Какво има в портмонето на Владимир Путин?

moskovski_komsomolec.gifКакво има в портмонето на Владимир Путин и с какви материални блага ще се раздели, след като напусне президентския пост? На този въпрос, който интересува всеки руснак, се опитва да отговори руският вестник „Московский комсомолец“.

Путин гледа часовника си „Пате Филип“, който струва 60 000 долара. Костюмите му „Бриони“ и „Китон“ струват между 1 500 долара и 3 000 евро всеки. Снимка: Ройтерс

В началото на лятото Владимир Путин обеща да даде месечната си заплата за построяването на Музей на толерантността в Русия. Но колко рубли ще отидат за това благородно дело, т. е. каква е неговата заплата, е дълбока президентска тайна. Въпреки това приблизителна сметка може да се направи.

Известно е, че през 2002 година заплатата на Путин е била 63 000 рубли (около 2500 долара по днешния курс). След това, според Закона за държавния чиновник, тя е повишавана няколко пъти: 1,1 пъти през 2003-а, 2,1 пъти – през 2004-а и 1,15 пъти през 2006 година. Според различни оценки сега месечният доход на държавния глава е около 170 000 рубли или 6 600 долара.

„Президентските“ разходи са оформени в отделна графа в бюджета, наречена „Функциониране на държавния глава“. Освен всичко друго, тя осигурява дейността на Президентската администрация, на Административно-стопанския отдел, на пълномощните представители в окръзите и др. За тези цели през тази година са отпуснати 6,4 млрд. рубли. От тях непосредствено за Владимир Путин (по точка „Президент на Руската федерация“, в която влизат издръжката и представителните разходи) са отпуснати 26,6 млн. рубли (около 1 млн. долара).

Впрочем, и до днес е тайна дали Путин плаща дрехите си от собствения си джоб. Известно е, че той предпочита костюми с марките „Бриони“ и „Китон“, чиято цена варира от 1 500 долара за готов костюм до 3 000 евро за костюм по поръчка. Каноните на съвременната мъжка делова мода изискват връхчетата на яката на ризата да бъдат под ъгъл от 45 градуса, а такава идеална риза, ушита по поръчка, струва 200-300 долара. Вратовръзка от естествена коприна („Лакроа“, „Москино“ или „Валентино“) добавя още между 60 и 200 долара. За официални прояви Путин избира обувки „Джон Лоб“ за 1000 долара, които имат доживотна гаранция. И накрая е знаменитият часовник „Патек Филип“ на дясната ръка за 60 000 долара.

Освен всичко друго, на държавния глава му се полага „резервен президентски фонд“. През 2005 и 2006 година за него са били отпуснати по 500 млн. рубли. Тези пари се изразходват за благородни цели – за училища, болници, детски градини в цялата страна.

Владимир Путин разхожда кучето си в резиденция Завидово. Специален указ от 2000 година му гарантира охолен живот и след оттеглянето му от президентския пост. Снимка: Ройтерс

„Бонусите“ след Кремъл

От какво ще живее Владимир Путин, след като напусне президентския пост?

Той си гарантира един твърд източник на доходи още през 2000 година, като издаде указа „За гаранции за президента на Руската федерация, прекратил изпълнението на своите пълномощия, и за членовете на неговото семейство“. Досега този указ се отнасяше само за Борис Елцин. Впоследствие в съответен закон бяха включени всички екс-президентски „бонуси“. Според тези два документа бившият държавен глава има право на заплата, равна на 75 на сто от заплатата на действащия президент. Освен това на него и на членовете на семейството му се осигуряват държавна охрана, медицинско обслужване в специалните клиники, една от държавните дачи за пожизнено ползване, специална връзка и апарат от помощници, както и служебно помещение.

Руският президент отдавна е пенсионер

Естествено, Владимир Путин има и лични спестявания. Официално за тях се знае от декларациите за доходите (последната беше публикувана през 2003 година, преди президентските избори). Най-интересното в нея е източникът на доходите, посочен като „пенсия от ФСС“. От което следва, че Владимир Путин е работещ пенсионер!

Известно е, че на бившите военнослужещи, и особено на чекистите, се полага специално възнаграждение. Владимир Путин с чиста съвест е можел да се пенсионира още преди 10 години, тъй като при сътрудниците на специалните служби една година се равнява на две (или на година и половина). Затова е сигурно, че на 45 години Путин вече е имал години за пенсия.

И ако към обикновената трудова „военна“ пенсия прибавим допълнителните пари за прослужени години (средно 6162 рубли), плюс допълнителни за длъжност, за работа със секретни документи и за напрегната работа, общата сума на пенсията му става най-малко 10 000 рубли (около 390 долара по сегашния курс).

Сметки и банки

През първия си президентски мандат Путин е притежавал два парцела земя и вила в Ленинска област, плюс още едно парче в Московска област. Съпругата му е имала парцел в Псковска област, но през втория мандат на семейството е останал само парцелът в Подмосковието (другите са продадени). Путинови не са си купували кола, макар че имат няколко гаража… Освен това те имат две жилища – в Москва и в Санкт Петербург. А също сметки в банки и акции.

Официалните резиденции на Путин са две: Кремъл и Ново Огарьово. Ново Огарьово получи официален статут на резиденция едва през 2000 година, след като беше основно обновено за новия държавен глава. Неофициално висшите чиновници го наричат „селото“. Затова твърдят например, че Путин може да отиде да поработи на село. Отвън резиденцията, до която журналистите имат достъп, е в типичен „сталински ампир“. Отвътре обаче обстановката не е толкова тежка. Разбира се, има килими, дъбова ламперия, дори маса за билярд. Но позлатените тавани или красивата кахлена камина изглеждат много по-уютно от кремълската обстановка. Още повече, че резиденцията е заобиколена от вековни борове и меки полянки, по които тича лабрадорът Кони.

От хеликоптер до мотоциклет

Президентът има избор от превозни средства при многобройните си пътувания. Официално на негово разположение са четири самолета: Ил-96-300, Ил-62, Ту-154 и Як-40. Но той предпочита Ил-96, защото в него има всичко необходимо за живот и за работа във въздуха. А Путин може да използва всички машини от самолетния парк на Държавната транспортна компания „Россия“ – дори хеликоптерите МИ-8, като удоволствието струва около 40 000 долара на час.

На земята президентът се придвижва с колите от специалния гараж. Основните марки в него са „Мерцедес“, „Шевролет“ и „ЗИЛ“. Колата на Путин обаче трудно може да бъде причислена към някоя марка, тъй като е напълно пригодена за президентските нужди: подсилен двигател, специална броня на корпуса, допълнителни опори на скелета… Освен от мерцедеси, президентският автомобил се придружава от мотоциклети БМВ и „Урал“.

По вода Владимир Владимирович се придвижва със специалния кораб „Россия“, който се води към порт Москва. Построен е още през 1973 година в Санкт Петербург, но оттогава е напълно обновен както технически, така и в обзавеждането…

Как са се покачвали доходите на Путини?

По данни на ЦИК през 1998-1999 година те са възлизали на 308 866 рубли (около 12 000 долара по сегашния курс). Доходите на Владимир Путин са от президентството, от ФСС, пенсия от ФСС и от Промстройбанк. Людмила Путина е получавала пари от АД „Телекомпинвест“.

През 1999-2002 година семейството е имало приход от 7 810 637 рубли (около 300 000 долара по сегашния курс). Доходите на Владимир Путин са от президентската администрация, от административно-стопанското управление, от ФСС, от хонорари за публикации и от продажба на недвижимо имущество. Людмила Путина е получила сума от продажба на недвижимо имущество.

Как е при другите?

В САЩ
От 20 януари 2001 година годишната заплата на американския президент е била повишавана два пъти и сега е 400 000 долара (33 333 долара на месец). През април т. г. Буш обяви доходите и платените данъци през 2006 година. Общият доход на семейството е бил 642 905 долара (заплата плюс доходи от инвестиции в ценни книжа и фондове).

Преди избирането му Буш е смятан за един от най-богатите кандидати в историята на САЩ – богатството му се оценява на 20 млн. долара. През 2003 година той е посочил сумата от 21,9 млн. долара. Тя включва ранчото в Тексас, но най-голямата част от средствата на семейството е в акции на известни компании като „Майкрософт“, Ай Би Ем, „Проктър енд Гембъл“ и други.
Годишната пенсия на президентите, напуснали Белия дом, е 183 500 долара (15 292 долара на месец).

Във Франция
Според проектозакона за бюджета за 2007 година официалната дотация за новия френски президент Никола Саркози е 3 178 000 евро. Интересно е, че от 1994 година президентската заплата се е увеличила повече от 10 пъти. Обяснението е, че са били ликвидирани специалните президентски фондове в бюджетите на различни министерства и това е било компенсирано чрез увеличаване на заплатата.

Неотдавна Саркози официално декларира богатството си, което възлиза на повече от 2 млн. евро, предимно в акции (на адвокатски фирми) и в банкови сметки. Освен това новият френски президент има автомобил „Остин“ за 15 000 евро. И още: Саркози е взел кредит от 50 000 евро… за ремонт на жилището си.

В момента президентската заплата е 8457 евро на месец. Официалната резиденция на френския президент е Елисейският дворец. Митеран, например, предпочитал да спи в собствения си дом, докато Ширак – в двореца. Впрочем, само за напитки за гостите в резиденцията всяка година в бюджета са били предвиждани един милион евро (общо издръжката му е достигала 90 млн. евро годишно). Саркози изглежда е по-склонен да живее в двореца, докато съпругата му засега не е взела окончателно решение.

(по БТА)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.