Европа трябва да действа, за да се справи с бича на младежката безработица

Енрико Лета. Снимка: лична страница

Необходимо е да съживим икономическия растеж, но без стария инструмент на дефицитно харчене.Близо 15 милиона европейци на възраст под 30 години нито работят, нито учат, нито преминават някакво обучение. Броят им е равен на населението на една средна страна от ЕС. В Италия те са 2,2 милиона или почти всеки четвърти младеж.

Последствията от това не могат да бъдат пренебрегвани. Липсата на работа през първите етапи от професионалната кариера оставя трайни белези върху бъдещите възможности и доходи. Загубата на човешки капитал в резултат на безработицата е заплаха за потенциала за икономическия растеж и с възхода на популизма поставя въпроси за устойчивостта на нашия социален модел и стабилността на демократичната ни система.

По тази причина темата сега е на челно място в дневния ред на държавните ръководители от ЕС. На срещата на Европейския съвет по-късно тази седмица от нас се иска да се споразумеем за поредица общи мерки и да създадем рамката за засилване на действията на национално равнище. Само чрез съчетаване на допълващи се взаимно национални и европейски инициативи може да бъде намерено решение на проблема с младежката безработица.

За тази цел министрите на труда и на финансите на Франция, Германия, Италия и Испания се срещнаха неотдавна в Рим, за да обсъдят възможните съвместни действия. Досега министрите на финансите и на труда работеха поотделно, като първите се съсредоточаваха върху балансите, а вторите – върху трудовите реформи. Двете неща обаче са свързани: няма да има икономически растеж или намаляване на дълговете без структурни реформи на пазара на труда. В същото време реформите ще са социално и политически непоносими без растеж и работни места.

Какво можем да направим ние, по страни и заедно, за да стимулираме икономическия растеж и да смекчим кризата с младежката безработица? Отговорът е също толкова прост, колкото и труден за изпълнение: съживяване на растежа, но без стария инструмент на дефицитното харчене. Основаният на задлъжняване растеж се оказа недалновидно решение. Италия сведе своя бюджетен дефицит под разрешения от ЕС праг от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) след много големи общи усилия и няма да се върне към практиките от миналото.

Растежът ще дойде от възобновеното доверие, насърчаването на инвестициите и възстановяването на кредитирането за нашите компании, по-специално за малките и средните предприятия. Взетото със закъснение решение в Италия да бъдат платени дълговете, които държавната администрация има към частните компании, вече осигурява ликвидност за бизнеса.

В унисон с препоръките на ЕС ние току-що приехме мерки за подобряване на достъпа на компаниите до финансиране и за увеличаване на инвестициите в инфраструктурата. Ние също опростихме гражданското правосъдие, за да намалим висящите процеси, с над 1 милион дела и бързи споразумения.

За трудовия пазар обаче е необходимо да бъде направено още много. Италия се отличава с високи данъци върху труда и неравномерна защита на работните места. Пенсионната възраст освен това бе увеличена. Съчетанието от тези фактори прехвърли бремето на корекцията главно върху младите хора.

Ние можем да се заемем с някои от тези проблеми на национално равнище. Тази седмица моето правителство ще предприеме важни стъпки за намаляване на цената на труда при назначаването на нови хора, реорганизиране на работата на държавните служители, опростяване на професионалната подготовка на занаятчиите и за увеличаване на гъвкавостта на правилата при наемането на първа работа.

Налице обаче са потребности от европейски мащаб, които се съсредоточават върху инструментите за подпомагане на младите хора да си намерят работа или да започнат обучение. Необходимо е да разчитаме на работата на Европейската комисия и на председателя на Европейския съвет и да направим плана за гарантиране на работа на младежите действащ от догодина, за да направим така, че всеки човек под 30 години да получи предложение за работа, обучение или стаж до 4 месеца, след като завърши образование или остане без работа.

Трябва освен това да сме по-гъвкави при използването на структурните фондове на ЕС и да осигурим ресурси още през 2014-2015 година, за да бъдат на разположение незабавно. Ключова роля е отредена за Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Увеличените нейни възможности за кредитиране трябва да бъдат използвани за насърчаване на предприемаческата дейност сред младежите и за създаване на работни места с пари, заделени за дребния бизнес, и разширяване на неговите възможности за инвестиране и микрофинансиране.

Европа може да действа като стимулатор и поддръжник на вътрешните реформи в страните членки. Изразяването на такова намерение на срещата на върха тази седмица няма да е достатъчно. Ще трябва да бъдат предприети мерки, които говорят на младежите и отразяват техните нужди и аспирации. В противен случай недоволството може да стане хранилка за популистки и екстремистки движения, с риск от отрицателни последици през май 2014 година, когато е възможно да бъде избран най-евроскептичният Европейски парламент в историята. Залогът е не само бъдещето на едно поколение, но и перспективите пред самата Европа.

БТА

*Енрико Лета е премиер на Италия.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.