Сагата Сноудън продължава

Джулиан Асанж коментира случая Сноудън. Снимка: от тв екрана

Едуард Сноудън – историята ще бъде благосклонна към него, пише вестник „Гардиън“. „Америка е благословена с първата поправка, която не допуска цензура и осигурява в значителна степен защита на свободата на словото“, отбелязва в своя редакционна статия вестникът.

Администрацията на Обама обаче показа смайваща агресивност не само в криминализирането на огласяването на секретна информация, но и поставяйки в последно време репортери под наблюдение. Тя събираше данни за комуникациите им, за да „следи източниците им на информация, които очевидно са от значение за обществото“, коментира още „Гардиън“.Решението на Едуард Сноудън да бяга е правилен тактически избор, пише вестник „Индипендънт“. След огласената от Сноудън информация критиците на САЩ съзряха възможност да отвърнат на реторичния огън, смята „Вашингтон пост“.

„Възможно е да минат години, преди да могат да се измерят цялостните последици от огласената от Едуард Сноудън информация. Но неговите разкрития за свръхсекретни програми за следене вече си имат своята цена за американското правителство: враговете на Америка получиха изключително могъщо средство, с което да представят Вашингтон като лицемерен защитник на демократични ценности, към които той самият не се придържа у дома“, коментира изданието.

„Ню Йорк таймс“ посочва, че вчерашните изявления на президента на Русия Владимир Путин във Финландия във връзка със Сноудън и искането от страна на Вашингтон той да бъде екстрадиран са подчертали възможните дългосрочни вреди върху отношенията на САЩ с Пекин и Москва.

„Отбелязвайки, че Сноудън се смята за правозащитник, който се бори за свобода на информацията, Путин даде ясно да се разбере, че за президента Обама ще е по-трудно да претендира за морално превъзходство, когато оказва натиск върху чуждестранни лидери да спрат да репресират несъгласните и да прекратят кибератаките“, коментира вестникът.

Още не се знае дали Сноудън ще отпътува от Москва или ще заживее на летище Шереметиево

Руският президент Владимир Путин призна, че бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, издирван от Вашингтон за шпионаж, „все още седи в транзитната зона на московското летище Шереметиево“. „Няма яснота дали Русия има намерение да предаде на САЩ информатора“, разгласил данни за тайни американски операции за електронно наблюдение. Така руското мрежово издание „Газета“ обобщава развитието на „главния международен скандал от последните дни“.

Сноудън поиска политическо убежище от Еквадор. Той напусна Хонконг със самолет на руския „Аерофлот“ и се предполага, че след транзитен престой в Москва ще отпътува за латиноамериканската държава.

Русия няма да предаде Сноудън на САЩ, защото двете страни нямат споразумение за екстрадиция, каза вчера Путин на пресконференция. По-късно Белият дом заяви, че Москва има ясна юридическа основа да експулсира Сноудън – обвиненията в шпионаж и статусът на документите, с които пътува, след като Вашингтон е анулирал паспорта му.

„Газета“ припомня, че Еквадор вече е предоставил убежище в лондонското си посолство на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, търсен от шведските власти. В тази връзка помества коментар на Путин, цитиран по Интерфакс: „Той (Асандж) също като Сноудън се смята за правозащитник и се бори за разпространение на информация. Задайте си въпроса трябва ли такива хора да бъдат предавани, за да ги пратят в затвора, или не? При всяко положение бих предпочел да не се занимавам с подобни въпроси, защото все едно че стрижеш прасе – квичене много, а вълната е малко“.

Руският президент предложи въпросът да бъде разгледан от директора на ФБР Робърт Мълър и шефа на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников. Путин увери, че руските специални служби никога не са работили и не работят със Сноудън, посочва печатът.

„Тайните служби обаче схващат, че този човек знае много и ще е полезно да си побъбрят с него. Сноудън не е правозащитник, точно от него има какво да се остриже“, коментира пред „Газета“ путинската аналогия с „прасето“ руският политолог Дмитрий Орешкин.

Експертът се съмнява дали руските тайни служби наистина не са обърнали никакво внимание на транзитния пътник. „Ако държавните структури имат интерес някак да го приемат, някак да му помогнат, тогава може и да си затворят очите за това, че му е анулиран паспортът и той съответно е човек без гражданство“, казва Орешкин.

Остава загадка защо Сноудън все още се намира в Русия и с какво се занимава на летището. Още не се знае дали Сноудън се кани да стане вечен пътник или да отлети за друга държава, пише „Московский комсомолец“.

Вестникът сравнява беглеца с героя на известния филм „Терминалът“, останал блокиран на летището заради анулирана виза. Паспортът на Сноудън също бе обявен за невалиден от САЩ, напомня той. Споменава и реални „вечни“ жители на транзитната зона като индиеца Премджи, който живеел на летище Шереметиево почти от 10 години насам.

Изданието се пита как Сноудън – „една от главните мишени на правителството на САЩ“, успява да се крие от многобройните журналисти, изпълнили Шереметиево. „А и не само от журналистите. Защото в транзитната зона със сигурност има хора, които следят новините и не биха се отказали да щракнат с телефона си човека, приковал вниманието на целия свят“. Обаче „дори в Туитър (…) няма нито една снимка или пост. Може би някой е решил да прати по лъжлива следа журналистите. А покрай тях и враговете на Сноудън?“, предполага „Московский комсомолец“.

Опитите на САЩ да изяснят в диалог с Русия и Китай ситуацията около Едуард Сноудън прераснаха във война на думи, пише „Независимая газета“.

Изявленията на американски представители, излизащи извън рамките на дипломатическия етикет, нагледно демонстрират страховете на Вашингтон – най-вече възможността Сноудън да предаде секретни данни на чужди държави и да направи нови изобличителни разкрития в печата. Освен това администрацията на Обама се бои да не се изложи, тъй като е безсилна да защити американските интереси на световната арена, се казва в материала.

„На срещата на върха на Г-8 президентът на САЩ Барак Обама положи усилия да загърби мисленето в духа на студената война, що се отнася до Русия и Китай. После обаче шпионски скандал разбърка картите и след крачка напред Вашингтон направи две крачки назад“. Така вестникът коментира „насмешките“ на държавния секретар Джон Кери по повод спазването на човешките права в Русия и Китай, също и „гневната риторика“, с която „нападнал Пекин“ говорителят на Белия дом Джей Карни.

Междувременно американският министър на отбраната Чък Хейгъл изрази надежда, че Русия ще върне Едуард Сноудън на САЩ, защото той е нарушил американските закони и е нанесъл щети на националната сигурност, предаде Ройтерс.

Надявам се, че руснаците ще постъпят по правилния начин и ще върнат Сноудън на САЩ, каза Хейгъл на пресконференция в Пентагона. Що се отнася до Китай, САЩ са много разочаровани от отказа му да предаде Сноудън, който известно време се укриваше в Хонконг, продължи министърът на отбраната.

„Нещата можеха да се уредят по друг начин. Но отношенията не се градят около една или две теми, а върху цял комплекс. Има редица области, в които сътрудничим с китайците и други, в които се конкурираме“, добави Хейгъл, цитиран от Франс прес.

Еквадорското правителство увери, че не е осигурило паспорт на Едуард Сноудън, на когото американските власти анулираха паспорта. „Това не е вярно, няма никакъв паспорт, никакъв документ не му е даван от еквадорското консулство“, заяви изпълняващият длъжността външен министър Гало Галарса, опровергавайки основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, отбелязва АФП.

Официални представители на Хонконг заявиха, че в искането си за екстрадирането на Едуард Сноудън САЩ са изпратили документация със сгрешено второ име, предаде Асошиейтед прес.

Проблемът се дължал на разминавания в различни документи, изпратени от американските власти. В имиграционните регистри на Хонконг второто име на Сноудън било Джоузеф, но правителството на САЩ използвало името Джеймс в някои документи, а в други го наричало Едуард Дж. Сноудън.

„Тези три имена не са напълно еднакви, затова сметнахме, че са нужни разяснения, които не бяха дадени. Поради това правителството на Хонконг нямаше правно основание да се изпълни исканото задържане или да му забрани да напуска Хонконг“, посочи виусп представител на властите в Хонконг. От САЩ също така не са съобщили номера на паспорта на Сноудън.

Решението да се разреши на Сноудън да напусне Хонконг подразни Белия дом, който заяви, че то е навредило на американско-китайските отношения. Някои американски официални лица намекнаха, че Пекин е бил замесен в решението Сноудън да получи разрешение да напусне Хонконг – бивша британска колония и понастоящем полуавтономен китайски административен район със своя правна система.

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Джон Бренан поде кампания за натиск над служителите от разузнаването да опазват тайните след няколко изтичания на информация в медиите, предаде Асошиейтед прес. В писмо до работещите в ЦРУ Бренън посочва, че кампанията „Спазвайте клетвата“ има за цел да „засили корпоративната култура на секретността“ в ЦРУ чрез обучение и подготовка.

Асошиейтед прес посочва, че полученият текст на писмото не е секретен и е предназначен за официално ползване. Бренън пише, че кампанията е подета след преглед на сигурността в ЦРУ, започнал миналата година след поредица анонимни изтичания на информация и публикации на бивши висши служители.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.