеевски като зам.-министър и отстрани Румен Овчаров като министър, след две седмици беше принуден да върне Пеевски.

Пеевски изкара хиляди на улицата
След избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, в три поредни дни пред Министерския съвет, се събраха масови демонстрации. Снимка: Бебо Халваджиян, Фейсбук

Сега се случва отново нещо подобно. Станишев по същия срамен начин оправдава избора на Пеевски, както оправдаваше повторното му назначение за зам.-министър тогава. Безочливо и самоубийствено. Чак след два дни, когато видя, че главата му е на гилотината, призна, че изборът е бил грешка.

На какво са разчитали всички, които извършиха тази глупост? Авторите на идеята трябва да имат някакво обяснение за самите себе си. Очевидно това не е само Орешарски, както се опитват да обясняват Станишев и БСП.
Какво може да са си представяли? Че ще накажат Борисов и Цветанов чрез Пеевски?

Дори някои започнаха да коментират, че заради избора на Пеевски двамата лидери на ГЕРБ се били уплашили. Да, сигурно Пеевски знае нещо за тях. От времето, когато буквално всеки ден са разговаряли как да им крепи имиджа в своите медии и да им черни политическите противници. Без никакво преувеличение

Пеевски беше част от управлението на ГЕРБ

Познава нещата отвътре. И какво от това? Да не би да им знае всички тайни?

Да не би пък Пеевски и Цветан Василев да са заснели лидерите на ГЕРБ как взимат комисиони в брой, заради набутаните държавни пари в Корпоративна търговска банка? Дори да е така, защо е нужно самият Пеевски да става лично шеф на ДАНС? Могат да сложат някой неизвестен мишок, който от 20 години се търкаля из службите, да му дадат в ръцете същите доказателства, които Пеевски ще извади от ръкава си, и да заковат Борисов и Цветанов.

Може би архитектите на тази идея „Пеевски – шеф на ДАНС” си го представят като античен герой, като Наказателя, грамаден и страшен, изрисуван на графика от Гоя или Домие, как е приклекнал пред окования Цветанов на жълтите павета пред парламента и му яде черния дроб, а до него, също окован, трепери и се моли за пощада Бойко Борисов…

Прозират лични амбиции, а не някакви дълбоки замисли. Амбиция на Доган да покаже властта си на задкулисен играч, който може всичко. Сякаш да си докаже, че може, както е в сянка, да накара две партии да направят каквото им нареди. Отново да завърти БСП и Станишев на пръста си, да си покаже силата. Това издава маниакален или дегенерирал от алкохолизъм мозък. Пиянски акъл, който си играе с държавата.
А Пеевски трябва да е лудо амбициозен и с

пълна липса на самооценка

и представа за себе си. За какво му е на един олигарх и медиен магнат да става висш държавен служител? Освен от желание да плаши и наказва лично Борисов и Цветанов, защото има нещо да им връща. Велика глупост.

Спонтанният граждански отговор беше категоричен – хиляди излязоха пред министерския съвет и показаха, че няма да търпят.
Чак тогава авторите на тази глупост се събудиха и Пеевски обяви, че е готов да се оттегли, парламентът да избере друг.
Орешарски казва, че оставка било най-лесно, но е безотговорно. А отговорно ли беше да издига Пеевски? Сетил се да говори за отговорност. Орешарски щял да приема в понеделник следобед протестиращи. Късно, късно, реагира.

ДПС пък ще внася във вторник в парламента решение за отмяна на избора на Пеевски. Чак вторник? Пак късно. Тези хора отново живеят извън времето.

Случката показва, че те са се откъснали от реалността и нямат съзнание за собственото си положение в обществото. Трябваше да видят обществената реакция, за да се убедят.

Кандидатурата на Пеевски е толкова нелепа, че някои развиват конспиративни теории как Доган по този начин е искал да компрометира Станишев и да го отстрани, за да отвори път на Първанов… Според друга конспирация, появила се във Фейсбук, Орешарски е бил толкова отчаян от безнадеждното положение на държавата в момента, че е предприел този самоубийствен ход, за да приключи по този начин с неговия кабинет и да се оттегли преди да е станало далеч по-лошо.

Орешарски и БСП имаха звезден миг,

който изпуснаха – можеха да се опънат на натиска на ДПС за Пеевски, с цената на отказ от правителство, нови избори наесен и т н. И щяха да оберат овациите и да получат подкрепа от избиратели извън своята периферия. Сега правителството е под въпрос. Не може да се предвиди кога ще има избори.

Лошото в цялата ситуация е, че тя работи за Бойко Борисов, който помпа мускули от самоубийствения ход на току-що съставеното мнозинство в парламента.

Лидерите, които предложиха Пеевски вече станаха вкупом омразни, а тепърва им предстои да понасят негативи с по-голяма скорост от обичайната.
В e-vestnik преди изборите предрекохме, че няма да ги спечели нито БСП, нито ГЕРБ, а Групировката (виж тук). Случилото се с Пеевски потвърди това. Но изкара хората на улицата. Те не искат да търпят олигархия.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.