Историк, сътрудник на Държавна сигурност, президент

Франк Щир

Георги Пъранов посреща на летище София Сесилия Саркози. Освобождаването на българските медици му даде възможност да си поеме въздух от скандала с миналото му на агент на Държавна сигурност, но според експертите това ще има последствия както за самия него, така и за външната политика на България. Снимка: Ройтерс

От известно време около българския президент Георги Първанов се носеше миризмата на някогашен сътрудник на комунистическите тайни служби в страната. Сега една държавна комисия потвърди официално, че Първанов е бил шпионин на Държавна сигурност. При това преди година той заяви на всеослушание, че в архивите на комунистическата държавна сигурност не може да се намери „нито ред, нито знак” за личното му сътрудничество под псевдонима му „Гоце”.

„Използван” като историк

Тогава българските избиратели повярваха на твърдението му, че бил използван от тайните слубжи без знанието му в качеството му на историк. През миналата есен те го подкрепиха на поста му с голямо мнозинство. Първанов твърдеше, че бил призован да сътрудничи по биографията на македонския емигрант Методи Димов. Той обаче не знаел, че поръчителят бил от Държавна сигурност. „Но дори и да знаех, щях да сътруднича за изготвянето на книгата,” се изказа борбено той през юни 2006 година.

Явно обаче президентът не е казвал истината. Това доказаха публикуваните от Държавната комисия за разкриване на документите на ДС документи от папката „Гоце”. Според доклад на водещия му офицер през пролетта на 1989 година – половин година преди падането на комунистическия режим на Тодор Живков – Първанов заявил готовността си да сътрудничи на нагърбения с външното контраразузнаване отдел 1 на българската Държавна сигурност.

Оповестените документи дават малко информация за начина и обхвата на документираното от тайните служби сътрудничество на Първанов до 1993 година. Иван Костов, министър-председател от 1997 до 2001 година, а днес лидер на дясноориентираната партия „Демократи за силна България”, предполага, че папката „Гоце” може би е била изчистено преди публикуването й от утежняващите я материали. От номерата на страниците се разбира, че от папката липсват 36 страници. Затова Костов, заедно с колегите си от консервативния „Съюз на демократичните сили”, настоява за оттеглянето на Първанов.

Социалистическите другари на Първанов пък, като министър-председателя Сергей Станишев и вътрешния министър Румен Петков, обвиняват опозицията, че с атаките си срещу Първанов искат да омаловажат поста на държавния глава.

И въпреки че изненадващото освобождаване на българските медицински сестри след осем години затвор в Либия даде на президента Първанов възможност да си поеме въздух около скандала с миналото му на агент на ДС, според немския историк Хайнц Брам – изследовател на България – той няма да се измъкне толкова лесно.

„Това трябва да има последствия”

Той счита, че обвързването на Първанов с делата на тайните служби ще създаде проблем за България и във външнополитически аспект – например в отношенията с Европейския съюз. Брам смята, че президентът е изправен пред избора между своите собствени и интересите на държавата. „Това трябва да има последствия. Иначе ще означава, че престъпленията на комунистическия режим в България не се приемат насериозно и че хората са принудени приемат насила наследството на комунизма,” каза Брам пред Дойче веле.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.