Премиерът подаде оставка. В Чехия

Петър Нечас пред журналисти. Снимка: от тв екрана

Премиерът на Чехия Петер Нечас обяви късно в неделя, че в понеделник ще подаде оставка и партията му ще опита да състави правителство с нов министър-председател.

Нечас бе принуден да се оттегли сред може би най-големият скандал за корупция, незаконен шпионаж и злоупотреба с власт на някои от най-приближените му. Сред тях ключова фигура се оказа началникът на кабинета му Яна Нагиова, която е обвинена в подкупване на депутати и нареждане на агенти от разузнаването да следят определени хора. Макар да твърдят, че няма интимна връзка между двамата, Нагиова е поискала да бъде следена и съпругата на премиера, с която той се развежда в момента.

Съгласно конституцията на страната оставка подава и цялото правителство. Страната навлиза във време на политическа несигурност и преговори между управляващата коалиция, опозицията и президента.

Нечас твърди, че не е знаел нищо за следенето, но и че обстоятелствата, свързани с обвиненията са толкова скандални, че коалиционните му партньори са дали да се разбере, че повече не могат да го подкрепят.

Редовните избори в Чехия би трябвало да се състоят догодина. Администрацията на Нечас ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов кабинет. Ако след три опита няма правителство или парламентът реши да се саморазпусне, ще се проведат предсрочни парламентарни избори.

Преди два дни чешкият премиер Петър Нечас заяви, че няма причина да мисли за оставка, след като Управлението за борба с организирана престъпност (УБОП) извърши обиски и арести в страната, засягащи и канцеларията на премиера.

Бяха задържани няколко души, в домовете им бяха извършени обиски. Сред тях беше и шефката на премиерската канцелария Яна Нагиова. Най-голямата опозиционна партия поиска Нечас да се оттегли, ако разследването открие корупция в правителството.

В полицейската операция участваха 400 антимафиоти, тя няма аналог в най-новата история на Чехия. Бяха задържани са били бивши и настоящи висши държавни служители, бяха конфискувани документи в Министерство на отбраната, в кметството на Прага, във филиал на най-голямата чешка банка – “Комерчни банк”, офиси, частни домове.

Телевизионният канал СТ24 съобщи, че от около две години вътрешното министерство е разработвало мащабна операция, в хода на която са били подслушвани и записвани стотици телефонни разговори на чиновници, политици и бизнесмени.

Бяха арестувани бившият шеф на военното разузнаване Ондржей Паленик, политикът Петър Тлухорж, бивш шеф на парламентарната група на управляващата Гражданска демократическа партия (ГДП), Иван Фукса, бивш министър на земеделието, шефката на премиерската канцелария Яна Нагиова, смятана за дясна ръка на премиера Нечас, и двама депутати от партията на Нечас – Марек Шнайдър и Олдржих Тихи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.