Убити французи на Бузлуджа или зловеща шега?

Снимки: Владимир Стефанов

Читател на e-vestnik от Габрово ни изпрати снимки от изоставения дом на Бузлуджа, направени вчера, 19 юни, на които се вижда кръст и надпис, според който двама млади французи са убити на това място.
Снимките са от мазето на дома, в което нашият читател и негови приятели решили да слязат, като разглеждали дома. Там намерили кръст и надпис на английски:
„In memory of Archille Pinet 23 years and Marrok Brideau Aged 29 – French Urbexers – Murdered Here October 2012“ – В памет на Аршил Пине, 23-годишен и Марок Бридо, 29-годишен, френски „ърбексърс”, убити тук, октомври 2012 г.”
Ърбексъри (от urban explorer – виж тук) се наричат хора, които проучват и снимат изоставени индустриални или жилищни сгради, селища, постройки.

При кръста и надписа-некролог има букет изкуствени цветя, а отстрани – две свещи.
Надписът-некролог е в тунел, в дънато на който има надпис на английски „Кървава игра, добра игра” (Blood Game; Good Game).

Снимки: Владимир Стефанов

Снимки: Владимир СтефановСнимки: Владимир СтефановСнимки: Владимир СтефановСнимки: Владимир СтефановСнимки: Владимир СтефановСнимки: Владимир Стефанов

Зловеща шега ли е това или истинско убийство?

Читателят още същия ден проверил в сайта на Интерпол дали се издирват хора с такива имена и не ги намерил там. Съобщил и на познат полицай. Но в сайта на Интерпол се появяват като издирвани много малка част от изчезнали хора, които обикновено са свързани с международни престъпления, по искане на съответна държава.
Щом става дума за френски граждани, само от Франция може да се получи отговор дали има изчезнали с такива имена. От e-vestnik ще направим нужното запитване.

През октомври миналата година няма новина да са изчезнали двама французи в България. Но приземието, където са направени снимките, е тъмно и никой не ходи там. Изглежда налудничаво някой да си прави такива нелепи шеги, да разпечатва надписи на английски на принтер и да ги слага с кръст в мазето на това изоставено място, където никой не ходи.

Сред хората, открили зловещия некролог, се обсъждала версия, че това може да е някаква постановка за реклама на книга или да е било декор за любителски филм на ужасите.

Така или иначе, e-vestnik пуска снимките да видят читателите какви неща се случват в изоставения дом на Бузлуджа.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.