Азербайджанският газ за Европа ще преминава през Гърция

Изборът на Трансадриатическия газопровод (ТАП) води до повишаване на геостратегическата роля на Гърция на енергийната карта. Тръбопроводът ще транспортира азербайджански газ до Италия през Гърция и Албания.Вчера от управителния съвет на австрийската компания О Ем Ви (OMV), която има водеща роля в конкурентния на ТАП проект Набуко (Nabucco) съобщиха: „Проектът Набуко Запад, за когото се борим едно десетилетие, приключи за нас“. Така беше потвърдена информацията, разпространена в Атина, че е решено природният газ от находището в Шах Дениз в Азербайджан да преминава през Трансадриатическия газопровод.

Вчера делегация на консорциум Шах Дениз 2 (Shah Deniz 2) се срещна с премиера на Гърция Андонис Самарас, за да го информира за решението. Официално съобщение по въпроса ще бъде направено утре в Баку от ръководството на консорциума. Основни акционери в него са Би Пи (BP) с 25,5 на сто, норвежката Статойл (Statoil) с 25,5 на сто, азербайджанската Сокар (Socar) с 10 на сто, френската Тотал (Total) с 10 на сто, Лук Агип (руската Лукойл и италианската Ени) с 10 на сто, иранската НИОК (NIOC) с 10 на сто и турската ТПАО (TPAO) с 9 на сто.

Потвърждаването на „добрите новини“ за ТАП се очаква да доведе до по-бързата продажба на гръцкия газов оператор ДЕСФА (DESFA) на Сокар, която според правителствени източници е изиграла сериозна роля за предпочитането на газопровода. Очаква се сделката да бъде одобрена днес от управителния съвет на гръцката петролна компания Хеленик петролиум (ELPE) като в рамките на следващите 10-15 дни може да бъде подписано и окончателно споразумение.

Според информация на Ройтерс директорът на О Ем Ви е заявил, че Транадриатическият газопровод е бил предпочетен заради по-високите цени на природния газ в Гърция и Италия.

Кетил Тунгланд, който е управляващ директор на проекта ТАП, и другите представители на компанията, които дойдоха вчера в Атина за подписване с гръцкото правителство на „споразумение със страната домакин“, отказаха да коментират изказванията на австрийците или да дадат каквато и да е информация за крайния избор на азербайджанците. Те само дадоха една широка усмивка, позовавайки се на споразумението за поверителност, подписано с консорциума.

На същата вълна беше и гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Той заяви, че според проучване на Института за икономически и индустриални проучвания (IOBE) проектът за ТАП е по-изгоден за страната. Той отбеляза и значението, което ще има инвестицията на геополитическо и икономическо ниво.

Не са малко анализаторите, които смятат, че наред с техническо-търговските предимства, които има Трансадриатическият газопровод спрямо Набуко като по-къс маршрут и по-ниска цена, ключова роля в крайния му избор имат гръцката газова компания ДЕПА (DEPA) и гръцкия газов оператор ДЕСФА (DESFA).

Предпочитането на ТАП е „отиграно“ между Москва, Баку и Брюксел, когато руснаците оставиха на азербайджанците „свободен“ маршрута Гърция-Италия и „размениха“ ДЕПА и цялото си политическо влияние чрез Гърция със запазването на основните си пазари в България, Унгария и Румъния – трите държави, през които би трябвало да мине Набуко Запад. Руснаците се съпротивляваха сериозно на проекта Набуко, тъй като той заплашваше руския монопол на пазарите в Източните Балкани.

Перспективата за изграждането на този газопровод беше и основната причина руският енергиен гигант Газпром (Gazprom) да планира паралелния тръбопровод Южен поток (South Stream). Оттам нататък купуването на ДЕСФА от Сокар, оттеглянето на Газпром от ДЕПА, силният политически натиск на Италия в Брюксел, фактът, че двете основни компании в консорциума Шах Дениз 2 Статойл и Сокар имат преки и косвени интереси в Трансадриатическия газопровод и вероятно намесата на германски фигури, са изиграли своята роля.

Проектът ТАП е най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в Гърция от много години и е на стойност 1,5 милиарда евро. Очаква се да бъдат създадени около десет хиляди работни места, две хиляди от които преки.

Газопроводът ще транспортира 10 милиарда кубични метра газ годишно. Планира се капацитетът му да бъде увеличен на 20 милиарда кубични метра. Допълнително ще бъдат изградени две станции за компресиране на газ в гръцкия град Серес и на гръцко-албанската граница.

В Гърция ще преминават 870 километра от газопровода, а в Албания – 205 километра. 110 километра от газопровода ще са под вода към Италия. Това е първият проект, който поставя Гърция на картата на международните маршрути за пренасяне на природен газ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.