„Мюсюлманските братя“ имат двама врагове и мнозина приятели

Митинги в подкрепа на египетския президент Мохамед Морси бяха организирани тези дни в Кайро, Александрия и други градове от страната. Те показаха, че държавният глава, дошъл на власт с демократични лозунги – понесен от „арабската пролет“, все повече се сближава с религиозните фанатици. Демонстрантите настояха опозиционни лидери да бъдат екзекутирани и Египет да се включи в сирийската „свещена война“ на страната на опозицията. А над тълпите привърженици на президента, оглавяващ най-голямата страна в арабския свят, се рееха черните знамена на Ал Каида.

Година след като Мохамед Морси пое президентските функции, режимът му вече е претърпял смайваща идеологическа еволюция. Екстремистки лозунги и митингаджийски стихчета, заради които службите на предишния държавен глава Хосни Мубарак спокойно пращаха човек да лъска наровете, днес се скандират на проправителствени прояви. Показателно е, че освен управляващото движение „Мюсюлмански братя“ съорганизатор на акциите бе групировката „Ал Гамаа ал исламия“. По времето на Мубарак тя бе смятана за терористична и съответно забранена – през 1997 г. нейни бойци извършиха същинско клане в Луксор, където разстреляха и заклаха 62-ма души, главно туристи от Европа.

Днес обаче времената са други. „Ал Гамаа ал исламия“ е съюзник на властите. А президентът Морси назначи един от нейните лидери – Адел Мохамед ал Хаят, за губернатор на същата провинция Луксор, където съратниците му бяха зверствали над туристите. Местният бизнес и най-вече туроператорите просто се ужасиха, осъзнали как би могло да се отрази това кадрово решение на туристическия пазар. В Луксор се надигнаха толкова мощни протести, че се наложи властите да отстъпят, а губернаторът – да подаде оставка.

В общонационален мащаб обаче президентските привърженици явно не са готови да правят отстъпки – напротив, в риториката им личи все повече жестокост. Участници в споменатите ислямистки прояви призоваха египтяните да се обединят срещу двама техни „смъртни врагове“. Първият е опозицията – демонстрантите предлагат лидерите й, включително бившият генерален директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи, да бъдат екзекутирани. Вторият враг са президентът на Сирия Башар Асад и стоящите зад него „шиитски дяволи“ (Иран и ливанската групировка Хизбула). Башар Асад се настоява също да бъде екзекутиран, а режимът му – незабавно свален. За да ускорят този процес, египетските ислямисти приканиха симпатизантите си да се включат в джихада срещу правителството на Сирия.

Този джихад впрочем вече е в ход: рамо до рамо със сирийските опозиционери се бият стотици ислямисти от държавите в Северна Африка, където взе надмощие „пролетта“ – Тунис, Либия и най-вече именно от Египет. Точно в този масов наплив от северноафрикански борци за правата вяра е разликата между сирийския конфликт и досегашните „свещени войни“ – нито в Ирак, нито още по-малко в Афганистан не се виждаха египтяни или пък техни съседи. Онази епоха обаче бе различна – властта в Кайро беше в ръцете на Хосни Мубарак, борец срещу ислямистите. По негово време от египетските джихадисти, завърнали се в родината след бойни действия в чужбина, се търсеше наказателна отговорност. А Мохамед Морси заяви, че отхвърля тази „порочна практика“, прочее всеки гражданин, пожелал да подпомогне сирийския народ, може без никакви пречки да изпълни интернационалния си дълг.

Според експерти с призивите към „свещена война“ Мохамед Морси се стреми да мобилизира своите привърженици в навечерието на масовите протести, насрочени от опозицията за 30 юни, когато се навършва първата година от президентското му управление.

Противниците на държавния глава съобщиха, че са събрали 15 милиона подписа под искане за неговата оставка и за предсрочни избори.

Аналитиците обаче на практика изключват този вариант. По-вероятно е според тях да се развие друг сценарий – конфронтацията да се изостри, пораждайки нова вълна от масови протести, способни да поставят разцепената страна на ръба на гражданска война. На фона на безнадеждното икономическо положение и неспирната политическа криза радикализацията на двата лагера в Египет е стигнала твърде опасна черта.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.