Препрочитане на класиката – „Това ви чака“ и „Смешен плач“

Карикатура: Христо Комарницки, в. „Сега“

(Ако не е истина, не  е и лъжа)

Прочете Благой Сребрев

Към парламентарната трибуна  върви чорбаджи Делян Пеевски, издател  на на цял бюлюк български вестници. И като върви, сякаш се чува, че пленарната зала му дума: „Машаллах, машаллах! Голям човек, умен човек.“

А голям и умен човек  беше Делян Пеевски: шкембето му – де можеш направи такова шкембе – да събереш шкембетата и на шестте банки  под контрола на Цветан Василев, макар  те и повече народен имот да са изяли; главата му – пет такива глави като на Лъчо Мозъка и Гошо Тъпото.

Главата и шкембето на Делян  Пеевски нямаше ги по никой от избирателните  райони. В шкембето му свободно можеха седна пет души турци и да пият кафе или да заседава цялото изпълнително бюро на ДПС; в главата му с трийсет яйца Мая Манолова да насадиш; а гърдите му – гърди нямат нашите издатели на вестници. Лицето на чорбаджи Пеевски  мязаше на гювеч, носът – на мухлясал грозд, ръцете – ръцете му се не виждат отпред; а крака – само от краката му да направиш 5-6 подпорни колони, че да укрепиш парламентарното мнозинство. Отзад издателят беше някак по-деликатен: вратът му – като талията на свинята, гърбът – като монетен автомат за закуски, а под гърба – кръгла манастирска трапеза.

“Трябва ни нестандартно решение, за да се справим с контрабандата, източването на ДДС и организираната престъпност” викаха в един глас босфорските пилафчии, прегърнати с Добродетелната дружина на Волен Сидеров, която не си знае рублите заради инфлацията в Русия и Беларус.

“Ако не го изберем, пада правителство”, виеше цялата съветска група, сякаш нахапана от Бесен ПЕС.
Избраха го за председател на ДАНС и той се закле.

Ха, плачете сега за София, столицата на разврата, на цивилизацията, на шпионството и робството… Плачете, че демонстранти са блокирали Орлов мост, че викат под прозорците ви “Мафия” и “Червени боклуци”, че цапат с яйца и домати жълтите павета. Плачете – лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!

Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на олигарха си: “Кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит – звяр или риба?”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.