Бразилските протести – предупреждение към лидерите

Ройтерс

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Когато в понеделник вечерта повече от 200 000 протестиращи излязоха по улиците в цяла Бразилия, те отправиха зашеметяващ брой искания – от спиране на бързото покачване на цените до прочистване на корупцията в правителството.

Ако има някакво послание, което да изпъкна, то бе, че бразилците вече не искат да приемат розовата картина, която политиците в най-голямата страна в Южна Америка им рисуват от години.

До неотдавна Бразилия бе една от световните икономики, които предизвикваха най-голяма завист. Процъфтяващият износ, растящото търсене на вътрешния пазар и амбициозните социални програми доведоха през голяма част от миналото десетилетие до средногодишен икономически растеж, надхвърлящ 4 процента, и извадиха над 30 милиона бразилци от бедността.

Но Бразилия все още е разделяна от огромни икономически разлики.

Мудната икономика, покачващата се инфлация и ниското качество на обществените услуги карат оптимизма да избледнява. Бразилия може и да направи големи стъпки, но ежедневието за повечето бразилци си остава трудно, разочароващо изпитание, сравнено с това, което си представят, имайки предвид изплъзващия се потенциал на страната.

„Фантазиите, че страната е рай, че е чудо свършиха“, написа вчера Елиани Кантанеди, колумнист на вестник „Фоля ди Сау Паулу“.

Измеренията на посланието далеч не са ясни.

Никоя политическа партия не е мишена на протестите, които първоначално тръгнаха от цените на билетите за автобуси, но предизвикаха вълна от други оплаквания. Никой конкретен политик не е обект на гнева, който е насочен към фигури и от щатските, и от федералните власти.

Но все пак е удивително, че протестите изобщо избухнаха.

Безработицата е рекордно ниска. Бразилия не е виждала публични протести в такива мащаби от началото на 90-те години, когато далеч по-тежки икономически проблеми в съчетание с корупционен скандал свалиха от власт един президент. Поколението зад протестите е съставено от нови, млади активисти, събира се чрез социалните мрежи и дълго време бе критикувано заради политическата си апатия.

ДА ИЗПРЕВАРИШ ПОСЛАНИЕТО

Имайки предвид, че са планирани още протести, властите се опитват да изпреварят посланието, което демонстрантите знаят, че получава отзвук, още повече че страната е домакин на поредица от важни събития в идните години.

Освен провеждания в момента футболен турнир и предстоящата визита на папа Франциск, Бразилия ще е домакин на Световното първенство по футбол през 2014 г. и Летните олимпийски игри през 2016 г.

Макар че страната обикновено блести по време на големи празненства, особено когато става дума за футбол, струващите повече от 3 милиарда долара стадиони за световното първенство дадоха на демонстрантите цена, за която да се захванат в критиките си срещу липсата на инвестиции в пътища, здравни клиники и сигурност – все по-голям проблем заради вълната от съпроводени с насилие престъпления в много градове.

Президентката Дилма Русеф, която миналата седмица отхвърли нарастващите критики срещу икономическите перспективи като „тероризъм“, вчера похвали протестите за това, че в голямата си част са мирни и обеща да вземе под внимание тревогите на демонстрантите.

„Правителството ми чува крещящите за промяна гласове“, каза тя в реч в столицата Бразилия, където в понеделник протестиращи танцуваха на покрива на сградата на Националния конгрес.

Успехът от изминалото десетилетие, добави тя, „създаде граждани, които искат повече и заслужават повече“, признавайки нуждата от по-добри болници, училища, транспорт и много от другите искания, отправени от демонстрантите.

Да се направи повече обаче ще е трудно във времена на икономическа несигурност и на шумна, тромава демокрация, в която собствените съюзници на Русеф често торпилират и най-малките й инициативи.

Съперниците й вече се опитват да се възползват от недоволството. Вчера сенаторът и очакван кандидат за президентските избори догодина на опозиционната Бразилска социалдемократическа партия, Аесиу Невиш, каза, че протестите „са дали да се разбере ясно, че прокламираният от официалната пропаганда разцвет на Бразилия не съществува“.

В своята трета година на поста и очаквано планирайки да се кандидатира за преизбиране, Русеф все още се радва на силна подкрепа, особено сред избирателите с ниски доходи. Повечето бразилци от работническата класа все още приписват трудно извоюваните успехи на предшественика й от управляващата Партия на трудещите се, Луис Инасиу Лула да Силва.

Поради тази причина обаче Русеф също има доста какво да губи.

Лявата партия години наред успешно сравняваше разцвета при администрацията на Лула с икономическата несигурност, преди той да заеме поста. Самият Лула обвини опозицията, че има „къса памет“ и посочи, че тези, които сега критикуват годишната инфлация от 6,5 процента, са били на власт, когато цените са растяли с много по-високи темпове.

ИКОНОМИЧЕСКИ ПЕСИМИЗЪМ

Но ситуацията никак не е лека в момент когато икономиката отслабва. След растежа от 7,5 процента през 2010 г., миналата година Бразилия отбеляза растеж от по-малко от 1 процент и изглежда 2013 г. също ще е разочароваща.

„До неотдавна обещанието за приемственост беше нещо добро“, каза Рафаел Кортес, политически анализатор в консултантската компания от Сау Пуалу „Тенденсиаш“. „Сега ще има огромна нужда да се представят истински и нови решения за един изцяло нов вид проблеми“.

Променящото се настроение е отражение на усещане, изразено вече от чуждите инвеститори, чийто ентусиазъм за изгледите на Бразилия бе двигател на вълна от инвестиции по време на икономическия разцвет.

Те все повече загубиха търпение от политиките, за които смятат, че целят да наложат прекален контрол върху икономиката, вместо да се справят с дългогодишните проблеми, включително с високите данъци, лошата инфраструктура, бюрокрацията и регулаторната несигурност.

Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“ заяви, че може да понижи кредитния рейтинг на Бразилия. Паричната единица, реалът, изостава от тези на други развиващи се пазари и отслабна с повече от 10 процента от мартенския си пик спрямо долара.

„Има цяла поредица от структурни въпроси, които ще ограничат възможността на Бразилия да се върне скоро към какъвто и да било икономически разцвет“, каза Нийл Шиъринг, главен икономист по развиващите се пазари към лондонската консултантска компания „Кепитъл икъномикс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.