Оставка веднага и нови избори не е добра идея

Нови избори веднага и оставка на Орешарски не е добър вариант. Не защото Борисов може да се върне на бял кон. Шансовете му да вземе мнозинство са нищожни, трябва да стане още някакъв невъзможно голям скандал, за да го постигне. Хората вече го познават. И ГЕРБ се свива, вътрешни противоречия започват да излизат на повърхността, разни я напускат. Борисов в никакъв случай не може да получи повече гласове от изборите през 2009 г., а дори тогава те не му стигнаха да направи правителство.

Оставка на Орешарски сега и нови избори може да осуетят разкриването на някои скандални неща и далавери от управлението на Борисов. Но и това не е най-важното.

С нови избори веднага ще се получи гръцки вариант. Не много по-различни резултати от предишното гласуване. Ще гласуват по-малко избиратели, може да са дори под 50%, по-твърдите ядра ще определят съотношението на силите, а при тях то е непроменено. На последните избори симпатизанти на ДСБ, ДБГ, СДС и др. дадоха гласа си за ГЕРБ или БСП, защото те имат по-голям шанс всеки да отстрани другия. И така разпилените десни партии отпаднаха. При избори сега шансът тези симпатизанти да гласуват за големи партии, които със сигурност ще влязат, е още по-голям, тоест малките пак ще отпаднат.

В най-добрия случай в парламента да влязат партията на СКАТ и партията на Кунева. Това може да даде възможност за нова неясна коалиция (ГЕРБ + патерица или БСП-ДПС + патерица), но шансът да влязат не е голям.

За нови избори трябва поне 1 година, в която да може да се организира някаква алтернатива на досегашното статукво от партии.
Разните движения на протестиращи са смешни. Те се видяха колко струват на изборите – няма и половин процент. Исканията им са наивно популистки, които в най-добрата си част съвпадат с исканията на „Атака”, а има и още по-големи глупости.

Най-разумното в момента е, докато Орешарски и мнозинството са уплашени и са клекнали, да приемат някои важни искания за избирателен закон и назначения, например гражданска кандидатура за шеф на ДАНС, за други подобни в държавната администрация. Натискът трябва да накара ДПС да оттегли очевидно прекомерните си искания за партийни назначения. Правителството може да бъде моделирано с граждански натиск сега. Да изтегли държавните пари от банката на Цветан Василев и Пеевски, от банката на Петя Славова. Правителството на Орешарски съобщи, че оставя в сила правилата за държавните пари в банките, приети от служебния кабинет. Това кой знае как е изтъргувано от ДПС, може самата кандидатура на Пеевски да е част от сделката. Остава сега да изпълни изискването и да махне държавните пари от и без това проблемните банки.

Мнозина смятат, че издънката с Пеевски е толкова гигантска, че сегашното правителство трябва веднага да си ходи, а по-лоши от него няма как да се появят. Грешка. Винаги може и по-лоши. Летвата падна много ниско. Щом една Деси стана министър на здравеопазването (четвърти поред, „най-успешния“ на кабинета Борисов), някак по-лесно на някой може да му хрумне Пеевски да стане шеф на ДАНС.
Състезанието надолу по пистата може да продължи.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.