Срещата на Г-8: Ще се реши ли конфликтът в Сирия

Дейвид Камерън и Владимир Путин на Даунинг стрийт 10. Снимка: официален сайт

Преди се считаше, че на срещите на върха на Г-8 се събират ръководителите на най-могъщите страни в света. Срещите бяха определяни като форум на най-големите играчи на сцената на световната политика и икономика, които, обединявайки усилията си, действат за благото на цялото човечество.Днес обаче анализаторите все по-често оспорват дееспособността и полезността на този формат на срещи.

По техните думи в Голямата осморка влизат не най-авторитетните страни, ако се гледа обемът на икономиката им или темповете на ръста й.

Г-8 така и не успя да изпълни задълженията си за предоставянето на помощ на бедните страни.

Клубът на най-влиятелните се оказа прекалено малък, за да може самостоятелно да се справи с глобалните проблеми.

Тази година Голямата осморка, която се събира в Северна Ирландия, не може да се обедини в единен фронт за урегулиране на сирийския конфликт – най-опасното военно противопоставяне в последните години. Извън всяко съмнение е, че всичките осем лидери ще се опитат да си дадат вид, че този въпрос е решим.

Руският президент Владимир Путин, чувствайки се изолиран при обсъждането на сирийските проблеми, на тази среща ще поиска съсредоточване върху въпросите, по които страните имат общи позиции.

Първо, Русия тази година ще е домакин на срещата на върха на Г-20, а следващата ще председателства Голямата осморка.

За да бъдат успешни предстоящите срещи на собствената му територия, на Путин ще му е необходимо единство сред съюзниците в Г-8.

Второ, Русия винаги е настоявала за свикване на мирна конференция за Сирия, за да успее в преговорния процес да убеди сирийските власти, а и вероятно самия Башар Асад, че им гарантира достойна роля в новото преходно правителство.

Путин ще се съсредоточи върху това, че западните лидери също искат да се проведат мирни преговори. В действителност всички страни искат да бъдат прекратени кръвопролитията.

Но, както неотдавна отбеляза държавният секретар на САЩ Джон Кери, политическото урегулиране на гражданската война „едва ли е постижимо“.

Дори ако САЩ успеят да убедят разцепилите се и разочаровани групировки на умерената сирийска опозиция да се присъединят към диалога, то нищо от това няма да произтече.

С влизането в конфликта на „Хизбула“, която воюва на страната на президента Асад, балансът на силите се измени – събитията на фронта изпреварват мудната дипломация.

Успехите на въстаниците в Алепо и в други райони на Сирия вече са под заплаха и САЩ със съюзниците все повече се концентрират върху това да помогнат на опозицията да избегне поражението.

Още по темата: И Русия, и Съединените щати искат спиране на насилието в Сирия

Путин и Обама на срещата на Г-8. Снимка: официален сайт

И Русия, и Съединените щати искат спиране на насилието в Сирия и се договориха да подтикнат всички страни в конфликта за проведат мирни преговори в Женева, каза президентът Владимир Путин.

В изказване след двустранни разговори с президента на САЩ Барак Обама на срещата на Г8, Путин каза: „Разбира се нашите мнения не се сближават, но всички ние имаме намерението за спрем насилието в Сирия. И за да решим ситуацията мирно, това включва събирането на страните на масата за преговори в Женева. Ние се разбрахме да тласнем страните към масата за преговори”.

Световните сили от месеци обсъждат организирането на международна мирна конференция в Женева, по подобие на тази от миналата година, пак там, имала за цел спиране на насилието в Сирия.
Барак Обама призна, че те имат „различни гледни точки”, но споделят значението на спирането на кръвопролитията в Сирия.

„Относно Сирия ние имаме различни гледни точки по проблема. Но имаме общ интерес от намаляване на насилието, опазването на химическите оръжия и гарантиране, че те няма да се използват или разпространят. И това ние искаме да опитаме да разрешим чрез политически средства, ако е възможно”, каза Обама. „Така че, ние ще инструктираме нашите екипи да продължат за работят по потенциала на продължението в Женева”, допълва той.

Обама и Путин ще проведат двустранни разговори в Москва на 3-4 септември, преди срещата на Г20 в Санкт Петербург на 5-6 септември, предаде АФП.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.