Усетиха ли протестиращите какво им липсваше при Борисов – свобода

Двойните стандарти на протеста

Снимка: Полина Паунова, фейсбук

„Беше много хубаво! Хората се бяха разделили на групички, едни си играеха на въже, други си бяха довели децата и те рисуваха, а една групичка беше седнала на земята, пиеха бира и играеха карти. И можеш да си говориш с всички! Ела, много е весело..” – Това споделяше непозната жена с друга за протестите.
Няма сблъсъци с полицията…
Наред с обичайните аномалии на всеки протест – поява на провокатори, платени или неплатени лумпени, на яхащи протестите, често събитието се превръщ във форма на социализация и забава. За някои пък е форма на изява. Има хора, които иначе няма как да бъдат чути в публичното пространство – те виждат в протеста поле за изява. Става дума за аномалиите, а не за чистите пориви, които, вярвам, са мнозинство.
Но докато по улиците засега всичко е сравнително безобидно, в социалните мрежи коментарите стават все по-остри и по-агресивни, и постепенно протестът на красивите, умните, прекрасните, започва да се изражда в протест на надменните, арогантните, наглите. Изпадналите, политически ампутирани, жадни за реваншизъм  – дали десни, дали костовисти, дали някакви. Нямам друго обяснение за развихрилата се злоба още първите дни от управлението на новия кабинет, когато още нямаше никакви причини за нея. Тази злоба избухна като водордна бомба със скандалното назначение на Пеевски.


Ако се беше случило по времето на ГЕРБ,

ако Бойко Борисов беше предложил Пеевски за шеф на ДАНС? Щяха ли да излязат хората на улиците, като сега? С какви лозунги? Също толкова смели? Едва ли.

Три години и половина мнозина спаха, търпяха. Всеки ден се правеха реформи, които ощетяват, ограбват, унижават, а те какво правеха? Редица медии превъзнасяха и героизираха Борисов, със специалното съдействие на империята Пеевски, а народът мълчеше, и кротуваше удобно, трупаше недоволство и гняв, който виждаше бял свят единствено в социалната мрежа. И сега изведнъж всички станаха много смели! Думата „тиква” като нарицателно тук таме някой имаше дързостта да я употреби за Борисов, а сега се сипят словесни ла*на без контрол. Съзнават ли хората на площада какво имате сега, което при Борисов нямаха – СВОБОДА! Тогава се ослушваха, внимаваха, съобразяваха. Телевизиите скриваха протестите им и ги омаловажаваха, сега ги показват обилно.

И сега трябва да накажат новия кабинет, който има 20-ина дни управление, за това, че са търпели четири години, и сега им е преляла чашата.
„Чувстваме се излъгани, не искаме повече да живеем така!” – са основни аргументи на протестиращите. Добре, през

последните 4 години не се ли чувстваха излъгани,

поругавани, хранени с асфалт? Когато страната ни оглави почти всички черни класации на ЕС?… Тогава какво? Трупаха безсилие и обезверение, докато накрая не оглавихме и класацията за най-нещастна нация.

А може би ни беше хубаво? Или се примирявахме, защото Борисов е харизматичен? Или ни беше страх, и бяхме готови да преглътнем дори собственото си унищожение?

За БСП обаче прошка няма. На ГЕРБ им дадоха не 100 дни толерантност, а три години, на новите не дадоха и десет дни. Може би очакваха да оправят всичко за пет? Или защото предишните изпиха лимита ни на търпение и щом тия посегнаха към „чашката“ – стана тя каквато стана! И сега те трябва да платят сметката и за чуждото пиене. Не, не ги защитавам, само разсъждавам. И леко се възмущавам от собствената ни безотговорност и лицемерие.

Лицемерие, защото когато хората излязоха през зимата да се борят за по-достоен живот и промяна на статуквото, масово ги обругаха. Не, сметките за ток не бяха причина, а последната капка на търпението. Много от тези, които сега протестират, тогава седяха зад мониторите и хулеха излезлите по улиците да отстояват правата си. Били прости, неграмотни. Сега същите хулят тези, които не протестират с тях.

Що за двойни стандарти? Да твърдиш, че всеки,

който не участва в сегашните протести е комунист,

червен боклук, безотговорен, неосъзнат, и т. н., е също толкова малоумно, колкото и да обясняваш, че това е протестът на красивите, будните, умните и „най-доброто от нацията”.
Не, това разделение не го направи Дърева, както я нарочиха мнозина, това го направиха ентусиазирани протестиращи. Стотици подобни статуси и коментари заляха социалната мрежа, нека не сме така лицемерни и късопаметни. Дърева само е реагирала на тях и това разделение с възмущение и ирония (виж тук).

Още през февруари „Една българка” писа „до народа”, текстът й се разнасяше из интернет. Тя иронизираше, гавреше се с него колко е прост, тъп и неадекватен. И всички дето НЕ участваха тогава в протестите, аплодираха тази авторка. Тоест, станаха косвени участници в това разделение.

Друга журналистика дори нарече протестиращите през февруари „орки”. Кой тогава се възмути на обидата и унижението? Кой се съгласи с авторките на това поругаване?

Трябваше да започнат юнските протести и знайни и незнайни интелектуалци започнаха да ги определят като протест на събудените, умните, плащащите сметките… затвърждавайки разделението.
Причините за протестите може да са различни, но в същността си те са сходни.

Това протест срещу олигархията ли е?

Анархия е, ако 10 хиляди души могат да свалят властта,

при гласували на избори 3,5 милиона. Всеки загубил изборите, и дори всеки дето не е минал 4% ще има право на вето върху властта. Всичко това се отнася до хипотезата за 10 хиляди протестиращи. А дали не са по-малко?

И какво очакват сега събудените – нови избори? Наясно ли са какво/кого искат? Може би някой нов Спасител? А не допускат ли, че отново олигарси ще ги употребят? Не казвам, че не трябва да си отстояваме правата. Протестиращите обаче ясно заявяват, че при все, че не искат това правителство, не искат и предишното, и признават, че няма алтернатива.
Смисълът на тези протести, казват, е да покажем силата на гражданския натиск. Те могат да са коректив на грешките на управляващите. И такъв трябва да има, но не трябва ли да им дадем шанс да си свършат работата? Аз поне искам да видя как поемат отговорността и вършат това, което са заявили. Те ли наистина са виновни за всички неуредици в държавата и целият този натрупан гняв?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.