Яна Нагиова – фаталната жена на чешкия „Мистър Пропър“

Франс прес

Петър Нечас и Яна Нагиова. Колаж: вип

Яна Нагиова, най-близката сътрудничка на подалия вчера оставка чешки премиер Петър Нечас и фаталната жена в основата на падението му, упражняваше преди ареста си огромно влияние върху своя шеф и взимаше сама решения по редица въпроси, свързани с работата на правителството.

„Силата й беше правопропорционална на слабостта на Петър Нечас“, обобщава влиятелният седмичник „Рефлекс“ за бившата 48-годишна счетоводителка, родена в западната част на областта Бохемия и назначена за шеф на кабинета на Нечас, който също е на 48 години.

„Когато за нея нямаше място във файтон, с който премиерът щеше да бъде превозен за откриването на селскостопанско изложение, всички трябваше да вървят пеша“, разказва „Рефлекс“, като се позовава на близък до правителството източник.

Връзките между Нечас, мъж без особен чар, и Нагиова, чийто прякор беше Царицата, излезе доста от строгите професионални рамки.

„След арестуването й онова, което я мъчи най-много, е, че полицията разполага с нейни интимни телефонни разговори и съобщения“, казва адвокатът на Нагиова.

Яна Нагиова е енергична блондинка, която беше неизменно до Нечас от 2006 г. за разлика от съпругата му Радка, която редовно странеше от публичния живот.

Яна Нагиова ръководеше първо кабинета на Нечас в министерството на труда и социалната политика. След избирането му на премиерския пост през лятото на 2010 г. тя го последва вярно в правителството.

Но обществото научи името на Нагиова едва в началото на 2012 г., когато пресата разкри главозамайващите премии, които е получавала.

„Тя се бъхта като каторжник“, защити я тогава премиерът, предизвиквайки доста насмешки. После пресата я подхвана заради съмнителните качества на дисертацията й, донесла й диплома от частен университет.

Неустоимият възход на Нагиова приключи брутално в нощта на сряда срещу четвъртък (бел.ред. миналата седмица). Тя беше задържана със зрелищна полицейска операция и обвинена в корупция и злоупотреби с власт. Нагиова е обвинявана по-специално, че е използвала военното разузнаване за незаконно следене на съпругата на премиера.

Според полицията Нагиова е упражнявала натиск върху Нечас с цел той да се разведе със съпругата си Радка. Нечас обяви официално развода си 24 часа след полицейската операция.

Нагиова е заподозряна, че е действала задкулисно, за да накара трима бунтуващи се депутати от Гражданската демократическа партия на Нечас да подадат оставки в замяна на доходоносни постове в държавната администрация. Тя е имала също контакти с няколко бизнесмени, замесени във финансови злоупотреби. Ако вината й бъде призната, Нагиова може да получи до пет години затвор.

В ареста Нагиова не се примирява, според адвоката й Едуард Бруна, и демонстрира повече кураж от шестимата политици, затворени с нея заради същата афера.

„Тя действаше добронамерено“, казва Бруна. Нагиова твърди, че искала да предпази съпругата на премиера, защото имала чувството, че тя била тормозена от Свидетели на Йехова.

Вярна клиентка на луксозните бутици по прочутата улица „Парижка“ в центъра на Прага, Нагиова може да разчита на подкрепата на двете си дъщери – Стефанка и Никола. В една социална мрежа те разпространиха още в петък снимка,на която са с тениски с надписа „Обичаме мама!“.

Още по темата: Оцапан в корупционна афера

Петър Нечас пред журналисти. Снимка: от тв екрана

Чешкият десноцентристки премиер Петър Нечас обяви, че ще подаде оставка, след като
оцеля в осем вота на недоверие, но корупционният скандал сложи край на неговата кариера година преди да приключи мандатът му.

Нечас обяви, че подава оставка, след като най-близката му сътрудничка, началникът на неговия кабинет, а според чешките медии и негова любовница – Яна Нагиова беше обвинена в политическа корупция и в злоупотреби с власт. Иронията е, че чешкият премиер често беше наричан Мистър Пропър, защото превърна борбата с корупцията в един от приоритетите на правителството си, дошло на власт през юли 2010 г.

Преди сегашния скандал, заради който изгуби поста, името на 48-годишния политик не беше свързвано с нито една съмнителна афера или скандал през последните 20 години.

Яна Нагиова е обвинена, че е използвала военното разузнаване за незаконно следене на съпругата на премиера, с която той се разведе миналата седмица след четвъртвековен брак.

Бившата съпруга на Нечас – Радка, която му роди четири деца, системно странеше от обществения живот през цялата политическа кариера на съпруга си.

Журналист дори я нарече „Госпожа „Обядът беше превъзходен“, защото тя се появяваше публично веднъж в годината, на традиционния новогодишен обяд на президента и премиера, придружавани от съпругите си, и с тази лаконична фраза тя коментираше ястията, приготвени в кухнята на президентството.

За Нечас – моравец, който пое поста през юли 2010 г. начело на трипартийно десноцентристко правителство, политиката е нещо сериозно, а не шоу. „Моето убеждение е, че политиката е работа, а не изяви на медийна звезда“, подчерта той.

Избран за лидер на дясната Гражданска демократическа партия през 2000 г., Нечас е от нейното консервативно и християнско крило. След поражението на тази формация на изборите за сенат и местни власти през 2012 г., той не се поколеба да си направи самокритика, която му спечели нов двегодишен мандат начело на ГДП. „За жалост подех реформите по много технократски начин. Често се оказваше, че действията ми са неразбираеми“, призна той – нещо рядко за политик. „Безкрайното говорене за реформи, за финансови пазари или за оценки със сигурност е изморило избирателите“, добави той.

Роден на 19 ноември 1964 г. в Ухерске Храдище, в източната част на страната, Нечас е физик, завършил университета в Бърно „Ян Евангелиста Пуркине“. Дипломната му работа е била посветена на физиката на плазмата.

Преди да влезе в политиката през 1992 г., Нечас работи четири години в местна фирма. Там той се обяви за твърд противник на комунизма и преживя падането на тоталитарния режим в Нежната революция през 1989 г.

Един от авторите на пенсионната реформа, черната овца на чешката левица, Нечас беше вицепремиер и министър на труда и на социалните въпроси от 2006 г. до 2009 г.

Той признава, че е гласувал неохотно за Лисабонския договор и се определя като „еврореалист“. „Разбира се, подкрепих Лисабонския договор, но в същото време не крия критиките си към политиката на Европейския съюз“, казва той.

Дълго време неговото правителство водеше политика на икономии, с която спечели изборите през 2010 г.

Неотдавна обаче той се отказа от тази политика и заложи на растежа като ключ за излизане от кризата на чешката икономика, ориентирана към износа. Това я тласна в най-дългата рецесия в нейната история.

Нечас е страстен почитател на литературата и меломан. Той обича да кара ски и колело. „Това е важно в политиката – професия, която налага заседнал живот“, казва Нечас, чието лице доста се закръгли през политическата му кариера.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.