Новият емир ще продължи ролята на Катар на основен регионален играч

Ройтерс

Мнозина очакват новият емир на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани да продължи по пътя на баща си, който превърна богатата износителка на природен газ от Залива в основен регионален играч.

За тридесет и три годишния шейх Тамим, който е възпитаник на военната академия „Сандхърст“, се говори, че е сърдечен и приветлив прагматик, както и че е заклет привърженик на Манчестър юнайтед и обича да играе тенис и други спортове.

Но макар и предишният емир на Катар да получи широко признание на световната сцена през последните години, личността и амбициите на неговия син и наследник шейх Тамим са пълна загадка.

Някои анализатори описаха новия емир като по-консервативен по темперамент от своя 61-годишен баща, шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, повдигайки въпроси за посоката, в която ще поеме страната по време на управлението му.

Други обаче казват, че той е либерал, по-склонен да се вслуша в исканията на младите катарци, които може да повдигнат въпроса за политически реформи или са разтревожени от близките връзки на страната със САЩ и сериозната й подкрепа за въстанието в Либия, а после и в Сирия.

„Той може да споделя и някои консервативни идеи“, каза Майкъл Стивънс, изследовател от филиала на Кралския институт на обединените въоръжени сили в Доха. „Все пак за да си управник на Катар, трябва да разбираш, че в страната има консервативни сили и да им правиш отстъпки.“

СИЛНО НАСЛЕДСТВО

Въпреки че не се знае почти нищо за намеренията на Тамим, фактът, че е син на катарския емир и първата дама шейха Моза бинт Насър ал Миснед, говори за интерес да продължи наследството, особено ролята на Катар на дипломатически посредник, и насърчаването на катарската „мека сила“ чрез медиите и спорта.

„Най-важната задача за него е да продължи силната политика на баща си и той го разбира“, каза Стивънс.

Когато бащата на шейх Тамим, шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, свали от власт своя баща с безкръвен дворцов преврат през 1995 г., Катар беше едно затънтено място. Сега страната често е в челните редици на световната дипломация и е в период на огромна вътрешна трансформация, подготвяйки се за домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Шейх Хамад разработи огромните газови запаси на Катар, превръщайки емирството в една от най-богатите страни в света. След това той използва парите, за да популяризира тази малка държава от Залива.

Заради близките отношения със САЩ Катар е приютил голяма американска военна база и посредничеше в

преговорите по конфликти от Афганистан до Йемен и от Ливан до Судан.

Малката държава от Залива също така помогна да се финансират бунтовниците, които свалиха от власт либийския лидер Муамар Кадафи и тези, които в момента се сражават срещу сирийския президент Башар ал Асад.

ШЕЙХ ТАМИМ УЗРЯВА

През последните години шейх Тамим възприе по-видима роля в катарските дела. През 2011 г. той бе домакин за първи път на международна среща на високо равнище – на контактната група за Либия в Доха. Той също така участва в преговорите за границата със Саудитска Арабия.

Шейх Тамим имаше и сериозна роля в управлението на проекта на своята майка – Града на образованието – клъстър на западни университети с кампуси филиали в Доха.

Роден през 1980 г., шейх Тамим получава образованието си в Шърборн – специално частно училище в Англия – и след това, както баща си, завършва Кралската военна академия „Сандхърст“, която освен че подготвя офицери за британската армия, има традиция в образованието на местни и чужди принцове.

Като престолонаследник шейх Тамим бе заместник-главнокомандващ на катарските въоръжени сили.

„Мирогледът му е доста сходен с този на баща му“, каза дипломатически източник, пожелал анонимност.

„Той винаги е спокоен, весел, приветлив. Доста е сърдечен. И е изключително прагматичен. Ако има проблем, се опитва да го реши“.

ОТЛОЖЕНИ ИЗБОРИ

Вътрешните реформи бяха видимо най-слабото място на баща му и е твърде рано да се каже дали Тамим ще се заеме с въпроса. Парламентарните избори в Катар непрекъснато бяха отменяни, защото управляващата династия отказа да сдаде монопола си върху властта. В Катар няма никаква организирана опозиция.

„Макар и повечето катарци да се радват на новата роля и престиж на Катар, някои се питат колко точно пари и време са били изразходени за постигането й. Макар че той ще продължи политиките в по-голямата им част, аз бих очаквал някои леки отстъпления тук-там“, каза друг анализатор, пожелал анонимност.

„Не трябва да се забравя, че има някои катарци, които въпреки богатството си, се оплакват, че в Южен Ливан пътищата са по-добри, отколкото в Доха“.

Тамим също така може да се натъкне на съпротива от консерваторите, които негодуват срещу смятаните от тях за прекалено прогресивни политики.

„Общо взето, катарците са и ще продължат да бъдат религиозно и социално консервативни. Може да дойде момент, в който достатъчно катарци да почувстват, че ръководителите им са отишли твърде далеч“, каза анализаторът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.