Оттегляне на Бърнанке усложнява задачата на Федералния резерв

Асошиейтед прес

Управлението за федерален резерв (УФР) очаква да започне да забавя програмата си за изкупуване на облигации тази година, точно преди вероятно да му се наложи да се справи с друг голям преход, който би могъл да изплаши инвеститорите: евентуалното оттегляне на председателя на УФР Бен Бърнанке.

Очаква се Бърнанке да напусне поста си през януари. До тогава вероятно финансовите пазари ще поемат постепенното свиване на програмата за изкупуване на облигации на УФР, която помага да се поддържат рекордно ниските равнища на дългосрочните лихви.

Бърнанке съобщи миналата седмица, че УФР очаква да забави темпото на програмата си за изкупуване на облигации по-късно тази година и да я приключи догодина, ако реши, че икономиката може да мине и без нея. Бърнанке не заяви, че ще напусне през януари, когато свършва вторият му мандат. Предполага се обаче, че ще стане точно така. Сред няколкото евентуални негови наследници повечето специалисти, следящи случващото се в УФР, открояват заместник-председателя г-жа Джанет Йелън.

Като председател на УФР Йелън вероятно ще се стреми да продължи политиката на Бърнанке. Въпреки това според икономистите промяна в ръководството в толкова деликатен момент може да обезпокои инвеститорите.

„Знаем със сигурност, че приключва вторият мандат на Бърнанке,“ посочи Сон Вон Сон, преподавател по икономика в Калифорнийския държавен университет. Промяната в ръководството на УФР ще увеличи несигурността на пазарите в момент, когато централната банка се опитва да насочи прехода от лесни пари към не чак толкова услужлива позиция.

Дори преди да е напуснал поста си, очакването, че Бърнанке има още само няколко месеца като председател на централната банка буди съмнения във връзка с неговата политика, въпреки че може да се очаква Йелън да води същата политика.

Паникьосаната реакция на инвеститорите в отговор на изявлението на Бърнанке, че УФР вероятно ще забави темповете на стимулиране на икономиката по-късно тази година, ако икономиката е достатъчно укрепнала, показа какво може да се обърка, ако преходът в ръководството бъде направен неумело.

Евентуалното съвпадение между изтеглянето на УФР от програмата за изкупуване на облигации и идването на нов председател „ще съчетае несигурност и евентуална нестабилност на пазарите,“ посочи Брайън Бетюн, преподавател по икономика в колежа Гордън в Уенам, Масачузетс.

Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics, посочи, че вероятно УФР ще се поучи от неприятностите, които причини на инвеститорите с изявленията си от сряда за евентуално прекратяване на програмата за изкупуване на облигации тази година. Много инвеститори мислеха, или се надяваха, че УФР ще изчака по-дълго.

„Отидоха прекалено далече и прекалено бързо,“ посочи Занди. „Урокът за тях е да се движат постепенно, когато правят нещо,“ допълни той.

Според повечето икономисти администрацията ще се стреми да избегне всяка изненада при очакваното напускане на Бърнанке. Йелън е възприемана като успокояващ избор, тъй като е смятана за споделяща възгледите на Бърнанке, за негова приближена, която е на втория по важност пост в УФР от октомври 2010 година, посочи Даян Суонк, главен икономист в Mesirow Financial.

Йелън ръководи комисията за разпространение на информация на УФР, която препоръча много от промените, извършени от централната банка, за да стане тя по-прозрачна за обществеността.

Инвеститорите очакват Бърнанке да напусне, когато приключи мандатът му, и Йелън ще го наследи, посочи Занди. „Ако това се случи, мисля, че ще има плавен преход,“ допълни той.

Същевременно обаче усещането, че Бърнанке има още само няколко месеца на поста може да предизвика съмнения в ръководството му. „Когато ти изтича мандатът, хората нямат чак такова желание да те следват,“ посочи Сон. „Сега на Бърнанке може да му бъде по-трудно да мобилизира УФР, за да марширува под негово ръководство,“ допълни той.

Бетюн отбеляза, че таи надежда президентът Барак Обама да се намеси и да помогне за успокояване на инвеститорите през опасния период. „Надявам се, че Обама ще направи всичко възможно да убеди Бърнанке да остане още един мандат,“ посочи Бетюн.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.