Младите турци искат повече свобода, а не революция

Ройтерс

Протестът в Истанбул. Снимка: tumblr

Попитайте по-младите протестиращи, излезли на улиците в Турция през последните две седмици, за какво се борят и отговорът е прост: „За повече свобода“.

Това е стремеж, който те могат да постигнат.

Най-сериозните политически вълнения в Турция от десетилетия ентусиазираха голям брой опоненти на премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР, която е ислямистки корени) – от антикапиталистически настроени мюсюлмани и активисти, защитаващи правата на гейовете, до лекари и адвокати. Всички са уморени от определяното от тях като деспотично авторитарно управление на Ердоган.

На преден план стоят младежи от едно поколение, които за разлика от родителите сим са израснали в условията на бързорастяща икономика, нова средна класа с материални придобивки като сателитна телевизия, смартфони и връзки с приятели по целия свят чрез социалните мрежи.

Иронията е в това, че Ердоган е този, който извърши тази промяна, при която се наблюдава почти тройно увеличаване на благосъстоянието на хората. За младите демонстранти в Анкара, Истанбул и други градове в Турция, той създаде поколение, чиито стремежи не разбира.

Искаме светът и Ердоган да разберат, че много турци не са щастливи от налаганите от него ограничения върху обществото, каза 19-годишният Ахмет, седящ пред кафене в Анкара близо до площад Къзълай, където станаха едни от най-тежките сблъсъци с полицията.

Дните на протести в големи градове в Турция бяха инспирирани от жестоката полицейска намеса спрямо демонстрантите, които започнаха мирна кампания срещу плановете на правителството за реконструкция на парка Гези, зелено кътче на истанбулския централен площад Таксим.

За опонентите на Ердоган плановете за реставрирането на османска казарма на място, на което от дълго време се организират масови демонстрации, разкриха арогантния характер на правителството му. Ограниченията за продажба на алкохол, съветите за това какво да се яде и колко деца трябва да имат хората, както и словоизлиянията му за заплахите от Туитър допринесоха за негодуванието на демонстрантите.

Ние трябва да можем да изразяваме идеите си, да организираме демонстрации, да пием алкохол, да решаваме колко деца искаме да имаме. С Ердоган няма място за лични права, каза 18-годишната Чигдем, участвала в протестите на Къзълай.

Въпреки лозунгите с призиви „Тайип, подай оставка“, които бяха издигани постоянно по време на първите дни на протестите и тропането на тенджери и тигани от жителите по балконите им в знак на подкрепа към демонстрантите, голяма част от младите протестиращи по улиците са реалисти за целите си.

Едно нещо, за което те до голяма степен са съгласни с правителството на Ердоган, е, че това не е „Турска пролет“ като въстанията в арабския свят преди две години, при които бяха свалени диктатурите в Тунис, Либия и Египет.

Искахме от тях да чуят това, което имахме да кажем. Искаме свобода. Не искаме промяна на режима като в Либия и Египет, каза Джем Якъшан, член на футболен фен клуб.

Ние не сме политическо движение. Ние искаме само да живеем и да бъдем уважавани като човешки същества, каза той.

Първоначално наречените от Ердоган „чапулджии“ или мародери – прозвище, прието с гордост от демонстрантите, които го щамповаха на тениски, чаши и дори на палатките си, протестиращите сега се надяват, че показването на силата им ще принуди правителството на Ердоган да мисли два пъти преди да налага още ограничения върху личния им живот.

Младите турци са практици, не са идеалисти. Те искат да имат правото да живеят свободно без борби за това, каза Айше Ръдван, 23-годишна студентка от Анкара.

Не искаме промяна на режима или революция. Само ни оставете да живеем свободно, каза още тя.

В средата на миналата седмица Ердоган предприе по-помирителен подход към протестиращите в Гези парк, като се срещна с делегация на демонстрантите в офиса си в Анкара в четвъртък и обеща да бъде произведен референдум във връзка с плановете за реконструкция на парка.

Демонстрантите отказаха да отстъпят, като обещаха, че ще стоят в палатковия си лагер, докато правителството не се откаже от плановете си и не освободи задържаните демонстранти.

Независимо от развитието на ситуацията младите турци, търсещи по-голяма промяна в подхода на правителството, се надяват, че вече са направили достатъчно, за да поставят Турция на път, от който вече няма връщане назад.

Ние сме миролюбиви хора. Но с потисническите си мерки Ердоган ни принуди да излезем на улиците, каза Нергиш, 21-годишна държавна служителка.

Независимо от това колко дълго ще продължи, ние ще бъдем там. Искаме гласът ни да бъде чут, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.