Искам нови избори, на които да не гласувам

„И накрая – повече от половината протестиращи заявяват, че няма да гласуват“ – се казва в експресно изследване, публикувано във в. Капитал (виж тук).

Я чакайте, че нещо не разбрах: Как така повече от половината протестиращи заявяват, че няма да гласуват?

Извинявайте, но това е нечестно. Не мисля, че човек има право на политически протести, ако не смята да гласува. В някаква степен дори няма право да протестира, ако не е гласувал на предните избори, но тук приемам, че може би не е имало за кого и всички са му се стрували „недостойни“. Не я споделям, но все пак в това има някаква логика и я приемам с известни резерви. Но да искаш нови избори, без въобще да смяташ да участваш в тях, е подло и нечестно спрямо тези, които са гласували (без значение за кого) и които ще гласуват следващия път (също без значение за кого). Дори в някаква степен е шизофренично – искам нови избори, на които да не гласувам …

С това, поне за мен, легитимността на протеста току-що намаля наполовина. Половината имат право да протестират, но другата половина – не!

Иначе, формалните (числовите) данни от изследването подкрепят моя предишна статия (виж тук), в която изказвам хипотеза, че дори да са недоволни от партията си, хората пак ще гласуват за нея, а не за неин политически противник; че който не е гласувал пак няма да гласува и че в крайна сметка резултатите няма да са чак толкова различни, че да променят драстично ситуацията.

От личния сайт на автора mitko.com

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.