Доставките на американско оръжие за сирийските бунтовници тревожат Израел

Франс прес

Проектът на Запада да въоръжи сирийските бунтовници, към който се присъединиха Съединените щати, тревожи Израел заради възможността оръжията да се разпространят в района. Според наблюдатели обаче рискът от това е незначителен, ако се изключи малко вероятната хипотеза за доставки на тежка военна техника.

Съединените щати обявиха миналата седмица, че ще окажат военна подкрепа на бунтовниците в отговор на предполагаемата употреба на химически оръжия от режима. Експерти интерпретираха израза „военна подкрепа“ като предстоящи доставки на леки оръжия и боеприпаси, но не и на ракети земя-въздух.

Президентът Барак Обама отказа да разкрие подробности. „Не мога и няма да коментирам детайлите на нашите програми, свързани със сирийската опозиция“, заяви президентът в Берлин.

Преди два месеца израелският премиер Бенямин Нетаняху прикани към благоразумие и подчерта, че се поставя въпросът „на кои бунтовници и какви оръжия“ да бъдат доставяни, докато Европейският съюз обсъждаше вдигане на ембаргото над оръжейните доставки за бунтовниците.

Други израелски лидери направиха паралел с Афганистан през 80-те години, когато оръжия, доставени от САЩ на муджахидините, за да се бият срещу съветските войски, в крайна сметка попаднаха в ръцете на Ал Каида.

„Ако става дума за леки оръжия и боеприпаси, като ръчни противотанкови гранатомети или минохвъргачки, това няма да е от значение за Израел и може би дори за бунтовниците“, каза Джонатан Спайър, изследовател от Центъра за интердисциплинарни изследвания в Херцлия, близо до Тел Авив.

„Дори ако част от тези оръжия попаднат в ръцете на екстремисти джихадисти, като фронта Ан Нусра, това няма да е голяма стратегическа заплаха, а по-скоро дразнение за Израел“, особено на окупирания Голан, добави той.

Израел официално е във война със Сирия и от 1967 г. окупира около 1200 квадратни километра на Голанските възвишения, които анексира. Тази анексия не е призната от международната общност. Около 510 кв. км от платото остават под сирийски контрол.

Според Даниел Нисман, експерт по разузнаване в компанията за оценка на рисковете Max Security Solutions, работеща в Тел Авив, всичко зависи от вида на доставяните оръжия.

„Модерни оръжия като противотанковите могат да засилят тревогите на Израел, дори да го накарат да възрази срещу американските доставки“, казва той. Но за разлика от други експерти Нисман смята, че дори леки оръжия могат да бъдат полезни. „Вземете примера с Кусейр“ – ключовия град, превзет в началото на юни от сирийската армия с помощта на ливанското шиитско движение Хизбула, с цената на много жертви, напомня той.

„Режимът на Асад и Хизбула решиха първоначално, че кампанията ще е бърза, но тя се проточи и доведе до по-големи жертви от очакваните, защото се сблъскаха със съпротива на бунтовници в градска среда, използващи леки оръжия и засади“, посочва Нисман. „Този тип ограничена военна помощ може да доведе до затъване на Хизбула и на режима на Асад в боеве в градска среда, например в Алепо“, големия град в северна Сирия, продължава той.

Експерти обаче оценяват, че военната подкрепа, планирана от Вашингтон, е твърде недостатъчна, за да помогне на бунтовниците да поемат отново инициативата срещу режима, на който съдействат съюзниците му Москва, Техеран и Хизбула. „В сравнение с помощта, оказвана от Русия и Хизбула, това не е кой знае какво“, казва Майк Херцог, бивш ръководител на стратегическото планиране на израелската армия и изследовател от вашингтонския Институт за близкоизточна политика.

Руският президент Владимир Путин не проявява свенливост по този въпрос като американския си колега. „Ние доставяме оръжия на законното правителство, по силата на законни договори“, каза Путин във вторник след срещата на върха на Г-8. „Ако сключваме договори от такова естество, ние ги изпълняваме“, увери той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.