Чушки и домати от зеленчуковите градини на Атина

Едно слънчево утро сме в квартал на атинското предградие Агиос Димитриос на границата с Неа Смирна. Тук от две години хора, хванати в капана на икономическата криза, отглеждат собствена земеделска продукция. На табелка чета „Общински зеленчукови градини, община Агиос Димитриос“. „Не е възможно“, казвам си аз „Огромен бостан в центъра на града“.На телена врата ни чака общинският съветник Катерина Асимакопулу, която ни показва гордостта си – площ от 2,5 декара, разделена на 45 парцела, които общината е дала на кандидат-земеделци, за да гледат собствена продукция.

За момент мислим, че сме се върнали назад във времето. Тогава, когато си играехме на полето и в дворовете на село и гледахме с учудване родители, баби и дядовци да поливат и да отглеждат с любов и желание собствени „вкусни и чисти“ зеленчуци. Тогава, когато късахме домати и ги ядяхме без да се налага да ги мием… Тези сладки спомени вече са станали реалност в сърцето на Атина. „Здравейте деца…Елате да Ви дам чушки и домати. Опитайте, за да усетите разликата във вкуса…Всички са мое производство, без торове, само с вода“, ни казва една жена, която се е прегърбила над зеленчуците си, опитвайки се с мотика да извади плевелите.

Завиваме по петата пътечка и след като се възхищаваме на поставеното там плашило, влизаме в парцела на Евангелия Мосховаки. „Всеки ден сутрин и следобед идвам и оглеждам продукцията си“, ни казва усмихната тя и продължава. „За мен това вече е психотерапия. След много години работа, станах безработна. Аз съм многодетна майка. Имам четири чудесни деца. Трябваше нещо да правя, както поради финансови причини, така и от психологическа гледна точка“.

„Когато научих, че общината ни ще превърне полето в зеленчукова градина, незабавно подадох молба. Получих парцела за две години, за да отглеждам каквото си искам“, разказва Евангелия. „Първоначално не знаех нищо за земеделието. Агрономът на общината обаче помогна на мен и на другите земеделци. От засяването до беритбата беше с нас и ни дава съвети“.

Евангелия Мосховаки и децата й през цялата зима са се наслаждавали на броколи, карфиол, марули, спанак, цвекло…“Изядохме всичко…От моркови до артишок. Всичко беше супер вкусно и за него не сме платили нито едно евро. Даже дадох зеленчуци на роднини и приятели. За мен няма по-голямо удовлетворение“. Мосховаки е сред 45-имата любители земеделци в Агиос Димитриос. Хора, ударени от кризата, които са се сдобили със собствена зеленчукова градинка, за да преживяват.

Общинският съветник Катерина Асимакопулу разказва как общината е решила да оползотвори терен, превърнат в сметище, срещу което жителите протестирали остро. Теренът бил разчистен и разделен на равни парцели. Целта на инициативата била както социална, така и насочена към опазване на околната среда. От една страната се помагало на домакинства с ниски доходи, а от друга – се променял обликът на градската среда.

„С инициативата беше дадена алтернатива в тези трудни времена на хората в подпомагането на бюджета си. В същото време беше създаден зелен оазис в града с много екологични ползи. Това допринесе за сближаването на младите хора със земята и земеделската работа, давайки стимул за някои да насочат професионалния си интерес към сектора“, казва общинският съветник.

Когато преди две години започнало раздаването на парцелите стотици хора бързат да се сдобият с малко парче земя. „Получихме над 150 молби и избрахме граждани с ниски доходи, безработни и членове на многодетни семейства и семейства с един родител“, обяснява Асимакопулу. Получилите земя могат да я обработват две години и са задължени да предоставят 10 на сто от реколтата си на общинския магазин. Всяка година общината ще награждава най-добрата зеленчукова градина.

Ако някой от земеделците поради някаква причина изостави градината си за повече от два месеца, парцелът се поема от друг в списъка на чакащите. Забранени са изкуствени торове и всички зеленчуци са биологично чисти. Всекидневно агрономът на общината е сред земеделците и им дава съвети. Вечер градините се охраняват. „От досегашните резултати става ясно, че жителите на общината гледат много положително на инициативата и я подкрепят горещо, защото осъзнават ползата и предимствата от нея“, смята Асимакопулу.

Градските градини, наричани още обществени или общински, имат дълга 150 години история в местното самоуправление в Европа и САЩ. Такива градини имат Берлин и Париж. Те са популярен начин за производство и консумация на земеделски продукти, в повечето случаи биопродукти, от самите жители.

Целта е гражданите да могат да преживеят в момент, в който доходите им са намалели, както това се случва сега с представителите на средната класа и социално слабите в Гърция. В тайните на отглеждането на зеленчуци вече се посвещават жителите на райони в Солун, Александуполи, Верия, Кавала, Комотини, Каламата, Серес, остров Лесбос и други.

Преди няколко дни зеленчуковата градина на Агиос Димитриос получи наградата „Екоград 2013 – подобряване на качеството на живот“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.