Чешки експерт по корупцията: Арестите на политици са само началото

Петър Нечас и Яна Нагиова. Колаж: вип

За съжаление чехите са убедени, че политиците са вземали и ще вземат. По този начин чешкият експерт по борба с корупцията Януш Конечни коментира ехото от големия корупционен скандал, довел до оставката на премиера Петър Нечас.

Една от главните фигури в скандала, Яна Нагиова, арестуваната шефка на кабинета на Нечас и според таблоидите негова любовница, бе разпитвана вчера в Острава в продължение на шест часа. Към смятаната за „сив кардинал“ Нагиова прокуратурата предявява обвинение, че е разпоредила на военното разузнаване да следи съпругата на Нечас – Радка, за да бъдат придобити доказателства за нейната изневяра и премиерът да бъде принуден да се разведе. Следователите узнали за случилото се, след като са подслушвали телефонните разговори на Нагиова.

„По време на разпита не е ставало дума за това“, каза пред журналисти нейният адвокат. Самата Нагиова вероятно се защищава, като твърди, че в разговорите си със служителите на разузнаването никога не се е позовавала на своето служебно положение. Преди това Нечас обясни, че с тайното наблюдение върху семейството му разузнаването е защищавало неговите близки.

Разговор с Януш Конечни, експерт от чешката Антикорупционна фондация

Б.В. – Как реагират чехите на големия корупционен скандал, изхвърлил от поста премиера Нечас?

Я.К. – От една страна се радват, че най-сетне нещо помръдна. До този момент нашето правосъдие бе много благосклонно към високопоставени лица, обвинени в корупция. Сега на това бе сложен край, след като полицията не се побоя да арестува такива такива тузари като шефката на премиерския кабинет.

Но тази радост им горчив привкус. Случаят стана известен в целия свят. В разстояние на няколко дни Чехия загуби в чужбина образа си на спокойна, цивилизована страна. За мнозина Чехия стана корупционно блато. Това предизвиква конкретни проблеми. Щом бивш шеф военното разузнаване бива арестуван защото неговите хора са следили съпругата на премиера, тогава е силно накърнена репутацията на нашите специални служби пред НАТО. Този скандал ще ни приседне.

Б.В. – Но дали цялата работа не е прекалено раздута? Шефът на дипломацията Карел Шварценберг каза, че това е любовна афера. А следователите не информират за подробностите.

Я.К. – Арестите от миналата седмица са само началото. Даже бих казал, че това е върхът на айсберга, защото прокурорите скоро ще предявят обвинения по много други дела. Със сигурност ще има още арестувани. Към медиите вече изтече списък на 35 лица, от които се интересува следствието.

Нещо повече – главните действащи лица още не са разпитани. Прословутите лобисти, които от години отстояват интереси на ръба на политиката и бизнеса, все още с в чужбина. При обиските в техните банкови сейфове бяха намерени голямо количество пари в брой, злато и диаманти. Това, че следствието се води толкова енергично и безкомпромисно е резултат от прехвърлянето на делото в Оломоуц. Пражките следователи от години си затваряха очите за това.

Б.В. – Колко е разпространена корупцията в Чехия?

Я.К. – Нейният пик вече отмина – най-зле беше преди петнайсетина години. Обикновените граждани са отвращават от подкупите. Но за съжаление битува и убеждението, че политиците винаги са вземали подкупи, защото така функционира нашата система. Хората свикнаха с това, че властта взема подкупи; самите те се замислят как биха постъпвали, ако са на мястото на политик и някой им предлага много пари, за да вземат това или онова решение. Досега политиците се чувстваха безнаказани. Но сега всичко сочи, че това свършва.

Б.В. – Обаче само арести не са достатъчни за изкореняването на корупцията…

Я.К. – Това е така. Затова нашата организация отдавна настоява за сериозни промени в законодателството, което би улеснило борбата с нея. Преди всичко трябва да бъде създаден независим от политиците корпус от държавни служители, така че чиновниците да могат да вземат решения, без да се опасяват от натиск отгоре. Такава независимост винаги не е достигала на съдите и прокурорите. В резултат много корупционни скандали не са били изяснявани докрай. Да вземем случая с покупката на многоцелевите самолети „Грипен“ за чешката авиация или австрийските бронетранспортьори „Пандур“, когато са били давани подкупи. Много корупционни скандали преминаха под носовете на нашите следователи. На следите на подкупите, давани при приватизацията на „Мостецка ухелна“, се натъкнаха швейцарци, които откриха, че парите са преминали през техни банки.

Предлагаме също промени, които да задължават компаниите, които участват в публични търгове, да разкриват самоличността на истинските си собственици, както и създаването на централен регистър на всички договори, сключвани от държавата. На теория всеки гражданин има достъп до публичната информация, на на практика е невъзможно да се разбере кое дружество е спечелил конкретния търг и кой стои зад него. Ако искаме да изкореним корупцията, трябва да бъдем прозрачни.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.