Парадоксът на Европа – висока безработица и пет милиона незаети места

Безработни от Видин. Снимка: от тв екрана

Заетостта. Това е основната тема, която ще бъде обсъждана на срещата на високо равнище, насрочена в Брюксел на 27 и 28 юни. Тя е израз на опасенията най-вече на премиерите на страните от Южна Европа, които също като Испания имат безработица, превишаваща 25 % и където половината от младите хора в трудоспособна възраст нямат възможност да станат част от трудовия пазар.

Политиката на европейската общност в сферата на заетостта допринесе незначително за намаляване на равнището сред младежите в ЕС и лидерите на страните членки ще трябва да приемат нови мерки за финансиране и растеж, които да позволят да се създаде адекватна рамка за компаниите, така че да започнат отново да наемат служители и да намалят напрежението, което предполагат изключително високите равнища на безработица.

Премиерът на Испания Мариано Рахой и генералният секретар на Испанската социалистическа партия Алфредо Перес Рубалкаба се споразумяха да работят съвместно в тази насока на срещата на високо равнище в Брюксел.

„Базовото споразумение“, което сключиха Рахой и Рубалкаба, се основава на пет основни направления: да се ускори максимално приемането на план за младежката заетост, да се отпускат кредити на малките и средни предприятия при минимални лихви чрез Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), да се стимулират инвестициите на европейски фондове, насочени за създаването на нови работни места, да се изгради банков съюз, а също и да се изпълни планът за създаване на нова архитектура на европейския вътрешен пазар.

При все това се получава парадоксална ситуация в Европа: равнищата на младежка безработица превишават 50% в юга, а има милиони незаети работни места.

„Докато хиляди германски работодатели търсят персонал, за да запълнят незаетите позиции, хиляди испанци си търсят работа“, коментира президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Според Ван Ромпой тази ситуация се обяснява с раздробяването на трудовия пазар в ЕС, а и с дисбалансите в различните страни членки.

Поради тези фактори въпреки рекордното равнище на безработица има между 4.5 и 5 милиона незаети работни места в ЕС.

„В Германия, например, безработицата е близо 5% и това е вторият най-добър резултат след Австрия, въпреки че преди броени години, когато Европа навлизаше в кризата, тя бе 8%“, каза Ван Ромпой на годишната конференция на Международната организация по труда (МОТ).

За същия период равнището на безработицата в Испания се удвои и стана пет пъти по-високо, отколкото в Германия.

Особена тревога предизвиква равнището на безработица сред жените, което е 62%.

Херман Ван Ромпой подчерта пред делегатите на МОТ – представители на над 100 страни, членове на правителствата, синдикалисти и работодатели – че най-острият проблем, с който се сблъска Европа, е високата безработица сред младежите.

Различни реалности. Най-новите статистически данни сочат, че над 5 милиона младежи на възраст между 15 и 24 години са без работа в ЕС, въпреки че Ван Ромпой наблегна на факта, че тези данни отразяват много различни ситуации.

На единия край е страна като Гърция, където безработицата сред младежите е 59%, докато младежите, които нито работят, нито учат, нито се квалифицират са 20%.

„Това се дължи на факта, че много младежи, които се стремят към прилична работа, търсят убежище в следването или предпочитат дори да работят в сивия сектор“, посочва Ван Ромпой.

В Швеция ситуацията е тъкмо обратната – под 8% от младежите нито работят, нито учат, нито получават квалификация. Това е ниско равнище за тази категория. То е същото и в Германия. При все това официално безработицата в Швеция сред младежите е 24%.

Това тревожи обществеността в страната, въпреки че само част от тези младежи наистина са безработни.

„Мнозина следват, а в същото време се регистрират като търсещи работа, за да си намерят работа през лятото“, обяснява президентът на ЕС.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.