Сагата със Сноудън – издъни ли се правителството на САЩ?

Ройтерс

Правителството на Барак Обама прекара последните няколко седмици в уверения, че е способно да упражнява власт отговорно, след като Едуард Сноудън разкри неговата глобална шпионска програма. Сега правителството трябва да докаже, че може да упражнява властта ефективно.

Докато 30-годишният Сноудън си играе на котка и мишка с единствената свръхсила в света, американски правителствени служители са изправени пред въпроса дали са оплескали задачата за екстрадирането му от Хонконг, за да бъде обвинен за изтеклата от него секретна информация.

Най-новият епизод от сагата със Сноудън поставя друг род въпроси за едно правителство, което прекара седмици в отклоняването на въпросите дали е злоупотребило с власт при събирането на данъци, разследването на криминална дейност и борбата с тероризма.

В понеделник представители на правителството заявиха, че са сторили всичко по силите си, за да изправят Сноудън пред съда. Предизвикателното поведение на Китай, а не толкова бюрократична непохватност позволиха на 30-годишния бивш сътрудник на ЦРУ да се измъкне от Хонконг, докато официалните лица обмисляха искането на Вашингтон за екстрадиция, казаха те.

„Това беше съзнателно решение на правителството да пусне беглеца въпреки валидна заповед за арест“, заяви на брифинг говорителят на Белия дом Джей Карни.

Карни каза в понеделник следобед, че САЩ предполагат, че Сноудън все още е в Русия, след като избяга от Хонконг в Москва през уикенда.

Други представители на правителството се опитаха да разсеят всякаква мисъл за бавни действия, откакто Сноудън за първи път направи публичните си разкрития на 9 юни и отхвърлиха твърденията, че са могли да предприемат други действия за задържането на Сноудън, който получил достъп до секретна информация в качеството си на системен администратор на компания подизпълнител на Агенцията за национална сигурност в Хавай.

Точното местоположение на Сноудън беше мистерия в понеделник, когато Русия устоя на натиска на Белия дом да го спре по време на бягството му от американско преследване.

Репортери, качили се на полет на Аерофлот от Москва за Хавана, не видяха Сноудън в самолета. Капитанът каза на репортерите: „Няма го Сноудън, няма го“.

Еквадор заяви, че разглежда молбата на Сноудън за убежище, а адвокати в разследващата група „Уикилийкс“ изпратиха до Исландия молба да го приеме.

Решението на Сноудън да избяга създава още едно главоболие за правителството на Обама, което вижда как приоритетите му като имиграционната реформа са заплашени от поредица от скандали.

Републиканците в Конгреса казват, че правителството на Обама е злоупотребило с власт в случаи на необективен подход на данъчни служители при извършването на данъчни проверки на консервативни организации и в случаи на конфискуване на репортерски телефонни записи в процеса на разследване на изтичане на информация.

Що се отнася до разкритията за АНС, повечето законодатели вече са били информирани за програмата за следене и малцина повдигнаха възражения. Критиките на републиканците бяха насочени главно срещу Сноудън и Китай, а не толкова срещу правителството.

Това може да се промени, ако скандалът се проточи. Републиканецът от Ню Йорк Питър Кинг заяви в понеделник, че Обама е трябвало да бъде по-твърд към китайските власти, които фактически контролират полуавтономния район Хонконг.

„Мразя да съм в центъра на криза, мъчейки се да отгатна какво мисли президентът, но къде е той? Къде е президентът? Защо не говори на американския народ? Защо не е по-твърд спрямо чуждестранни лидери?“, заяви Кинг по телевизия Си Ен Ен.

Има също въпроси, които може да станат все по-неприятни, за това как Сноудън е успял да свали и вземе секретни документи по време на работата си на Хаваите за фирмата подизпълнител на АНС „Буз Алън Хамилтън“. Шефът на АНС, генерал Кийт Алекзандър заяви в неделя, че не знае защо АНС не е заловила Сноудън преди да замине от Хаваите за Хонконг през май.

Обама за първи път узна, че Сноудън се е появил в Хонконг в неделя, 9 юни, в самолета на връщане от Калифорния след двудневни преговори с китайския президент Си Цзинпин.

Но Обама изглежда не е изиграл пряка роля в опита за връщането на Сноудън в САЩ. В понеделник Обама отклони въпроса дали е разговарял пряко с руския президент Владимир Путин или с други чуждестранни лидери за усилията по екстрадирането му. Обама имаше изключително хладна среща с Путин преди седмица на срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия.

„Ние проучваме всички подходящи законни канали и работим с различни други страни, за да осигурим спазването на върховенството на закона“, заяви Обама пред репортери по време на несвързано със случая Сноудън събитие за имиграционната реформа.

Официалната програма на Обама оставя малко място за усилията по екстрадирането на Сноудън. Той ще произнесе важна реч за климатичните промени днес, след което заминава на едноседмична обиколка в Африка.

Майкъл Чертоф, бивш министър на вътрешните работи по времето на президента републиканец Джордж У. Буш заяви, че законите за екстрадиране са пълни с вратички и САЩ имат ограничена способност да накарат други страни да направят това, което те искат.

„Можете да свършите цялата канцеларска работа, но нещата опират до оказване на влияние“, каза той. „Или те са нямали достатъчно, или не са го упражнили достатъчно“.

Макар че Белият дом се дистанцира от случая „Сноудън“, други министерства положиха усилия да покажат, че са направили всичко по силите си, за да върнат Сноудън в САЩ и да го изправят пред съда.

Министерството на правосъдието каза, че е повдигнало обвинения за шпионаж и кражба срещу Сноудън на 14 юни, седмица преди да оповести публично тези обвинения, и е поискало Хонконг да арестува Сноудън на следващия ден.

Представители на ФБР, министерството на правосъдието и Държавния департамент са работили с колегите си от Хонконг за екстрадирането на Сноудън през следващите няколко дни. Кулминацията на тези усилия беше телефонният разговор между министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър и правосъдния министър на Хонконг Римски Юен на 19 юни.

„Появи се усещането, че процесът се придвижва напред“, заяви служител на министерството на правосъдието, пожелал анонимност.

Официални представители на Хонконг поискали допълнителна информация и доказателства два дни по-късно, но не дали на Съединените щати достатъчно време за отговор преди Сноудън да напусне китайската територия на 23 юни.

Представители на правителството отхвърлиха предположенията, че не са се справили добре с усилията по екстрадирането. Използването на т.нар. червена бюлетина с искане за помощ от Интерпол, международната полицейска организация, не е било необходимо, защото Сноудън не би могъл да напусне Хонконг, ако паспортът му е бил анулиран, заяви представител на министерството на правосъдието.

Официални представители на САЩ заявиха, че законите за защита на личните данни не им позволяват да разкрият статуса на ничий паспорт, но Карни намекна, че този на Сноудън действително е бил анулиран.

„Властите на Хонконг бяха информирани за статуса на документите за пътуване на Сноудън достатъчно навреме, за да забранят придвижването му“, каза той.

Джордж Търуилигър, бивш заместник-министър на правосъдието при Джордж Х. У. Буш заяви, че все още е твърде рано да се каже дали министерството трябва да бъде упреквано, че не е успяло да хване Сноудън.

„Това не са правни въпроси сами по себе си. Това са политически и дипломатически въпроси, и повечето от действията, които се извършват, се извършват далеч от очите на публиката“, каза той.

Още по темата: Шамар за Вашингтон от Москва и от Пекин

Бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън все още успешно се укрива от властите на САЩ, пише „Росийская газета“. Беглецът изобличител на американските тайни служби, успя да се прехвърли със самолет от Хонконг в Москва, макар Вашингтон беше анулирал паспорта на 30-годишния американец, посочва руският официоз под заглавие „Бягай, Сноудън, бягай!“

Разкрил строго секретни и доста неблаговидни данни за разузнавателната общност в САЩ, според които са били следени милиони хора в цял свят, Сноудън стовари върху Вашингтон цялата мощ на информационната война и предприе трансконтинентално бягство, припомня изданието.

Преди вчерашния полет на „Аерофлот“ до Хавана американски медии не изключваха, че руският самолет може да бъде прехванат във въздушното пространство на американски съюзнички от НАТО – Норвегия или Канада. Журналисти обаче не откриха на борда виновника за скандалното изтичане на информация.

Междувременно във Вашингтон избухна същинска истерия по повод безсилието на САЩ да заловят Сноудън. Хора от американския политически елит, твърде загрижени за още неразгласените документи в неговия ноутбук и възмутени от пристигането му в Русия, настояха Москва незабавно да арестува беглеца и да го предаде на правосъдието в САЩ, отбелязва вестникът.

Самите САЩ обаче не действат в дух на сътрудничество, разглеждайки молбите за екстрадиция от страна на руските власти – Русия например от доста месеци без успех настоява Вашингтон да й предаде бизнесмена Виктор Бут и летеца Константин Ярошенко, осъдени в САЩ, за да изтърпят наказанието в родината си. Процедурата е предвидена в конвенция на Съвета на Европа, но САЩ не бързат да окажат съдействие. А през 90-те неведнъж даваха подслон на бегълци – агенти на руски тайни служби, осигурявайки им охолно съществуване, припомня „Росийская газета“.

Скандалът около избягалия аналитик на американското разузнаване може да развали отношенията на САЩ и с Русия, и с Китай. Американските законодатели почти единодушно обвиниха Москва и Пекин, че водят „тайна война“ срещу Вашингтон, и заплашиха това да не остане „без последици“, пише „Комерсант“.

Според политолога Брус Ридъл с над 30-годишен стаж в ЦРУ скандалът вече е унищожил усилията на вашингтонската администрация да нормализира отношенията с Пекин и с Москва. През последния месец президентът Обама разговаря с китайския лидер Си Цзинпин и с руския – Владимир Путин, но случаят със Сноудън, „превърнал се за един ден от борец за правда в евентуален агент на чужди разузнавания, може да зачеркне всякакви договорености“, предупреждава анализаторът.

Макар и с анулиран паспорт, Сноудън остава гражданин на САЩ и може да бъде съден според американските закони. Освен това САЩ може да отправят претенции към всяка държава, включително Русия, която позволи на американски гражданин да минава границите й без валидни документи, посочва пред вестника руският експерт юрист Андрей Некрасов.

САЩ имат договори за екстрадиция с Еквадор, Куба и Венецуела, но юристите се съмняват тамошните власти да реагират на исканията от Вашингтон, пише „Комерсант“. Документите са подписани в началото на 20-и век и отношенията на САЩ с латиноамериканските държави днес са твърде различни – тъй че става дума не за юридическо, а за изцяло политическо решение, коментира пред изданието правистът Грегъри Ноусър.

САЩ смятат за възможно да използват и икономически лостове, доколкото са най-големият търговски партньор на Еквадор, а спогодбата, с която му предоставят режим на най-голямо облагодетелстване, този месец изтича. Според експерти обаче еквадорският президент е готов да се откаже от парите заради политически дивиденти – Рафаел Кореа се опитва да замести бившия венецуелски лидер Уго Чавес начело на общността от антиамерикански настроените страни в региона, добавя „Комерсант“.

Бягството на Сноудън от Хонконг е „шамар за Вашингтон от Москва и от Пекин“, пише в заглавие „Московский комсомолец“. Щетите за руско-американските отношения обаче може да са умерени, ако Сноудън все пак е напуснал или ако напусне Русия, смята наблюдателят Фьодор Лукянов, говорил пред „Новие известия“.

„Ще си проличи за пореден път, че не сме съюзници със САЩ. Впрочем, всъщност не е имало подобни илюзии. Ако обаче Сноудън остане в Русия, според мен ефектът ще е голям. Това постоянно ще дразни руско-американските отношения“, прогнозира експертът.

Сноудън е в Русия като транзитен пътник и страната няма нищо общо със случая. Той не е извършвал престъпления на руска територия, нито има заповед за ареста му в официалната база на Интерпол, изтъква пред „Комсомолская правда“ Юрий Рогулев, експерт по въпросите на САЩ от Московския държавен университет.

„Сноудън се канеше да замине за Латинска Америка, където процъфтяват антиамерикански нагласи. Ще видим как ще свърши всичко това, но Русия при всяко положение няма от какво да се бои“, добавя аналитикът.

„Независимая газета“ коментира призива на САЩ страните от Западното полукълбо да им предадат Едуард Сноудън, ако се опита да премине през тяхна територия. Вашингтон явно смята, че през 21-и век все още може латиноамериканските държави да бъдат съветвани как трябва да постъпват. Би Би Си обаче изтъква, че една от тези страни – Еквадор, вече е предоставила убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж в посолството си във Великобритания. И Еквадор едва ли ще отстъпи този път пред натиска на САЩ, прогнозира руският всекидневник.

Още по темата: Напрежение между САЩ и три страни – Русия, Китай и Еквадор

В. „Вашингтон пост“ акцентира върху новите данни за престоя на Сноудън в Хонконг. От тях става ясно, че местните власти, вероятно напътствани от Пекин, не са искали той да се задържи дълго в територията, докато чака изхода от продължителни и объркани юридически процедури по въпроса дали трябва да бъде екстрадиран.

Вестникът подчертава и че случаят вече предизвика критики към президента на САЩ Барак Обама. Американски консерватори смятат, че неговият подход към случая е подкопал репутацията му зад граница. „Никой вече не се страхува от това момче“, казва Елиът Коен, бивш съветник на президента Джордж Буш – младши. Подкопаването на доверието идва в момент на международни кризи, припомня изданието. Според консерватори като Коен, Обама е трябвало лично да се заеме със случая и да постави въпроса директно пред китайски и руски представители.

Случаят Сноудън показа и двойните стандарти на Еквадор, посочва „Вашингтон пост“. Изданието припомня, че еквадорският президент Рафаел Кореа е известен с това, че от години преследва журналисти в собствената си страна и че се е опитал да унищожи офис на службата за свобода на пресата на Организацията на американските държави. Аферата Сноудън ще позволи на Кореа да реализира най-голямата си мечта – да замени покойния Уго Чавес в тази част на света, като се превърне в постоянен антиамерикански трибун, посочва в. „Вашингтон пост“.

Вестникът се опитва да даде отговор на въпроса и защо защитник на свободата на словото като Сноудън решава да се сприятелява с авторитарни страни като Русия или Еквадор. Всичко идва от там, че Сноудън, който се беше зарекъл, че ще остане в Хонконг въпреки заплахата за екстрадиране в САЩ, е осъзнал в крайна сметка, че той ще бъде екстрадиран по обвиненията в шпионаж. И дори да получи политическо убежище, това ще отнеме години, през които той може да бъде пратен в затвора и вероятно да загуби достъпа до компютър, който е така важен за него. Освен това Сноудън е разбрал, че предоставянето на убежище е не само етичен въпрос свързан с това дали едно правителство симпатизира или не на онзи, който иска убежището. Това най-вероятно е принудило Сноудън да потърси бързо помощ от страни, които ще дръзнат да се изправят срещу САЩ, като Еквадор или Русия, посочва вестникът.

Бягството на Сноудън от Хонконг създаде напрежение между САЩ и три страни – Русия, Китай и Еквадор, посочва в. „Ню Йорк таймс“. Неспособността поне засега на администрацията на Обама да повлияе на Китай, Русия и страни в Латинска Америка, които могат да приютят Сноудън, например Еквадор, показва ограниченията на американската сила по света, добавя вестникът.

Според изданието редица американски представители, в това число заместник-държавният секретар и директорът на ФБР вчера са се опитвали да убедят техни руски колеги да им сътрудничат по случая Сноудън, но без очевиден резултат. Вестникът припомня и че между САЩ и Русия няма договор за екстрадиция.

„Ню Йорк таймс“ цитира и Питър Уенър, бивш сътрудник на Джордж Буш-младши, според когото епизодът със Сноудън показва неспособността на президента Обама да се справя в областта на външната политика.

Според вестника предположенията на Белия дом, че Сноудън е все още в Москва, изглеждат логични, защото се предполага, че той носи 4 лаптопа и флашки с най-разлнообразна записана информация. Така че една страна като Русия няма да пропусне повода да го остави просто ей така да отлети за Куба.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.