Видовден или защо 28 юни е важен за Сърбия

Широко разпространено е мнението, че през вековете 28 юни е бил важна, често фатална дата за сърбите. Рационалният анализ показва, че и по-големи страдания и по-блестящи победи са ставали на други дати, но и този мит не е напълно лишен от основания.

Ако на Видовден 2013 г. Европейският съюз определи дата за начало на преговори за присъединяване на Сърбия, поредицата от важни събития, ставали на този ден, ще бъде продължена, а националните романтици ще получат потвърждение на убеждението си, че съдбата на сърбите е неразривно свързана с деня, когато са избрали „царството небесно“ на Косово поле.

През последните сто години от сръбската съвременна история много пъти Видовден е имал характеристиките на фатална дата, ден, когато определено политическо събитие е ставало вододел и е обръщало историческия контекст в нова посока, казва за „Блиц“ историкът Боян Димитриевич.

Сръбската православна църква чества този ден като празник на Светия великомъченик княз Лазар и светите сръбски мъченици, а Сърбия – като държавен празник от 1889 г. и 500-та годишнина от Косовската битка. Видовден бе национален празник чак до идването на комунистите на власт. Днес той е държавен празник, на който се работи. Паметта за Косовската битка се съживи едва през 19 век, на вълната на пробудените националистически чувства, последица от освобождението и създаването на самостоятелна държава.

Често се чува забележката, че „с култа към Видовден се величае изгубената битка“, но в това отношение сърбите не са изключение. Много народи имат подобни битки, които помнят от години, и които също са били изгубени. Дори американците величаят битката при Аламо и смъртта на техния Дейви Крокет, обясняваше навремето историкът Чедомир Антич.

Списъкът от важни събития, станали на Видовден, не е кратък, но и на пръв поглед е ясно, че понякога това съвпадение е случайно – Версайският мир сложил край на Първата световна война , дори резолюцията на Информбюро с която настъпи разрив между социалистическа Югославия и Съветския съюз може да влязат в тази група.

Отделен пример е предаването на Слободан Милошевич в Хага: несъмнено сръбското правителство не искаше символика. Това, че предаването стана тъкмо на Видовден, някои обясняват с факта, че за 29 юни бе насрочена донорска конференция, от която очаквахме над милиард евро.

За мнозина действащи лица на сръбския политически живот изборът на Видовден да оповестят делата си свидетелства за необходимостта чрез символично представяне на този ден да се повлияе на ефекта върху обществеността: Видовденската конституция от 1921 г. на Кралството на сърби, хървати и словенци, или Видовденския събор на Сръбското движение за обновление през 90-те години.

Действащите лица в тези събития, свързвайки действията си с празника, възнамеряват да придадат специална тежест на политическия си акт, казва Димитриевич. Слободан Милошевич осъзнаваше символичното значение на тази дата, когато реши да отиде на Газиместан през 1989 г., както и Франц Фердинанд, чието посещение в Сараево трябваше да има кулминация тъкмо на този ден.

От друга страна Гаврило Принцип заяви на разпита, че с това Фердинанд е обидил сърбите. Атентатът в Сараево през 1914 г. сложи началото на Първата световна война.

На Видовден 2013 г. тази поредица ще продължи. Не се знае само дали с положителен знак.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.