Случаят „Сноудън“ създава проблеми за Барак Обама

Ройтерс

Едуард Сноудън. Снимка: от тв екрана

От първия му ден на президентския пост външната политика на Барак Обама почива на жестове на добра воля: рестартиране на връзките с Русия, изграждане на партньорство с Китай и предложения за нов старт с враждебни лидери от Иран до Венецуела.

Но странстванията по света на бившия консултант на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън показва границите на този подход. Лидерите, които Обама ухажваше – и с които наскоро се срещна – пожелаха да уязвят американския президент.

Арогантното пренебрежение от страна на т.нар. недържавни действащи лица – самият Сноудън и „Уикилийкс“ – завършва картината за един свят, който по-малко от всякога желае да се вслушва в предписанията на САЩ за това кое е добро и кое зло.

Сноудън отлетя от полуавтономната китайска територия Хонконг рано в неделя, след като хонконгските власти отхвърлиха искането на САЩ той да бъде арестуван и екстрадиран в Съединените щати, където да бъде съден. Сноудън призна, че е разпространил подробности за строго секретна програма на АНС за проследяване.

Навярно Пекин е искал само да се отърве от потенциалния дразнител в своите многоаспектни отношения с Вашингтон. Но следващата спирка на Сноудън бе Русия, приятелят-враг на САЩ, където приятелският елемент е по-трудно да бъде забелязан след завръщането на Владимир Путин на президентския пост през май 2012 г.

Организацията „Уикилийкс“, която каза, че помага на 30-годишния Сноудън, обяви в „Туитър“, че той възнамерява да отиде в Еквадор, чието правителство е във враждебни отношения с Вашингтон. Еквадорският външен министър Рикардо Патиньо Арока заяви, също в „Туитър“, че неговото правителство е получило от Сноудън молба за убежище.

Правителството на САЩ със сигурност ще задейства цялата си дипломатическа, законова и политическа мощ, за да върне Сноудън в САЩ, където той е обвинен в престъпления по Закона за шпионаж и за кражба на правителствена собственост. САЩ са анулирали паспорта на Сноудън, казаха в неделя запознати.

Но Сноудън разполага със собствени силни лостове за въздействие под формата на набор от тайни на АНС с неизвестен обем и обхват. Сенаторът Даян Файнстийн, председател на сенатската комисия по разузнаване, каза вчера, че правителството очевидно не знае колко тайни е отнесъл Сноудън, чиято последна работа е била системен администратор в центъра на АНС за подслушване в Хаваите.

„Единственото нещо, което научих, е, че той може би има над 200 отделни неща и дали това е вярно, или не, но това ми бе предадено“, каза Файнстийн за програмата на Си Би Ес „С лице към нацията“.

Сноудън каза за хонконгския „Саут Чайна морнинг поуст“ в събота, че САЩ хакват китайския трафик на мобилни телефонни разговори и текстови съобщения, както и китайски университетски обекти, които са домакини на някои от големите интернет центрове в страната. Не е ясно дали подобни твърдения са изиграли роля за решението на властите в Хонконг да оставят Сноудън да отпътува въпреки искането на САЩ той да бъде арестуван и да започне процедура за неговото екстрадиране.

В частен разговор американски представители казват, че според тях властите в Пекин са се обадили Сноудън да бъде пуснат да си отиде. С това китайците може би са искали да се отърват от „горещ картоф“, който би прераснал в дипломатическа кавга.

„За Китай това със сигурност е донякъде облекчение. Те не искаха да му разрешат да остане задълго“, казва Чън Ли, експерт по китайска политика в Института „Брукингс“, вашингтонски мозъчен тръст. „Ако нещата със Сноудън излязат от контрол, това със сигурност ще подрони всички постижения от срещата на върха в Калифорния, така че Китай вероятно е много доволен, че Русия ще бъде следващата мишена“, казва Ли, като има предвид срещата между президентите Барак Обама и Си Цзинпин по-рано този месец.

Обама, който бе упрекван през последните месеци заради действията на Службата за вътрешни приходи (данъчната агенция) срещу консервативни групи и връчени от министерството на правосъдието призовки за телефонни разговори на журналисти по други случаи на изтичане на информация, досега не е подлаган на големи критики за това как администрацията се е справя със случая Сноудън.

Гневът на повечето законодатели е насочен към самия Сноудън, както и към системата, позволила той да бъда назначен на такъв деликатен пост в компанията „Буз Алън Хамилтън“, работеща по договор с АНС, и да отмъкне доказателства за една от най-защитените разузнавателна програма.

Членът на Камарата на представителите Питър Кинг, който често критикува Обама и републиканците от комисията по разузнаване, каза, че президентът трябва да бъде по-агресивен в опазването на програмите за проследяване, които според представители на САЩ са предотвратявали терористични атаки.

„Намирам за обезпокоително това, че президентът досега пазеше мълчание по случая. Не казвам, че той може да го контролира, но трябва да има повече присъствие, включително да защити програмата на АНС“, каза Кинг по Си Ен Ен. „Това определено е дипломатически удар по президента и по САЩ, но като американци ние трябва да подкрепим президента“, добави той.

Ако Русия позволи на Сноудън да продължи пътуването си към Еквадор, тя ще заличи остатъците от политиката на Обама от 2009 г. за опит „да рестартира“ отношенията с Москва, след като те бяха охладнели по времето на неговия предшественик.

Наскоро Вашингтон и Москва влязоха в конфликт заради правата на човека в Русия, осиновяването на руски сирачета от американци, противоракетната отбрана и най-вече заради гражданската война в Сирия. Една снимка на Обама и Путин от последната среща на Г-8, на която двамата се ръкуват и гледат в пространството без усмивки, долавя настроението в американско-руските отношения.

„Дразнещото в случая е, че Путин подпомага и насърчава бягството на Сноудън“, казва сенаторът от Ню Йорк Чък Шумър, който е демократ като Обама. „Нещата са ясни. Съюзниците би трябвало да се отнасят по почтен начин един към друг, а Путин изглежда почти винаги е склонен да бръкне с пръст в окото на САЩ, било за Сирия, за Иран, а сега, разбира се, и със Сноудън“. „Мисля, че това ще има сериозни последици за отношенията между САЩ и Русия“, заяви Шумър по Си Ен Ен.

Сенаторът Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, желае вниманието да бъде съсредоточено пряко върху Сноудън. „Той компрометира наша програма за национална сигурност, предназначена да установи какво готвят терористи. Така че пътят към свободата не е точно Китай, Русия, Куба, Венецуела“, каза Греъм пред тв канал „Фокс нюз“. „Така че се надявам, че ще го гоним до края на Земята, ще го изправим пред правосъдието и ще дадем на руснаците да разберат, че ще има последици, щом дават убежище на този човек“, добави той.

Още по темата: Ролята на Москва изостря отношенията между САЩ и Русия

Участието на Москва в получаването на политическо убежище от Сноудън може отново да изостри отношенията между САЩ и Русия, предупреждава „Комерсант“, цитиран от Би Би Си.

Американски сенатори вече заплашиха „да покажат на руснаците, че действията им няма да останат без отговор“. Москва обаче гледа спокойно на тези упреци и не се страхува, че може да има нов конфликт със САЩ, пише вестникът.

САЩ не се замисляха много за последиците, подслушвайки през 2009 г. руския президент Дмитрий Медведев на лондонския форум на Г-20, или „щом заловят техен разузнавач с перука при опит да вербува човек от руските тайни служби“, коментира Алексей Пушков, шеф на външнополитическата комисия в Държавната дума.

Според експерти на „Известия“ отпътуването на Сноудън за Москва е предварително договорено с руските власти и тайните служби на федерацията, защото по силата на международното право самолетът на „Аерофлот“ е територия на Русия.

Сноудън върви по утъпкана пътечка – в Америка такива скандали стават постоянно. По-рано тъкмо Еквадор даде политическо убежище на Джулиан Асандж, основателя на Уикилийкс, коментира за вестника руският политолог Владимир Сударев. Така Еквадор напряга политическите си мускули и сякаш заявява пред цял свят, че съвсем не е малка, забравена латиноамериканска страна, пояснява експертът.

Фигура от равнището на Сноудън при всяко положение ще бъде обградена с внимание от руските тайни служби, които ще използват момента и ще се опитат да разговарят с него, прогнозират експерти на изданието.

Още по темата: Путин ще бръкне в окото на САЩ

„Ню Йорк таймс“ констатира, че трансконтиненталното странстване на Сноудън е поредното затруднение, в което изпада правителството на Барак Обама и поражда въпроси за приложената тактика, например това, че паспортът му не е бил незабавно анулиран. Освен това случаят допълнително усложнява отношенията на САЩ с Русия и Китай, където „най-малкото няколко официални лица“ изразиха задоволство, че са уязвили американските двойни стандарти.

В частен разговор представители на администрацията във Вашингтон изразиха разочарованието си, че властите в Хонконг са разрешили на Сноудън да се качи на самолета на „Аерофлот“ за Москва въпреки американското искане за арест. Но те не са обявили за невалиден паспорта му и не са поискали от Интерпол да издаде „червена бюлетина“ на негово име.

Източник на нюйоркския вестник обяснил, че не била поискана червена бюлетина, защото тази мярка е ефективна, когато местонахождението на издирваното лице е неизвестно. Затова заявката за временния му арест се основавала на съществуващо споразумение между САЩ и Хонконг.

„Ню Йорк таймс“ отбелязва, че присъствието на Сноудън на руска територия нанася голям удар по отношението на Вашингтон с Москва, които през последната година бяха влошени заради Сирия и човешките права.

Но руските лидери правят усилия да останат относително мълчаливи по въпроса, без да показват Сноудън пред камери или да приветстват пристигането му. „Нямам какво да кажа по тази история“, цитира вестникът говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. „Аз не продавам билети. Аз не одобрявам или отменям самолетни билети. Ние не сме подходящите хора, на които да бъде задаван този въпрос“, казва Песков.

„Вашингтон пост“ пише, позовавайки се на анонимни официални източници, че паспортът на Сноудън е бил анулиран още преди той да напусне Хонконг. От Държавния департамент са заявили, че по правило не коментират паспортни проблеми заради опазването на личните данни.

Но служители от руските правоохранителни органи, продължава вестникът, казват, че Сноудън може да продължи пътуването си от Москва и без американски паспорт, ако страната, където иска убежище, му издаде документи за пътуване. Според руски медии тези документи могат да включва предоставяне на бежански статус и даже паспорт на страната, която е крайна цел на беглеца.

Вашингтонският вестник привежда мнението на члена на Сената на САЩ Чарлз Шумър относно поведението на Русия. „Предполага се, че съюзниците трябва да се отнасят почтено един към друг, а Путин винаги е изглеждал склонен да бръкне в окото на САЩ дали заради Сирия, Иран или сега, разбира се, със Сноудън“, казва сенаторът.

Хонконгският вестник „Саут Чайна морнинг поуст“ публикува редакционна статия под заглавие „Сноудън предприе правилната стъпка“. Каквото и да мислим за тактиката на Сноудън, той ни свърши добра работа, като предизвика извънредно необходимия дебат за достъпа на правителството до лични данни.

Отпътуването му от нашия град затваря хонконгската глава в тази история. Нашето правителство направи каквото трябваше и Пекин прояви мъдрост, като запази дистанция. Висшите интереси на народа и Хонконг бяха зачетени, заключава английскоезичният вестник.

Още по темата: Русия няма да предаде Сноудън на САЩ

Русия няма да предаде Сноудън на САЩ, защото двете страни нямат споразумение за екстрадиция, обяви Владимир Путин, цитиран от Франс прес, на пресконференция с финландския си колега Саули Ниинистьо. Путин увери, че руските специални служби никога не са работили и не работят с бившия сътрудник на ЦРУ и бивш консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Идването на Сноудън в Москва бе напълно неочаквано за нас, подчерта той и определи всички обвинения на САЩ срещу страната му по въпроса като измислици и глупости. Путин посочи, че 30-годишният американец остава в транзитната зона на московското летище „Шереметиево“, не е пресичал руската граница и не му е необходима виза за пребиваване на аерогарата. В същото време той отбеляза, че колкото по-бързо Сноудън избере дестинация, към която да продължи, толкова по-добре ще е за Русия и за него самия.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова по-рано Русия да им предаде Сноудън. Става въпрос за спазване на закона, надявам се Русия да не смята, че е в неин интерес да застава на страната на беглец от правосъдието, подчерта той. Сноудън е обвинен в шпионаж. Според прокуратурата той е „предал страната си и се е поставил над закона“.

Кери призна, че технически Русия могат да не предадат Сноудън, защото двете страни нямат договор за екстрадиция. В същото време той припомни, че САЩ са предали на Москва седем души през последните две години без драми. Държавният секретар на САЩ обаче смята, че няма нужда от ескалиране на конфронтацията с Русия заради Сноудън.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.