Лошите дългове удариха банките в Китай, последиците са световни

ДПА

Новината от този месец, че банките в Китай вече не се кредитират помежду си заля финансовите пазари като ударна вълна, подобна на предизвиканата от фалита на Lehman Brothers през 2008 година.

„Пазарът замръзна… Не се правеха трансакции“, отбелязва Патрик Шованек, бивш преподавател по бизнес в известния университет Цинхуа в Пекин, преместил се като главен икономист в Silvercrest Asset Management.

„Положението е сериозно“, каза той пред ДПА, след като миналата седмица междубанковият пазар изпадна в застой. Bank of China, влиятелната държавна банка, се оказа принудена да опровергае слухове, че е неплатежоспособна. Говореше се, че плащанията закъснявали с 30 минути поради липса на пари.

„Какво означава да фалираш? Да не отговаряш на телефона, когато кредиторите се обаждат? Не, но те и без това не плащат. Въпрос на семантика е. Те не фалираха, защото печелеха време“, коментира Шованек.

Перспективата за бягство от банките при население с числеността на китайското – особено предвид огромните депозити, заделени от частни вложители – изпълни с ужас наблюдателите в Пекин, макар пазарните наблюдатели да видяха признаци на задаваща се буря в началото на месеца.

Лихвените проценти на паричния пазар нарастват стабилно, показвайки, че банките са все по-предпазливи в краткосрочното кредитиране помежду си. Миналата седмица тези лихви удариха близо 14 %, макар че в петък се отдръпнаха от тези максимуми.

Очакванията на пазара са, че лихвите ще се колебаят около 8,5 % през идния месец. Според икономистите лихви някъде над 6 % се приемат за кредитна криза. „Това ги поставя точно на ръба на замръзването отново“, казва Шованек. „Ако има някакъв вид шок, пазарът ще замръзне“.

Кризата удари точно когато реалната икономика на Китай – втората по големина в света – е разклатена. Бизнес доверието е в отрицателната територия, а най-новите данни от индексите на мениджърите по доставките сочат свиване след години на растеж. Всичко това е лоша новина за световна икономика, свикнала да нараства, зависейки от Китай.

„Ако тази тенденция продължи, то има опасност натискът да се усети в кредитите за бизнеса, а така и в реалната икономика“, отбелязват анализатори от германската Landesbank Hessen-Thueringen.

Китайското правителство освен това е неспособно да се върне към политиката на лесните пари, която поде след избухването на финансовата криза през 2008 година, тъй като точно това е източникът на сегашните трудности.

„В дъното на нещата е фактът, че през последните пет години Китай подхранваше растежа със стимули (…). Това доведе до бум на кредитирането“, посочва Шованек. „Не всички инвестиции обаче отговарят на очакванията“, допълва той.

„Ако голяма част от кредитирането отива за инвестиции и не носи възвръщаемост, то тогава падежите на кредитите трябва да бъдат удължени, а това означава те да не изплатят главницата“, казва той.

Лесният кредит се превърна в наркотик. „Нуждаеш се от все повече кредитна експанзия, за да произвеждаш растеж (…). Получаваш по-малко увеличение на БВП (брутен вътрешен продукт) с повече кредитиране и това създава напрежение за банковия сектор“, според Шованек.

Той също така изрази тревога от средствата, вливащи се в сенчестата банкова система, които се компенсират от компании за управление на активи. Някои от тези компании имат подозрителни инвестиционни стратегии. Плащанията, дължими на този сектор, стоят зад сегашния недостиг на ликвидност и високите лихвени проценти.

Ван Тао, главен икономист за Китай на швейцарската банка UBS, заяви пред агенция Синхуа, че Public Bank of China (PBOC) даде да се разбере през последните две седмици, че ще овладее кредитната експанзия. Миналата година централната банка вече се намеси, за да смекчи създалата се безизходица. Само че призивите й за финансова дисциплина вече бяха пренебрегнати.

„Банките може да трябва да свият плановете за кредитен растеж и да управляват собствената си ликвидност по-разумно“, казва Ван.

Общото социално финансиране – измерител на кредитната експанзия в Китай – скочи с 52 % през първите пет месеца спрямо същия период на миналата година. Голяма част от тази ликвидност влезе във финансовата система, вместо в реалната икономика.

„Централната банка и другите регулатори трябва да стъпват много внимателно през идните месеци, когато управляват процеса, за да се опитат да сведат до минимум риска от неочаквано скъсване на веригата на ликвидността или нежелана кредитна криза“, предупреди Ван.

Шованек изтъква, че това неотдавнашно леко затягане от PBOC доведе до ужасяващ скок на лихвите и предупреждава, че може да стане и по-лошо. „Това е много опасно място“, твърди той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.