Терористи трескаво сменят начините на комуникиране заради Сноудън

Асошиейтед прес

Американските разузнавателни служби се мъчат да спасят следенето на Ал Каида и други терористи, които работят трескаво, за да променят начина, по който комуникират, след като консултант на Агенцията за национална сигурност (АНС) огласи детайли за две нейни програми за шпиониране. Това е електронна игра на котка и мишка, която може да има смъртоносни последици, ако някой заговор бъде пропуснат или някой терорист успее да се изплъзне от полезрението.

Двама служители от американското разузнаване казват, че членовете на практически всяка терористична организация, включително ядрото на Ал Каида, се опитват да сменят начините си на комуникация, вземайки предвид това, което четат по медиите, за да се скрият от американското следене – за първи път служители на разузнаването разкриват кои организации реагират на течовете на информация. Служителите пожелаха анонимност, защото не бяха упълномощени да говорят публично по въпроси, свързани с разузнаването.

Те не навлязоха в подробности откъде знаят това, дали терористите сменят имейл акаунти или мобилни оператори или са възприели нови техники за криптиране, но осведомен по въпроса конгресмен заяви, че клонът на Ал Каида в Йемен, Ал Каида на Арабския полуостров, е бил сред първите, променили начините за връзка със своите хора. Той също пожела анонимност.

Малко след като Сноудън огласи документите за тайните програми за следене на АНС, чатове и уебсайтове, използвани от екстремисти и потенциални нови попълнения, посъветвали потребителите как да избегнат агенцията да ги засече. Съветите варирали от това да не използват истинските си телефонни номера до препоръчване на конкретни онлайн програми, които да попречат на разузнавачите да засекат физическото местоположение на компютрите им.

Председателят на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите Майк Роджърс, каза, че има „промени, които вече се наблюдават при хората, които искат да сторят зло на нас и на съюзниците ни“.

Сенатор Ангъс Кинг заяви в началото на седмицата, че Сноудън „на практика е предупредил враговете на страната ни (като) Ал Каида за това какви техники използваме, за да следим дейностите им и да осуетяваме заговорите им, и компрометира тези усилия, и е доста възможно в резултат да умрат хора“.

Същевременно АНС и други аналитици в борбата с тероризма са съсредоточавали вниманието си върху терористите, наблюдавайки електронните им комуникации и регистрирайки всички промени, включително посещаваните сайтове от заподозрените с цел да се опитат да определят каква система те биха използвали, за да избегнат да бъдат засечени в бъдеще, каза бивш високопоставен служител от разузнаването, пожелал анонимност като условие да говори за разузнавателните операции.

„Обезсърчително е. Трябва да започнеш от начало, за да засечеш отново целта“, каза М. И. „Спайк“ Боумън. Той е бивш служител от разузнаването и заместник-главен юридически съветник на ФБР, а сега работи в Центъра по право в областта на националната сигурност към университета на Вирджиния. Но АНС в крайна сметка ще навакса, предрече той, защото начините, по които терористите могат да комуникират, са ограничени. „Вярвам силно в способността им да си върнат достъпа“.

Преминаването на терористични организации към криптирана комуникация може да забави АНС, но криптирането също така маркира съответната комуникация като нещо, което американската агенция си заслужава да следи, се посочва в нова партида секретни и топ секретни документи на АНС, публикувани миналата седмица от британския вестник „Гардиън“. Според тях агенцията смята всяка криптирана комуникация между чужденец, когото следят, и намиращ се в САЩ човек за разрешена да се запише и да се държи колкото е нужно, докато се разбие кодът й и се проучи.

Огласените миналата седмица документи показват и мерките, които АНС взима, за да събира информация в чужбина, хвърляйки светлина върху възможните последици от разкритията върху по-традиционните методи на шпиониране. Много чужди дипломати използват имейл системи като „Хотмейл“ (Hotmail) за личната си кореспонденция. Двама чужди дипломати, с които се свързахме тази седмица и които използват американски имейл системи, следени от АНС зад граница, казаха, че не планирали промени, защото и двамата вече предполагали, че САЩ могат да четат този тип кореспонденция. Те пожелаха анонимност, защото не бяха упълномощени да обсъждат методите си за комуникация публично.

Променящото се поведение на терористите е част от последиците от огласяването на десетки топ секретни документи в медиите от бившия аналитик и консултант на АНС, 30-годишния Сноудън.

Дирекцията на националното разузнаване на САЩ и АНС отказаха да коментират последствията, но директорът на агенцията генерал Кийт Алекзандър каза пред конгресмени, че течовете на информация са причинили „необратими и значителни вреди на САЩ“.

„Мисля, че ще навреди на нас и на съюзниците ни“, каза Алекзандър.

Изтеклата информация разкри, че АНС сканира използването в целия свят на девет базирани в САЩ доставчици на интернет услуги, включително Гугъл, Яху, Скайп и ЮТюб.

„След разкритията джихадисти публикуваха новинарски статии на арабски за тях и посъветваха другите джихадисти да бъдат много предпазливи, да не дават истинския си телефонен номер и друга подобна информация, когато се регистрират в уебсайтове“, каза Адам Райсман от частната аналитична компания Ес Ай Ти И Интелиджънс груп. Те също така давали конкретни съвети, препоръчвайки на джихадистите да използват системи за защита на личните данни в имейлите като ТОР (The Onion Router (TOR) – Луковият рутер), за да скриват ай пи адресите на компютрите си и за да използват криптирани линкове, за да влизат в джихадистки форуми, каза Райсман. Макар че ТОР отначало е създадена, за да помага на дисиденти да комуникират в страни, където интернет се цензурира, системата среща правни проблеми, защото, както се твърди, е използвана и от престъпници.

„Престъпниците се справят добре и без неща като ТОР“, каза говорителката на ТОР Карън Райли. „Ако утре ТОР изчезне, те пак ще си имат сигурен, анонимен достъп ди интернет. Жертвите им обаче няма да имат“.

Други аналитици предрекоха двойна еволюция на отдалечаване от разобличените методи за комуникация: терорист, който е използвал Скайп, за да планира нападение, може веднага да спре да го използва, за да не разкрие предстоящата операция, каза Бен Вензке от частната аналитична компания „Интел сентър“.

Но ако джихадистката група използва вече разобличена система като ЮТюб, за да разпространява информация и да набира нови последователи, те постепенно ще преминат към нещо друго, което не е разкрито от издадената от Сноудън информация – действайки бавно, отчасти защото ще се опитват да определят дали новите системи, които имат предвид, не са също компрометирани, и ще трябва да се обърнат към последователите си и да сигнализират промяната. Това ще отнеме време.

„Като цяло за терористичните организации и други враждебни актьори изтичания на информация от този род служат като сигнал да се събудят и да внимават повече как действат и да подобрят сигурността си“, каза Вензке. „Ако ЦРУ или ФБР научат утре, че комуникациите им се следят, смятате ли, че нещата ще си продължат постарому или смятате, че те ще въведат серия промени с течение на времето?“

Разкритията, че разузнавателни служби следят Осама бин Ладен, го накарали да спре да използва всякакви електронни комуникации.

„Когато изтече информация, че Бин Ладен използва клетъчен телефон Турая, той започна да използва куриери“, каза Джейн Харман, която е бивш член на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, а сега е директор на Международния център „Удроу Уилсън“. „Колкото повече знаят, толкова по-ясно им става как да действат“.

Засичането на укритието на Бин Ладен в Аботабад, Пакистан, отне повече от десетилетие проследяване на един от тези куриери.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.