Харта ли? И Христос да слезе тук, ще кажат, че е човек на руснаците или на американците

Яростно мърморене се точи из интернет по повод Харта 13 – Гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията. Кои били тия зад нея – макар че е беше пусната с 60 подписа на сравнително известни хора, юристи, журналисти и др. Това са авторите, какво има още неясно? След това за 3 дни я подписаха още 5-6 хиляди.
Пресата реагира по-умерено, с изключение на „Репортер” – малкото лайнометче на големия Блъсков. Според него: „Хартистите купени от US-фонд”. Бре да му се не види.

Но нападките не спират – кой написа Хартата? Не е важно какво пише, важно е кой я написал. Ами нали е подписана? Някой от подписалите да е отрекъл авторство? Да, един отрече – проф. Огнян Герджиков, макар че по време на обсъждането дори е правил бележки по хартата. Но после се е изсулил да не би нещо да го упрекнат, може утре да го издигнат за Конституционния съд, едно-друго.

Пишещият тези редове също е подписал хартата, с чието съдържание в общи линии съм съгласен. Следях обсъждането и поправките, които вървяха по интернет чрез размяна на съобщения в пощата, но не съм се месил. Макар че бих редактирал този текст, в него юристите надделяха над журналистите.

Но какво казва той, това е по-важно. Прави оценка на положението и предлага някакви неща, например експертни съвети да дадат предложения в различни области. И това, изглежда е нещо много страшно и опасно. Кой се страхува?

Усещам какво ги боли някои – например костовистите съзират в тая харта зараждане на нова партия или движение, което ще им отнеме от избирателите (2,9% на последните избори). Герберите също се плашат. На някои им миришело на Кунева и т. н. Ами нали е демокрация? Всеки предлага, прави движения, партии. Кой има нещо против? И все конспирации съзират.
Анонимните хакнаха сайта с хартата и разпространяват фантасмагории, че това било инициатива на Сорос. Също като големия Блъсков с малкото му лайнометче.
Нещо болно има в нападките срещу тая харта. Някои по-маниакални твърдят, че това било опит да се обсеби протеста.

И Христос да слезе да спасява българите, веднага ще скочат групи и партии – „Кой е тоя, бе? Знаем го ние…” И ще обясняват, че той е човек на руснаците (или американците).

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.