Как Върховният съд на САЩ подкрепи еднополовите бракове

Решението на Върховния съд на САЩ да се обяви за невалидна законовата формулировка, че бракът е съюз между мъж и жена, с което се подкрепят правата на еднополовите двойки, е основна тема в западния печат.

Решенията на Върховния съд са огромна и удовлетворителна победа в дългата борба да се сложи край на подкрепяната от държавата дискриминация над американските гейове и лесбийки, пише в редакционна статия в. „Ню Йорк таймс“.

Тъжно е, че след толкова задълбочилата се национална дискусия за равни права, петима върховни съдии не пожелаха да признаят конституционно право на всички двойки да сключват брак, без значение в кой щат живеят или от кой пол са. Набраната инерция в полза на равенството на брака обаче изглежда невъзможна за спиране и този пробив някой ден ще настъпи, пише вестникът.

В първото решение се инвалидираха основните разпоредби от Закона на защита на брака от 1996 г., който отказваше федерални помощи на еднополови двойки, които са сключили брак в юрисдикции, където тези бракове са разрешени. Второто решение ще анулира Предложение 8 – одобреното на референдум в щата Калифорния предложение да се забранят еднополовите бракове. И двете решения са огромни победи за движението за защита на правата на хомосексуалните и придвижват нацията към по-голяма справедливост и пълно равенство, отбелязва изданието.

Както мнозина наблюдатели предсказаха обаче, съдът не даде по-общото становище, за което призовава конституцията в клаузата си за защита на равенството – широко отсъждане, даващо право на еднополовите двойки да сключват брак на национално ниво. Съдът пропусна историческа възможност да поправи отдавна съществуваща несправедливост и остави хомосексуалните в по-голямата част от страната в по-низш статут, за който все повече американци осъзнават, че е несправедлив, пише изданието.

Новите решения за браковете оставят да съществува непоносима мешавица от щати с разрешени еднополови бракове и щати, където те са забранени, което застрашава валидните бракове при прекосяване на някои щатски граници. Все пак други съдебни казуси в процес на разглеждане може да дадат на Върховния съд нова възможност да обърне в пълна степен внимание на страданието в живота на немалко хора и да въведе равенство в брака в цялата страна. Надяваме се това да стане скоро, пише „Ню Йорк таймс“ в редакционната си статия.

„Исторически напредък за правата на гейовете“ – пише в. „Вашингтон пост“. В редакционна статия под заглавие „Победа за еднополовите бракове от Върховния съд“ вестникът отбелязва, че отказът на съда да разреши еднополовите бракове на национално ниво е разбираем, тъй като нацията продължава да е разделена по този въпрос.

Все пак движението за подкрепа на еднополовите бракове напредна с главоломна скорост през последните години. Между днешния ден и момента, когато съдиите ще отсъдят по-недвусмислено, поддръжниците на еднополовите бракове трябва да действат и извън съдилищата чрез акции за по-голяма обществена подкрепа. Сегашните решения на Върховния съд са добре дошли, но те по същество само показаха колко бързо нацията се е отдалечила от предразсъдъците и се е придвижила към уважението на основните права на всички американци, пише „Вашингтон пост“ в редакционната си статия.

Тези две решения на Върховния съд на САЩ бележат най-големия напредък от няколко десетилетия в гражданските свободи за хомосексуалните на фона на растящо политическо и международно признание, че еднополовите двойки заслужават равнопоставено отношение пред закона, пише в. „Гардиън“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.