С вестниците на Пеевски… Вече и „Труд“ и „24 часа“

Да не четеш вестници е морално убийство. Да четеш – самоубийство

Вестници, вестници. Снимка: e-vestnik

“Хора, които не четат вестници, трябва морално да бъдат убивани на място”. Цитатът е от Остап Бендер*. Към тази крилата фраза нека да добавим само, че хората, които четат вестници в България, се самоубиват морално. В понеделник възрастен мъж разлистваше “Телеграф” в тролея, с който пътуваше към протестите на “Орлов мост”. Негов набор го заговори.
– Какво пише вестникът на Делян Пеевски за правителството?
– Ами, аз не съм го купил за това. Евтин е и го взех да си убивам времето. На трета страница всеки ден има гола жена.

И двамата отиваха да викат: “Оставка!”, “Мафия” и “Червени боклуци”. Нито един от тях не се сети, че с 40-50 стотинки на ден точно те двамата, а не някой  друг, финансират организираната вестникарска група на Ирена Кръстева, Пеевски и сие. Достатъчно е да се прочетат всички вестници от понеделник и ще се види кои от тях принадлежат към голямото семейство. Със сигурност се открояват “Сега” и “Капитал дейли”, които не са част от империята. Но всички останали са, включително и “Труд”, и “24 часа”, които до миналата година не бяха.

Излишно е тук да изброяваме и съпоставяме заглавията и обема на дописките за протестите, както и какви места са отделени за мненията на Орешарски, Станишев, или Местан. Не можем и да виним авторите на редакционните коментари, които разсъждават, че не е време за оставки и нови избори, от които полза ще имат само Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

Но все пак “Стандарт” е ненадминат с челния си материал, дошъл като зов на интелектуалци: “Орешарски, играй ва банк!”, без изобщо да пише кои са тези интелектуалци. А то интелектуалецът, особено анонимният, е такова същество, което често се шегува. И затова думите му могат да се изтълкуват превратно, демек: “Орешарски, продължавай да играеш ва банк, ние от първия ден знаем коя е банката!”

Издателите някога и сега
Колаж от Фейсбук страницата „България сега“ показва някогашните издатели на български вестници и сегашните.

Вечният Амбър Тошо Тошев е избрал за чело на “Преса” предупреждението на ДПС и “Атака”, че ще има “Провокатори в митингите”, а другият Вечен Амбър Петьо Блъсков е сложил на своя вестник “Репортер” заглавието: “Бунт в БСП срещу ръководството”. В дописката пише за трима бесепари в една лодка, които искат оставката на Станишев, но без да става дума за кучето, тоест, че причината за бунта е в избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това го разбираме на 3-та страница.

Нашето четене на вестници може да продължи още дълго със същия успех, без изобщо да разберем къде какви дялове притежават Ирена Кръстева и Делян Пеевски.

Нека да се доверим обаче на една статия от “24 часа”, публикувана преди 2 години. (виж тук). Само като я попрехвърлите, представете си към днешна дата какъв монопол държи тази група. Та това е цял мол “Майка и дете”. Като си купите не само “Телеграф” и “Монитор”, а още и “Стандарт”, и “Преса”, и „Новинар“, и “Труд”, и “24 часа” и хоп – стотинките ви отиват при Кръстева Пеевски. А вие, уважаеми читатели си протестирайте, колкото щете срещу онези, които финансирате.

Ако при Бойко Борисов на мода бяха калинките, сегашната власт се закани да ги измете. Е, измете ги, за да пусне търтеите.

_______

*Тези, които не четат  и книги, и не знаят кой е Остап Бендер, могат да научат  нещо повече за него, ако напишат името в Гугъл – б.а.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.