Сп. „Икономист“: Задават ли се още едни предсрочни избори в България?

Не на България по Оруел
Хиляди протестираха на 14 юни пред Министерския съвет срещу избирането на медийния олигарх Делян Пеевски за председател на ДАНС. Снимка: Мила Ташева

Всеки ден точно в 18.30 ч. от площад Независимост в София започва протестен поход, който минава покрай сградата на парламента, Орлов мост и НДК. Така е вече 10 дни. Около 10 000 души участват всяка вечер в това шествие. Те призовават за повече прозрачност, по-малко корупция и край на управлението на местните олигарси.

Така след само три седмици на власт новото българско правителство е изправено пред същата съдба като старото. Големите демонстрации са организирани всеки ден не само в София, но и в други големи градове само четири месеца след демонстрациите, принудили предишното консервативно правителство да подаде оставка. Новият премиер Пламен Орешарски казва, че това е най-тежкото начало за българско правителство в последно време.

„Протестите бяха предизвикани от поредица от съмнителни назначения в новото правителство, сред които най-спорно е било това на Делян Пеевски”, посочва списанието и припомня кой е Пеевски и защо личността му поражда такава полемика, както и това, че през 2007 г. е бил уволнен от поста на заместник-министър и преследван по обвинения за изнудване и корупция, а впоследствие оневинен.

Изданието цитира и изказването на президента Росен Плевнелиев, че е загубил доверие в кабинета след назначението на Пеевски. „С разрастването на протестите Орешарски призна, че назначението е било грешка и парламента отмени решението за назначението му”, посочва „Икономист”. Този обрат не успокои протестиращите и сега те искат оставката на цялото правителство, промяна на изборния закон, който да позволи на по-малки партии да влязат в парламента.

Протестите са до голяма степен мирни, както тези от началото на годината. Все повече и повече представители от средната класа се присъединяват към протестите, в това число известни актьори, писатели и музиканти, както и семейства с бебета и малки деца, допълва списанието. Танцови движения, вдъхновени от протестите, и креативни лозунги замениха камъните и тухлите, с които протестиращите замеряха парламента през февруари, отбелязва списанието.

„Икономист” цитира един от протестиращите, маркетинг специалиста Михаил Въжаров, според когото „ние чувстваме, че никой не управлява кораба (на държавата), който всъщност е потъвал от десетилетия”. Според Джъстин Томс, мениджър в София, протестите са „срещу хора, които трябва да са в затвора, а вместо това са назначавани на висши държавни постове”. Повечето българи са съгласни с тези мнения и 80% подкрепят протестиращите, според допитване на Алфа рисърч.

Списанието се спира и върху Хартата, приета от адвокати, журналисти и правозащитници, за разграждане на плутократичния модел на българската държава.Широката подкрепа от страна на българското общество, на образования елит в частност, превръща тази ситуация в изключително тежка за правителството, твърди Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София.

Много анализатори смятат, че кабинетът няма да изкара целия си мандат.В действителност шансовете бяха против Орешарски още от началото. Социалистическата партия можа да състави правителство, само защото бившата управляваща партия ГЕРБ, спечелила на 12 май предсрочните избори, не успя да си осигури парламентарно мнозинство.

Със само половината от гласовете в парламента социалистите и техните партньори от ДПС трябваше да разчитат на непредсказуемата, ултранационалистическа партия „Атака”. След 10 дни на протести и с нови протести, планирани за идните седмици, рискът от нови предсрочни избори нараства, заключава изданието.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.